español english français
     
  6 / 11 / 2006
      Información
Notes de premsa
Convocatòries de premsa
Dossiers
Entrevistes
Perfils
Calendari fòrum
Fórum en los medios
Servei de televisió

      Recursos Multimèdia
Fototeca
Logos
Videoteca
Audioteca
Infografies
Presentacions
Mapes del Fòrum

      Documentació
Fòrum 2004
Continguts
Fórum
Fórum Diálogos
Fórum Ciudad
Participa en el Fórum
Arquitectura del Fòrum
Donen suport al Fòrum
Entrades

      Serveis premsa
Allotjament i vol
Serveis
Contacte


Home > Notes de premsa
02-09-04 // 20:34h

ELS ESPECIALISTES DENUNCIEN LA FEMINITZACIÓ DE LES MIGRACIONS A CAUSA DE LA VIOLÈNCIA DOMÈSTICA I POLÍTICA


Ninna Nyberg, especialista en temes de migració i família de l'Institut d'Estudis Internacionals de Dinamarca i una de les ponents de la sessió “Comunitats transnacionals i diàspora” que s'ha celebrat aquesta tarda en el marc del Diàleg “Moviments humans i immigració”, ha afirmat que la violència masclista i política que en molts països llatinoamericans s'exerceix en contra de la dona ha provocat una feminització dels moviments migratoris que es produeixen en aquestes zones. Juntament amb Nyberg, han participat a la sessió Richard Black, professor de la Universitat de Sussex (Anglaterra), José Itzigsohn, sociòleg de la Universitat de Brown (Estats Units), i Steven Vertovec, professor d'antropologia de la Universitat d'Oxford (Anglaterra).


Segons Nyberg, la feminització de les migracions als països llatinoamericans està originant un debilitament de les estructures familiars tradicionals i creant les denominades “famílies transnacionals”. L'experta ha assenyalat que, d'aquesta manera, els avis adopten els rols patern i matern amb els fills de les dones emigrades, a les quals no poden acompanyar a causa de les dificultats legals. Nyberg ha explicat que el principal objectiu d'aquestes dones, que han emigrat en molts casos empeses per la violència masclista i de tipus polític que pateixen en els seus països d'origen, és enviar el màxim de diners possible perquè els seus fills tinguin una educació i majors oportunitats de superar la situació que elles han viscut.

Nyberg ha afegit que aquestes dones són víctimes d'un “trauma” causat per l'emigració, ja que, a més de veure's obligades a marxar sense els seus fills, en la majoria d'ocasions han d'acceptar treballs mal remunerats i molt per sota de la seva qualificació acadèmica. És el cas de les llicenciades universitàries colombianes –ha exposat Nyberg–, que es veuen impel·lides a treballar tenint cura de gent gran o en el servei domèstic. L'experta també ha explicat com aquestes “famílies transnacionals” han adoptat les noves tecnologies de la comunicació –especialment internet– per mantenir el contacte.

D’altra banda, Richard Black ha apuntat que una tercera part dels natius d'Àfrica són emigrants i que cada any més de 100.000 africans –principalment de Nigèria, Ghana i Senegal– abandonen el continent amb destinació a Europa i els Estats Units. Segons el professor universitari anglès, aquesta situació comporta una “fuga de cervells”, ja que la majoria d'aquests emigrants són professionals, com metges, infermeres o economistes, amb la consegüent repercussió negativa per a l'economia domèstica d'aquests països. Black ha afegit que els emigrants africans addueixen motius com la supervivència, la fugida de la pobresa, l'educació o l'experiència laboral com a detonants de la marxa dels seus respectius països.

Finalment, José Itzigsohn ha centrat la seva exposició en els drets de participació política dels emigrants mexicans, colombians i dominicans instal·lats als Estats Units i que, en virtut d'acords bilaterals, poden obtenir la doble nacionalitat nord-americana i la del seu país d'origen. L'expert ha assenyalat que la possibilitat de poder votar i participar en la política dels seus països d'origen des dels Estats Units és fonamental perquè aquests emigrants mantinguin els vincles amb els seus llocs de procedència, especialment a través de les remeses econòmiques als seus familiars. Itzigsohn ha precisat que, a diferència dels exiliats cubans, aquests emigrants no són opositors als règims dels seus països d'origen.ARCHIVOS ADJUNTOS:
Nota de premsa

Tornar a l´índex de notes de premsa


Imprimir