español english français
     
  6 / 11 / 2006
      Información
Notes de premsa
Convocatòries de premsa
Dossiers
Entrevistes
Perfils
Calendari fòrum
Fórum en los medios
Servei de televisió

      Recursos Multimèdia
Fototeca
Logos
Videoteca
Audioteca
Infografies
Presentacions
Mapes del Fòrum

      Documentació
Fòrum 2004
Continguts
Fórum
Fórum Diálogos
Fórum Ciudad
Participa en el Fórum
Arquitectura del Fòrum
Donen suport al Fòrum
Entrades

      Serveis premsa
Allotjament i vol
Serveis
Contacte


Home > Notes de premsa
10-08-04 // 23:06h

ALEC REID, MEDIADOR EN EL CONFLICTE D’IRLANDA DEL NORD: «CAL DIALOGAR PERQUÈ CAP CONFLICTE ES RESOL AMB L’ÚS DE LES FORCES ARMADES»


Les «141 preguntes» del Fòrum (93): «Joves a Irlanda del Nord: com viuen el conflicte? Què hi poden fer?» Alec Reid, un dels artífexs dels acords de Divendres Sant que van segellar la pau de l’Ulster, ha manifestat que «els joves s’han de comprometre a fer que el procés de pau sobrevisqui i, per tant, a aplicar el llegat que se’ls ha lliurat». Ha dit que l’estudi per a la pau hauria de ser una carrera universitària i ha destacat que la dinàmica per a la resolució dels conflictes precisa de les veus femenines. Sobre el País Basc, ha recordat que fins ara el Govern espanyol no havia volgut discutir res –«se’ls ha tractat de terroristes»– i ha afirmat que ETA no té cap justificació perquè les reivindicacions es poden fer des del Parlament autònom.


Alec Reid, capellà que porta més de trenta anys lluitant per la pau al seu país, ha destacat a l’Escenari de la Haima que «cal transmetre als joves el principi que, per molt difícil que sembli, tots els conflictes tenen sortida». Ha subratllat que el diàleg necessita conceptes clars, mentalitats basades en el respecte a la dignitat humana i en la defensa dels drets que ens han estat atorgats. Després de reiterar que «cal dialogar perquè cap conflicte es resol amb l’ús de les forces armades», Reid, conegut també com el «Gandhi irlandès», ha dit que les autoritats israelianes i l’administració dels Estats Units haurien de parlar, respectivament, amb els líders dels terroristes suïcides i amb Ben Laden: «És possible que les parts se sorprenguessin en trobar els elements capaços d’encetar un nou procés de negociació».


El capellà Reid, un home que creu en la providència divina, el diàleg i la no-violència activa, ha assenyalat que, per aturar els perills que tenim al davant, «tots hauríem de representar la propera família que quedarà destruïda per una acció violenta». S’ha expressat partidari d’incloure l’estudi per a la pau en els plans educatius i, fins i tot, de convertir aquesta matèria en una carrera universitària: «Els joves han d’entendre les raons dels conflictes i la violència que generen per saber com resoldre’ls», ha conclòs. També ha defensat que les dones formin part de la dinàmica que impulsa la resolució dels conflictes: «Totes les veus són necessàries. És molt important comptar amb els recursos que poden oferir les dones i, així, acabar amb els cercles viciosos que les mantenen fora dels àmbits de discussió».


Responent a una pregunta sobre les semblances i les diferències que hi ha entre els casos d’Euskadi i d’Irlanda del Nord, i atès que en l’actualitat també treballa al País Basc, Alec Reid ha assenyalat que fins ara el Govern espanyol no havia volgut discutir res –«se’ls ha tractat de terroristes»– i ha afirmat que ETA no té cap justificació perquè les reivindicacions es poden fer des del Parlament autònom.


En referència al procés de pau a Irlanda del Nord ha vaticinat que «la violència no tornarà als carrers» i que el país «serà el més pròsper d’Europa d’aquí a 50 o 60 anys», quan els unionistes perdin la por a identificar-se «massa a prop dels nacionalistes», els quals han d’ajudar-los fent que se sentin més segurs.


Ha dit que el 95% dels joves irlandesos donen suport al procés de pau: «Ells seran l’eix de la societat futura. S’han de comprometre a fer que el procés de pau sobrevisqui i, per tant, a aplicar el llegat que se’ls ha lliurat. Cal que entenguin què és la pau i quina ha estat la història que tenen al darrere. Han d’assimilar els principis que resolen els conflictes perquè no tornin a repetir-se els errors del passat». 
ARCHIVOS ADJUNTOS:
Nota de premsa

Tornar a l´índex de notes de premsa


Imprimir