español english français
     
  6 / 11 / 2006
      Información
Notes de premsa
Convocatòries de premsa
Dossiers
Entrevistes
Perfils
Calendari fòrum
Fórum en los medios
Servei de televisió

      Recursos Multimèdia
Fototeca
Logos
Videoteca
Audioteca
Infografies
Presentacions
Mapes del Fòrum

      Documentació
Fòrum 2004
Continguts
Fórum
Fórum Diálogos
Fórum Ciudad
Participa en el Fórum
Arquitectura del Fòrum
Donen suport al Fòrum
Entrades

      Serveis premsa
Allotjament i vol
Serveis
Contacte


Home > Notes de premsa
24-05-04 // 20:53h

JORDI FARRÉ: “LES IDENTITATS SÓN FLEXIBLES I HÍBRIDES”


El diàleg “Comunicació i diversitat cultural” ha acollit la sessió sobre la representació de la diversitat en la que els seus ponents han coincidit en la flexibilitat del concepte d’identitat. Jordi Farré, Angela Piedad Garcés i Ioanna Vovou han estat els seus protagonistes.


Ioanna Vovou, de la Universitat de Paris 13, ha estat l’encarregada de començar el diàleg i ho ha fet referint-se a la campanya d’informació de l’euro que es va dur a terme a Europa i de com les campanyes “es van basar en la convivència dels seus   hàbits nacionals i costums amb l’euro per tal de tranquilitzar els ciutadans” .

En aquest sentit, Vouvou ha parlat de dues identitats: la cultural i la ètnica, aquesta última es dóna sobretot en situacions de crisi. En aquest sentit tot ciutadà té els seus propis nivells d’identitat com poden ser la religió, la família o la professió. En el cas de les campanyes gubernamentals sobre la introducció de l’euro Vouvou ha explicat que “es difícil definir l’essència d’Europa ja que la idea d’unitat s’ha d’entendre en la multiplicitat”.

Jordi Farré, de la Universitat Rovira i Virgili, ha fet la seva exposició basant-se en la filosofia de John Dewey i les seves teories sobre l’educació. En aquest sentit, Farré ha explicat que “vivim processos de mediació que alteren la percepció de l’altre influenciat per l’actual discurs de la por i la circumstància globalitzadora”.

Farré ha explicat que la concepció de l’altre, és a dir dels conceptes de existència i coexistència, sovint està manipulada pels mitjans de comunicació però “l’audiència ha de pensar, actuar, ser responsable”. Farré, ha afegit que en relació a la identitat “l’individu ha de sentir-se de la seva pròpia comunitat, la discussió global no pot fer oblidar la responsabilitat local”. Tot i això, per a en Farré “calen trobar punts de trobada de discussió per compartir i fer-nos entendre, si ho aconseguim serem capaços d’intervenir a i a través dels mitjans”.

Angela Piedad Garcés, de la Universitat de Medellín, ha explicat la seva experiència amb els joves i la música.  A través de gèneres musicals com el rap o el hip-hop “els joves que viuen en un entorn de conflicte permanent són capaços de canalitzar aquest conflicte i la seva agressivitat”. En aquest sentit, aquests universos musicals es converteixen en simbòlics que permeten als joves construir les seves identitats col·lectives, allunyant-se d’aquest context violent pel que és conegut Medellín. “La música els ofereix satisfacció psíquica i moral”, afegeix Garces.ARCHIVOS ADJUNTOS:
Nota de Premsa

Tornar a l´índex de notes de premsa


Imprimir