español english français
     
  6 / 11 / 2006
      Información
Notes de premsa
Convocatòries de premsa
Dossiers
Entrevistes
Perfils
Calendari fòrum
Fórum en los medios
Servei de televisió

      Recursos Multimèdia
Fototeca
Logos
Videoteca
Audioteca
Infografies
Presentacions
Mapes del Fòrum

      Documentació
Fòrum 2004
Continguts
Fórum
Fórum Diálogos
Fórum Ciudad
Participa en el Fórum
Arquitectura del Fòrum
Donen suport al Fòrum
Entrades

      Serveis premsa
Allotjament i vol
Serveis
Contacte


Home > Notes de premsa
22-09-04 // 22:08h

DAVID DOLLAR: «LA GLOBALITZACIÓ ÉS UNA FORÇA POSITIVA PER AL CREIXEMENT I EL DESENVOLUPAMENT DELS PAÏSOS POBRES»


La sessió sobre liberalització comercial i eradicació de la pobresa del diàleg «Contribuint a l’Agenda Global» ha destacat el paper positiu de la globalització en el països pobres


El director de polítiques per al desenvolupament del Banc Mundial, David Dollar, ha parlat de la Xina com a paradigma de la globalització i reducció de la pobresa i ha apuntat que «quan la Xina va començar la seva reforma ara fa 25 anys era més pobra que l’Índia o l’Àfrica subsahariana».

En aquest sentit, ha explicat que la Xina «comptava amb una bona atmosfera d’inversions cosa que no passa al Brasil, on les empreses perden el 20% de la producció a les duanes». Per a Dollar és important crear «aquesta bona atmosfera d’inversions i produccions per tal d’arribar a un creixement sostingut».

Segons Dollar «la globalització és una força positiva per al creixement i el desenvolupament dels països pobres». Així, ha dit que la Xina s’ha expandit pel que fa al comerç, atès que no tan sols exporta sinó també importa, i ha explicat que «el 81% de la població xinesa pensa que la globalització és positiva per al país, mentre que això no passa als Estats Units o a França». Dollar pensa que «la globalització és més popular en els països en vies de desenvolupament».

Per a Dollar, «en general la globalització accelera el desenvolupament encara que continua havent-hi proteccionisme als països rics que perjudica als pobres». En aquest sentit, considera que «els subsidis fan que el món en vies de desenvolupament sigui més pobre».

En el cas de la Xina, Dollar opina que «s’ha beneficiat del creixement econòmic que ha permès que la vida millori: el 99% de la població té electricitat a casa seva i ha augmentat l’escolarització».

Tot i això, Dollar ha apuntat que l’excepció d’aquest creixement en els països pobres és l’Àfrica Subsahariana, «a on ha augmentat el nivell de pobresa en els últims deu anys». Per a Dollar la causa d’aquest augment és la manca d’inversió. A més, ha afegit que «l’ajuda a països en vies de desenvolupament moltes vegades augmenta la capacitat dels governs corruptes».

Com a conclusió, ha explicat que per tal que la globalització millori en els països pobres és necessari que els països rics «s’esforcin per reduir la pobresa, creïn un entorn de bones inversions i tinguin un règim de comerç obert».

D’altra banda, el director de l’Informe Sobre desenvolupament Humà del PNUD, Kevin Watkins, ha dit que cal prestar atenció urgent a «les forces econòmiques i a la pobresa». Per a Watkins el debat sobre la mundialització «es basa en les diferents formes de comprensió i interpretació d’aquest procés. La mundialització no la viuen igual els asiàtics que els llatinoamericans o africans».

Watkins pensa que «el problema de la globalització no és tant si és bona o dolenta sinó que es tracta de gestionar-la millor». Segons el director de l’Informe del PNUD «la globalització no és un procés tan nou, però sí que ho és per l’important valor que han pres els intercanvis. L’increment exponencial dels últims vint anys fa que tots estiguem més pendents del comerç». En aquest sentit, opina que «Europa té un impacte en la resta del món, noves responsabilitats i noves obligacions».

Watkins ha explicat també que els efectes positius no han arribat a l’Àfrica. Per això diu que «si volem que hi hagi justícia social hem d’ajudar més als pobres i no pas als rics, cal distribuir bé el progrés».

«El desafiament no és lluitar contra la mundialització, sinó trobar la manera perquè no perpetuï les injustícies», ha conclòs Watkins.ARCHIVOS ADJUNTOS:
Nota de premsa

Tornar a l´índex de notes de premsa


Imprimir