español english français
     
  6 / 11 / 2006
      Información
Notes de premsa
Convocatòries de premsa
Dossiers
Entrevistes
Perfils
Calendari fòrum
Fórum en los medios
Servei de televisió

      Recursos Multimèdia
Fototeca
Logos
Videoteca
Audioteca
Infografies
Presentacions
Mapes del Fòrum

      Documentació
Fòrum 2004
Continguts
Fórum
Fórum Diálogos
Fórum Ciudad
Participa en el Fórum
Arquitectura del Fòrum
Donen suport al Fòrum
Entrades

      Serveis premsa
Allotjament i vol
Serveis
Contacte


Home > Notes de premsa
20-06-04 // 17:04h

ONG, SINDICATS, EMPRESES I ADMINISTRACIÓ COINCIDEIXEN EN LA CORESPONSABILITAT DE TOTS ELS ACTORS SOCIALS EN LA SOLUCIÓ DE LA PRECARIETAT LABORAL FEMENINA


El Diàleg «¿Què s'amaga darrere la teva roba? El treball precari de les dones a les cadenes de producció globalitzades», organitzat per Intermón Oxfam i SETEM, se celebra avui en el marc del Fòrum Barcelona 2004. Una de les ponents de la trobada, Gloria Rafaela Córdova Miranda, del sindicat de treballadors de Cimatextiles de Guatemala, ha fet una crida solidària: «Acabar amb l'explotació laboral de les dones és a les nostres mans».


«Som assetjades, explotades i fins i tot agredides no només pels empresaris, sinó també pels mateixos treballadors guatemalencs, perquè els han dit que per culpa del sindicat perdrien la seva feina.» Aquest és el testimoni de Gloria Rafaela Córdova Miranda, una de les treballadores que ha participat aquest matí en el Diàleg «¿Què s'amaga darrere la teva roba?», organitzat per Intemón Oxfam i SETEM en el marc del Fòrum Barcelona 2004. Davant un auditori de més de 700 persones, Gloria Rafaela ha descrit amb detall les agressions físiques que van patir els membres del seu sindicat quan el 2001 van intentar millorar la situació de les dones que treballen en la maquila de Guatemala.

Els assistents han escoltat amb emoció el dur testimoni de dones que han vist avortar les seves companyes en el propi lloc de treball, a les quals es prohibeix abandonar el seu lloc per beure aigua –i així reduir la seva necessitat d'anar al bany–, a les quals es força a fer torns de fins a 22 hores de treball ininterromput, i que per tot plegat reben com a molt un salari de 159 dòlars al mes, quan la cistella bàsica a Guatemala està valorada en 179 dòlars mensuals. Al costat de Gloria Rafaela, del sindicat de treballadors de Cimatextiles, també han participat Lucrecia Bautista, de la Comissió per a la Verificació dels Codis de Conducta de Guatemala, i Boubker El-Khamlichi, representant de l'Associació de Dones Obreres del Tèxtil Attawassoul, de Tànger (Marroc).

Ells han estat els protagonistes de la taula rodona més testimonial del Diàleg, que també ha comptat amb la participació de Judit Mascó. La model ha fet una crida perquè els consumidors exigeixin de manera activa informació sobre les condicions de producció de els articles de moda que compren. «Quan vaig descobrir com es produïen moltes de les peces que jo ajudava a vendre amb la meva imatge vaig tenir un problema de consciència, i em vaig adonar que, encara que jo viva de la moda, el meu testimoni pot ajudar a canviar les coses. Ara sempre que puc demano explicacions. Crec que això és més efectiu que el boicot.»

A la segona part del Diàleg, representants de l'Administració, els sindicats, les empreses i la societat civil –a través dels estudiants que van prendre part en la iniciativa pedagògica d'Intermón Oxfam «Connectant mons»– han coincidit en la coresponsabilitat de tots els agents socials en la recerca de solucions al problema de la falta de drets dels treballadors del Sud. Josep Maria Rañé, conseller de Treball i Indústria de la Generalitat de Catalunya, ha assenyalat que cal exigir a les empreses i als governs el compliment dels convenis internacionals de protecció dels treballadors. Per això, ha advocat per mesures normatives concretes i per l'acció d'agències independents que auditin les condicions laborals de les empreses en tota la cadena de producció.

«El que no podem fer és demanar-li al mercat que faci el que no sap fer: generar igualtat», ha afirmat Rañé, que ha defensat que existeixin normes d'àmbit general que puguin ser exigibles a les empreses. Per part seva, Josep Maria Álvarez, secretari general d'UGT a Catalunya, ha demanat que el compliment dels convenis de la Organització Internacional del Treball (OIT) sigui condició ineludible perquè els governs puguin subscriure tractats comercials internacionals en el si de l'Organització Mundial del Comerç (OMC).

En la segona taula rodona també hi han participat Joan Canals (Foment del Treball Nacional) i Mercè Campabadal (CCOO). Una dotzena de joves estudiants de tot Espanya han tancat l'acte amb la lectura de les conclusions elaborades en el marc de la iniciativa «Connectant mons». Les peticions dels alumnes van des del canvi en les actituds personals en les pautes de consum i en l'àmbit domèstic, fins a l'exigència als governs que vetllin pel respecte dels drets laborals de tots els treballadors, i especialment de les dones. Els més de 8.000 estudiants que han participat en aquesta iniciativa pedagògica han confeccionat també la «manta dels somnis» –realitzada amb centenars de retalls retolats amb desitjos solidaris–, que s'ha exhibit a la sala que ha acollit el Diàleg. La setmana que ve aquesta manta donarà una «benvinguda reivindicativa» a la torxa olímpica quan arribi a Barcelona, per demanar públicament que es respectin els drets dels treballadors que confeccionen roba esportiva, en el marc de la campanya «Juga net a les Olimpíades».

Més informació

Intermón Oxfam


Lourdes Vergés: 93 482 07 81 / 699 984 800 lverges@IntermonOxfam.org


Marta Solé: 93 482 08 42 / 646 975 904 msole@IntermonOxfam.org


SETEM


Toni Codina/Anna Vives: 93 441 53 35 avives@setem.org

ARCHIVOS ADJUNTOS:
Nota de premsa
Foto 1 - © Fòrum Barcelona 2004/Eva Guillamet
Foto 2 - © Fòrum Barcelona 2004/Eva Guillamet
Foto 3 - © Fòrum Barcelona 2004/Eva Guillamet

Tornar a l´índex de notes de premsa


Imprimir