español english français
     
  6 / 11 / 2006
      Información
Notes de premsa
Convocatòries de premsa
Dossiers
Entrevistes
Perfils
Calendari fòrum
Fórum en los medios
Servei de televisió

      Recursos Multimèdia
Fototeca
Logos
Videoteca
Audioteca
Infografies
Presentacions
Mapes del Fòrum

      Documentació
Fòrum 2004
Continguts
Fórum
Fórum Diálogos
Fórum Ciudad
Participa en el Fórum
Arquitectura del Fòrum
Donen suport al Fòrum
Entrades

      Serveis premsa
Allotjament i vol
Serveis
Contacte


Home > Notes de premsa
05-09-04 // 13:35h

EL CONGRÉS MHI DEMANA A L’ONU I A LES ORGANITZACIONS INTERNACIONALS QUE IMPULSIN UNA GESTIÓ MULTILATERAL DE LA IMMIGRACIÓ


El congrés «Moviments humans i immigració» ha comptat en els seus diàlegs amb 1.886 participants i 269 ponents de 64 països.


“L’ONU i altres organitzacions internacionals han de promoure el respecte a un conjunt de normes i principis que conformin un marc multilateral per a la gestió de la immigració”. Només així, segons les conclusions del congrés «Moviments humans i immigració», es podrà garantir que la mobilitat humana contribueixi a un món més just.

Organitzat per l’Institut Europeu de la Mediterrània i el Fòrum Universal de les Cultures – Barcelona 2004, el congrés MHI ha analitzat des del passat 2 de setembre com convertir les migracions, considerades en molts aspectes una font de tensió i de conflicte, en una força positiva de pau, prosperitat i millor comprensió entre països i cultures.

En les conclusions del congrés presentades avui es posen de manifest diversos aspectes relacionats amb el fenomen de les migracions:

Fenomen creixent.  La globalització, la divisió cada cop més àmplia entre països rics i pobres, el canvi demogràfic mundial amb països molt envellits i d’altres amb poblacions molt joves i l’escalada de conflictes, obren la perspectiva d’un continu creixement dels moviments humans.

Noves realitats de la immigració. La feminització de la immigració, l’aparició de múltiples identitats nacionals i culturals i la ràpida adaptació de la immigració a un món d’empreses supranacionals revelen la incapacitat de gestió de les migracions que es du a terme actualment.

Enriquiment de les societats. Les migracions contribueixen a l’enriquiment cultural, polític i econòmic, no tant sols dels països i les societats d’acollida sinó també dels d’origen. En aquest sentit, s’assenyala que les remeses que s’envien als països d’origen poden tenir un impacte significatiu en la reducció global de la pobresa, mentre  els immigrants poden contribuir a canvis socials i polítics als seus països d’origen. 

El repte de la integració social. Es recalca la necessitat de construir infrastructures socials i institucions polítiques que promoguin la no-discriminació i assegurin la participació i la integració social dels immigrants. Al mateix temps, s’adverteix que cal corregir la imatge negativa dels immigrants per evitar possibles conflictes socials.

Noves polítiques per als moviments humans. El document de conclusions del congrés MHI recomana que els processos de negociació de polítiques d’immigració han de ser més transparents i han de contemplar tots els àmbits implicats (comerç, inversions, integració social, etc.) si no volen fracassar, i sobretot garantir el respecte als drets humans dels immigrants. Finalment, el congrés MHI lamenta que el context internacional actual, derivat de l’11 de setembre, faci difícil la necessària cooperació entre països per establir formes ordenades de migració i l’existència d’una voluntat política de compartir responsabilitats sobre la seva gestió. Per aquest motiu, conclou que l’ONU i les organitzacions internacionals han de jugar “un paper crític en la formulació i la promoció d’uns principis acceptables per totes les parts que portin a un marc multilateral de gestió de la immigració”.ARCHIVOS ADJUNTOS:
Nota de premsa
Dossier de premsa

Tornar a l´índex de notes de premsa


Imprimir