español english français
     
  6 / 11 / 2006
      Información
Notes de premsa
Convocatòries de premsa
Dossiers
Entrevistes
Perfils
Calendari fòrum
Fórum en los medios
Servei de televisió

      Recursos Multimèdia
Fototeca
Logos
Videoteca
Audioteca
Infografies
Presentacions
Mapes del Fòrum

      Documentació
Fòrum 2004
Continguts
Fórum
Fórum Diálogos
Fórum Ciudad
Participa en el Fórum
Arquitectura del Fòrum
Donen suport al Fòrum
Entrades

      Serveis premsa
Allotjament i vol
Serveis
Contacte


Home > Notes de premsa
02-09-04 // 19:44h

DOLORES JIMÉNEZ (ANTROPÒLOGA): “LA MIGRACIÓ ÉS UN EXERCICI DE LLIBERTAT”


L'antropòloga de la Universitat de Sevilla ha assegurat que existeix una tensió entre la universalitat dels drets humans i la territorialitat de les lleis migratòries


Dolores Jiménez, de la Universitat de Sevilla, ha apuntat avui en el Diàleg “Moviments humans i immigració” que “la migració per se no és un problema sinó l'expressió d'un exercici de llibertat”. En la seva intervenció d'avui ha comentat que “l'immigrant és només objecte de la llei i no beneficiari, per la qual cosa es torna cada vegada més vulnerable”.

En la seva intervenció en la sessió “És possible gestionar les migracions?” ha apuntat que “existeix una tensió entre la universalitat dels drets humans i la territorialitat de les lleis migratòries”. Així mateix ha afegit que “és cert que a les societats de destí les complica, però també les enriqueix”.

En la seva ponència ha denunciat que algunes lleis migratòries condueixen al seu incompliment, per la qual cosa ha advocat per simplificar-les per fer-les viables. Ha apuntat també que “la principal causa de l'emigració és econòmica i el principal emigrant és el treballador”.

Igualment ha criticat molts informes d'organismes internacionals que, a l’hora d’abordar el tema migratori, es limiten a fer una llista d'elements que conformen el fenomen, però que només en donen una idea. Segons la seva opinió fins ara no existeix, i ja és hora que existeixi, un enfocament comprensiu del problema.

D'acord amb la seva opinió “la política migratòria hauria d'estar dedicada a regular els serveis relacionats amb la migració  però no a regular la migració, doncs migrar és una pulsió pròpia de l'individu cap a la llibertat i fer-la servir com a instrument econòmic seria contrari al concepte de desenvolupament per al benefici de l'individu”.

D’altra banda, Tomas D. Xacrós, excap de la Philipines Overseas Employment Agency ha presentat la seva ponència “Temps de canvi: el rol de la construcció de capacitats institucionals en la gestió de la migració” en què s'ha referit a la necessitat de construir un marc institucional que permeti als ciutadans assolir un nivell econòmic adequat en els seus països i no tinguin necessitat d'emigrar per raons econòmiques.

Després d’explicar l'experiència filipina en la gestió del tema migratori ha afegit que “cal gestionar les polítiques migratòries no només des del costat dels països receptors d'immigrants sinó també des dels països emissors de persones”.ARCHIVOS ADJUNTOS:
Nota de premsa

Tornar a l´índex de notes de premsa


Imprimir