español english français
     
  6 / 11 / 2006
      Información
Notes de premsa
Convocatòries de premsa
Dossiers
Entrevistes
Perfils
Calendari fòrum
Fórum en los medios
Servei de televisió

      Recursos Multimèdia
Fototeca
Logos
Videoteca
Audioteca
Infografies
Presentacions
Mapes del Fòrum

      Documentació
Fòrum 2004
Continguts
Fórum
Fórum Diálogos
Fórum Ciudad
Participa en el Fórum
Arquitectura del Fòrum
Donen suport al Fòrum
Entrades

      Serveis premsa
Allotjament i vol
Serveis
Contacte


Home > Notes de premsa
13-08-04 // 17:54h

ALEC REID: «EL DIÀLEG ÉS L'ÚNICA DINÀMICA EFECTIVA PER A LA SOLUCIÓ D'UN CONFLICTE»


El mediador en el conflicte d'Irlanda del Nord ha assegurat que en un conflicte totes les parts sempre tenen alguna cosa de veritat.


Alec Reid, mediador en el conflicte d'Irlanda del Nord, ha apuntat avui en la sessió «La pau: dret i/o responsabilitat» del Festival Mundial de la Joventut que «el diàleg és l'única dinàmica efectiva per a una solució democràtica i pacífica del conflicte, l'única eina que soluciona el que no es pot resoldre amb les armes».

Quan ha explicat el que «havia après del carrer, les meves vivències en el conflicte», Reid ha enumerat les lliçons obtingudes en la seva experiència com a mediador: «el respecte a la dignitat de l'ésser humà com a principi bàsic, el diàleg com a única eina per a la solució i que totes les parts tenen alguna cosa de veritat i aquesta part de veritat ha de ser escoltada per l'altre.»

D'acord amb les seves paraules, «sempre hi ha una sortida, sigui quina sigui la diferència, si busquem amb ànim de respecte a la dignitat de l'ésser humà i als seus drets, llavors hi ha solució, aquesta és la clau». Així mateix s'ha referit a la importància del líder com a facilitador del consens, com a cercador de la solució en el si del grup.

Reid ha assegurat que «totes les parts sempre tenen alguna cosa de veritat, els que s'immolen al Pròxim Orient, els de l'IRA, tots tenen una veritat que ha de ser sentida i en aquest bri, en aquest espai de veritat, hi ha l'espai per a la negociació, per això cal escoltar amb el cap i amb el cor».

Per part seva Adriana Rodríguez, representant de l’organització Viva la Ciudadanía, de Colòmbia, ha relatat els orígens del conflicte al seu país i la incorporació dels diferents actors. En la seva intervenció ha assegurat que dels 25 mil assassinats que es cometen al seu país cada any, el 97 per cent queda en la impunitat.

Segons les seves paraules, la incorporació dels militars al conflicte ha significat la deslegitimació total de les pròpies forces militars, les úniques que podien donar una mica de confiança a la ciutadania, després que la guerrilla, el narcotràfic i els paramilitars entaulessin un conflicte en el qual els màxims perjudicats són els ciutadans, desgastats per tants anys de conflicte.

Ha conclòs la seva intervenció assegurant que confia que aparegui una solució perquè Colòmbia «deixi de ser un país estigmatitzat per la violència».ARCHIVOS ADJUNTOS:
Nota de premsa

Tornar a l´índex de notes de premsa


Imprimir