español english français
     
  6 / 11 / 2006
      Información
Notes de premsa
Convocatòries de premsa
Dossiers
Entrevistes
Perfils
Calendari fòrum
Fórum en los medios
Servei de televisió

      Recursos Multimèdia
Fototeca
Logos
Videoteca
Audioteca
Infografies
Presentacions
Mapes del Fòrum

      Documentació
Fòrum 2004
Continguts
Fórum
Fórum Diálogos
Fórum Ciudad
Participa en el Fórum
Arquitectura del Fòrum
Donen suport al Fòrum
Entrades

      Serveis premsa
Allotjament i vol
Serveis
Contacte


Home > Notes de premsa
26-05-04 // 18:40h

FERNANDO KUHN: «LES IDENTITATS LOCALS RESISTEIXEN ALS VALORS GLOBALS»


El diàleg «Comunicació i diversitat cultural» ha ofert la sessió d’«Experiències de les comunitats indígenes» que ha tractat els casos del Brasil i la regió de P’urhepecha de Mèxic. A més el Diàleg també ha comptat amb la sessió «Construint el diàleg intercultural», que ha analitzat la publicitat a Xile.


El professor de la Universitat Metodista de Sao Paulo, Fernando Kuhn, ha parlat sobre com «les identitats locals resisteixen als valors globals  i  aprofiten la globalització per internacionalitzar-se». En aquest sentit ha introduït el terme «glocalització», que fa complementaris i no contraposats els termes global i local.

A més, Kuhn s’ha referit al perill d’extinció que pateixen moltes llengües: «En aquest segle prop de la meitat de llengües existents desapareixeran», ha apuntat Kuhn.  Per a al professor de la Universitat de Sao Paulo, les noves tecnologies i en especial internet estan servint per promoure certes llengües indígenes o locals. Kuhn ha posat com exemple el Brasil i com en certes comunitats internet ha permès publicitar i fer visibles algunes llengües. 

Mercedes Miranda, directora general de Cultures Populars i Indígenes, ha parlat del cas de la regió P’urhepecha a Michoacán, Mèxic, i de com a través de projectes radiofònics es poden transmetre prop de 31 llengües indígenes que arriben a 21 milions de persones. Aquest Sistema de Radiodifusores Culturals Indigenistes (SRCI) ha permès promoure la cultura, la música, l’economia i els drets dels indígenes a través de les ones no només a les comunitats participants del projecte sinó també a d’altres.

En el cas del Diàleg «Construint el diàleg intercultural» l’encarregat de la ponència ha estat Enrique Vergara, de la Universitat Diego Portales de Xile. Vergara ha dut a terme una investigació sobre la publicitat i el consum a Xile. En aquest sentit, Vergara ha explicat que en els últims anys Xile «ha sofert una modernització que l’ha portat a un canvi en la cultura i els estils de vida de la societat xilena».

Alguns canvis, com l’augment del consum sobretot en les classes mitjanes, han portat a un desenvolupament de la indústria publicitària, una major estetització i a convertir els centres comercials en espais de trobada. Tot i els canvis en l’estil de vida, l’obertura a mercats internacionals i els canvis de consum, «els xilens no deixem ni deixarem de ser xilens», apunta Vergara. El mercat publicitari, ha explicat el professor, s’ha hagut d’adaptar a aquesta nova cultura i modernització que «ens ha portat la globalització».ARCHIVOS ADJUNTOS:
Nota de premsa

Tornar a l´índex de notes de premsa


Imprimir