español english français
     
  6 / 11 / 2006
      Información
Notes de premsa
Convocatòries de premsa
Dossiers
Entrevistes
Perfils
Calendari fòrum
Fórum en los medios
Servei de televisió

      Recursos Multimèdia
Fototeca
Logos
Videoteca
Audioteca
Infografies
Presentacions
Mapes del Fòrum

      Documentació
Fòrum 2004
Continguts
Fórum
Fórum Diálogos
Fórum Ciudad
Participa en el Fórum
Arquitectura del Fòrum
Donen suport al Fòrum
Entrades

      Serveis premsa
Allotjament i vol
Serveis
Contacte


Home > Notes de premsa
26-05-04 // 18:12h

JESÚS MARTÍN BARBERO: “ENS HEM DE PLANTEJAR UNA RESTITUCIÓ I REDISTRIBUCIÓ DEL MODEL D’ESTAT PERQUÈ PUGUI COOPERAR AMB EL CIUTADÀ”


El Diàleg “Comunicació i diversitat cultural” ha basat la seva sessió plenària d’avui en els accessos. Els ponents Lynne Muthoni Wanyeki i Jesús Martín Barbero han parlat d’aquesta diversitat cultural a l’Àfrica i Llatinoamèrica.El professor Jesús Martín Barbero ha explicat que “hem d’assumir el paradigma comunicatiu que està provocant el canvi d’una comunicació unidireccional i lineal a una de basada en la xarxa. Per a Barbero Internet “possibilita que cadascú actuï a la seva manera enfront de les grans indústries culturals, així ens hem de plantejar una restitució i redistribució del model d’estat perquè pugui cooperar amb el ciutadà”. La xarxa permetrà ser l’espai públic del ciutadà i permetrà construir la “tan necessària institucionalitat política que necessita la diversitat”.

En aquest sentit, Barbero ha denunciat “el desprestigi brutal” que significa la UNESCO perquè “no poden relacionar efectes de mercantilització amb la cultura”.  Barbero ha parlat d’Amèrica Llatina i ha expressat que “l’esperança d’aquest poble, que en els últims 20 anys ha vist empitjorar les seves condicions de vida, està començant a pressionar”. Aquest és l’exemple de les comunitats indígenes que estan generant noves contradiccions i noves dinàmiques.

Barbero ha advertit “d’una possible implosió que podria fer esclatar la societat llatinomericana si les desigualtats socials segueixen tal com estan; per tant, el gran desafiament està en la gestió de la diversitat”. Jesús Martín Barbero ha explicat que Europa s’ha vist “desordenada” per dos grans moviments com són les migracions i els fluxos informacionals. “El millor regal que li podíem fer a Espanya és omplir-la d’africans i llatins per omplir-la de diversitat i que així pugui ser més democràtica”, ha conclòs Barbero.

La directora executiva de la Xarxa de Comunicacions per al Desenvolupament de les Dones Africanes (FEMNET), Muthoni Lynne Wanyeki, ha explicat que sovint la noció de diversitat cultural i la seva gestió amaga aspectes com l’homogeneïtat cultural sense tenir en compte la diversitat, que la cultura és fixa o estàtica i sobre qui té el dret d’interpretar-la.  En aquest sentit Wanyeki ha explicat que aquests aspectes prevalen per sobre dels drets, la seva universalitat i indivisibilitat i sobretot la importància del  gènere i la dona. 

Wanyeki ha explicat que tot i que “se’ns mostra un exterior homogeni, no tenim en compte els debats rics i diversos que es porten a terme sobre, per exemple, l’islam. La directora executiva de FEMNET ha apuntat que “si no entenem i coneixem aquests debats la diversitat cultural es pot convertir en problemàtica”. Per a Wanyeki “són necessàries lleis i polítiques complexes per gestionar la diversitat que també ha de ser complexa”.ARCHIVOS ADJUNTOS:
Nota de Premsa

Tornar a l´índex de notes de premsa


Imprimir