español english français
     
  6 / 11 / 2006
      Información
Notes de premsa
Convocatòries de premsa
Dossiers
Entrevistes
Perfils
Calendari fòrum
Fórum en los medios
Servei de televisió

      Recursos Multimèdia
Fototeca
Logos
Videoteca
Audioteca
Infografies
Presentacions
Mapes del Fòrum

      Documentació
Fòrum 2004
Continguts
Fórum
Fórum Diálogos
Fórum Ciudad
Participa en el Fórum
Arquitectura del Fòrum
Donen suport al Fòrum
Entrades

      Serveis premsa
Allotjament i vol
Serveis
Contacte


Home > Notes de premsa
24-05-04 // 16:10h

ROSSANA REGUILLO: «LA DIVERSITAT CULTURAL ÉS POLÍTICAMENT ÚTIL I SOCIALMENT PERTINENT»


Experts en la relació entre comunicació i diversitat cultural intercanvien experiències en el diàleg «Comunicació i diversitat cultural», que s’ha inaugurat avui al Fòrum. Thomas Tufte de la Universitat de Copenhaguen i Rossana Reguillo de l’Institut Tecnològic i d’Estudis Superiors d’Occident de Jalisco, Mèxic, inauguren el diàleg que comptarà amb 125 ponències


En el marc d’una nova esfera mundial d’aprimament del pensament crític, segons ha explicat Rossana Reguillo, cal plantejar-se l’origen del concepte de diversitat. En aquest sentit, la mexicana ha explicat que «la nostra mirada vers l’altre, vers el que és diferent, s’ha convertit en una obsessió i s’associa a la llunyania, a la distància». En un món cada cop més globalitzat, aquesta llunyania s’acosta progressivament, amb la qual cosa «l’altre es converteix en una amenaça a causa de la proximitat».

Reguillo ha explicat que aquesta amenaça es converteix en estereotip i metàfora en els mitjans de comunicació, i ha remarcat que «existeix una demonització i victimització del que és diferent» en els espais públics. Per a la mexicana és important «respectar les diferències pel que fa al context i al pacte de sociabilitat». Els grans problemes socials provenen del fet que anem «del món íntim al món polític sense passar per la sociabilitat».

Així mateix, Rossana Reguillo ha explicat que «existeix una relació perversa entre visibilitat, els mitjans de comunicació i els moviments socials». Per a molts moviments socials, l’èxit que pot obtenir el seu moviment es troba precisament «en la visibilitat mediàtica i no es pot sobredimensionar aquesta visibilitat». Reguillo ha dit que cal un treball polític amb relació a l’altre, perquè sinó es pot caure en l’especulació de la diversitat cultural».

D’altra banda, el danès Thomas Tufte ha manifestat la importància de la comunicació pel que fa a certes polítiques relacionades amb la sida, la degradació ambiental i el terrorisme. En aquest sentit, Tufte ha dit que «la sida és el producte i la causa de la globalització; avui dia la sida pot afectar tothom». Tufte ha explicat alguns experiments que s’han portat a terme per canviar certs hàbits i comportaments a l’entorn del virus VIH. Tufte ha apuntat que malgrat que en determinats països, com ara a l’Àfrica, hi ha més informació, això no significa que hi hagi un canvi de comportament. Per a Tufte la solució «és tenir una visió més àmplia del virus; cal atacar causes més profundes relacionades amb la malaltia com per exemple la desocupació o la pobresa».

Pel que fa a la comunicació de la problemàtica, Tufte ha destacat que existeixen discrepàncies entre la gravetat de l’epidèmia i el silenci de moltes comunitats, manca el reconeixement i la vinculació dels que pateixen la malaltia amb la informació que apareix als mitjans de comunicació, i existeixen contradiccions entre les campanyes i les necessitats reals dels malalts.

Per tal de solucionar aquesta desvinculació entre els mitjans i el públic, Thomas Tufte proposa una sèrie de solucions que es basen en estratègies més participatives. Així doncs, proposa pràctiques comunicatives que tinguin en compte els drets humans, crear continguts adequats a la cultura i aconseguir una major comprensió de l’esfera pública.

«Cal generar un debat públic i provocar canvis entre les desigualtats econòmiques i socials per resoldre els problemes de la sida i el desenvolupament.» I ha afegit que «la comunicació per al canvi social es troba en expansió».ARCHIVOS ADJUNTOS:
Nota de Premsa
Fotografia 1 - Autor: ©Fòrum Barcelona 2004 / Pasqual Gorriz

Tornar a l´índex de notes de premsa


Imprimir