23-12-04 // 14:45h

JOAN CLOS: “AVANCEM EN LA VOLUNTAT DE CONVERTIR EL FŇRUM EN UN ESDEVENIMENT INTERNACIONAL”


L’organització de l’esdeveniment presenta els comptes definitius sense dčficitEl Fòrum Universal de les Cultures – Barcelona 2004 ha celebrat aquest matí al Palauet Albéniz el seu últim Consell d’Administració i Assemblea General de l’any. Un cop acabades les dues reunions i en el decurs d’una roda de premsa, Joan Clos, alcalde de Barcelona i president del Fòrum, ha repassat els aspectes més destacats, felicitant-se perquè el Fòrum “avança en la voluntat de convertir-se en un esdeveniment internacional”, segons les seves paraules.


El president del Fòrum ha començat la seva intervenció repassant aspectes formals de les reunions, com l’aprovació del pressupost de l’organització per l’any vinent, xifrat en 1’3 milions d’euros després de reduir un milió el total previst,, “de manera coherent amb l’ordre d’estalvi dictada mesos enrera per mantenir l’equilibri pressupostari”, segons Joan Clos. Després de repassar les modificacions pressupostàries davant dels periodistes, l’alcalde de la ciutat ha entrat a valorar el futur del Fòrum, tot afirmant que “hi ha entre cinc i set ciutats que opten formalment a organitzar la tercera edició del Fòrum, l’any 2011. Haig de destacar la fortalesa de la candidatura coreana, la activitat mantinguda per la ciutat japonesa de Fukuoka, Amsterdam, la surafricana Durban i altres aspirants que s’han sumat en els darrers temps, com Alexandria (Egipte) o Valparaíso (Xile)”.


Aquestes candidatures, ha precisat Joan Clos, seran valorades per la Fundació Fòrum que dirigirà Mireia Belil, directora dels Diàlegs de l’esdeveniment, d’acord amb l’organització “Ciutats Unides”, incorporada a partir d’ara als treballs de selecció”. Per l’alcalde, “això confirma el que es va dissenyar inicialment i suposa una excel·lent notícia”.


La previsió de tancament econòmic del Fòrum ha copsat bona part de la roda de premsa. Joan Clos ha xifrat el dèficit final previst en un 0’1%, “uns 400.000 euros que em permeten dir que no hi ha dèficit. Per dir-ho en un exemple gràfic, les escoles de la ciutat ja han rebut material emprat al Fòrum per valor de mig milió d’euros, quantitat que anul·laria la xifra de 400.000. Podem dir que el Fòrum acaba sense dèficit i aquesta és una notícia excel·lent”.


Clos també s’ha referit al procés de tancament realitzat des del 26 de setembre, “un procés complex i dinàmic que ha funcionat de manera molt correcte. Ara mateix, queden només 30 persones treballant-hi que seran ben poques d’aquí uns mesos”. El president del Fòrum ha volgut expressar la seva satisfacció per “la qualitat i immensa  diversitat de tot el tractat del Fòrum” i que ha quedat plasmat en llibres, la web que recull el fons de continguts, els diferents CD’s  i la pel·lícula de l’esdeveniment, dirigida per Manuel Huerga.


Joan Clos ha tingut paraules de suport i complicitat per la ciutat mexicana de Monterrey, seu de la segona edició del Fòrum l’any 2007, assegurant que “la Fundació Fòrum farà dues visites oficials l’any vinent, per tal de realitzar tasques de seguiment i control de l’organització que assegurin la continuïtat i preservació de l’esperit del Fòrum”.


Després de les intervencions puntuals de Jordi Oliveras, director general del Fòrum, per precisar alguns aspectes de caire econòmic, el president de l’organització ha continuat fent valoracions “de caire molt positiu en haver-se cobert el que estava previst en el capítol d’ingrés d’entrades gràcies a la contenció en la despesa, els fons d’imprevistos dissenyat i l’increment en la venda d’actius, factor que han permès tancar els comptes en situació d’equilibri”. Clos va insistir en que “mai s’ha modificat el pressupost del Fòrum per a incrementar-lo, situació que no ha passat en altres esdeveniments comparables”. Pel que fa a la valoració global, Clos ha assegurat que “el repàs definitiu el farem en una reunió a la pròxima primavera. Aquests vuit anys de treball amb el Fòrum han donat projecció internacional a Barcelona en àmbits d’actuació i influència molt positius. El projecte Fòrum continua i això és molt important. Aportem un tercer esdeveniment a l’agenda internacional”.Imprimir