Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px

Actualitat > Entrevistes > Gilberto Gil

Entrevistes

Gilberto Gil
Totes les entrevistes#fun_eti('entr_entrevistas')#
L'entrevista


 
25/06/2004

Gilberto Gil


Un dels més importants i influents músics brasilers de la generació tropicalista. Ara és ministre de Cultura i forma part del projecte polític i social que encapçala Lula da Silva. Gilberto Gil visita el Fòrum com a ministre de Cultura, però com a ministre que no perd de vista el seu ofici, la seva música.

Qui ets i què fas al Fòrum Barcelona 2004?
Em dic Gilberto Gil. Sóc cantant i compositor i tinc 61 anys. Sóc aquí al Fòrum per participar en debats sobre qüestions actuals que preocupen el conjunt de la humanitat i també per cantar.

Què et va fer decidir participar al Fòrum Barcelona 2004?
Sóc membre d’aquesta comunitat de reflexió sobre els nostres mals i problemes. La problemàtica i la solucionàtica, com diem al Brasil. Com a artista i militant polític formo part d’aquest procés, i la invitació per venir a participar al Fòrum em va semblar natural.

Hi ha alguna cosa que t’hagi sorprès del Fòrum Universal de les Cultures - Barcelona 2004?
Bé, en una roda de premsa on hi havia l’alcalde de Barcelona, Joan Clos, Rigoberta Menchú proposava que l’ONU hauria de triar un tercer representant nacional i internacional. Es podria constituir un govern mundial en què la cambra dels diputats la triessin els pobles, i el senat, els governs.


Com es compagina el fet de ser ministre de Cultura de Brasil i cantant i compositor?

No és un problema. És una decisió personal. Jo vaig decidir dedicar la major part del temps a la feina del ministeri, és natural. Clar que també dedico una mica de temps per cantar.


Tens temps per compondre cançons?
Des que sóc ministre no he escrit ni una sola cançó nova perquè no tinc temps per dedicar-me a escriure música. És una tasca especial que necessita molt de temps.

I ho trobes a faltar?
Bé, ja sabia què era això dels estats i els governs. No és nou.

Brasil va camí de convertir-se en una democràcia social?
Com que parlem de democràcia en tots els àmbits econòmic, polític, social, religiós... crec que la tendència, si mantenim un procés democràtic generalitzat, la tendència seria cada vegada tenir més una democràcia racial, on tots consideren la participació dels altres i on es pagui el deute històric.

Què fa Gilberto Gil per contaminar menys?
Sóc conscient que haig de tenir una relació més amigable amb la naturalesa. Jo mateix en formo part. Sento la necessitat de mantenir un diàleg amb el que m’envolta i amb mi mateix.

Brasil té interès a donar continuïtat al Fòrum Barcelona 2004?
El Fòrum de Porto Alegre és una cosa molt semblant, tot i que és més representatiu ja que van per la quarta edició. Aquest any es va dur a l’Índia, després torna a Porto Alegre i d’aquí a dos anys anirà a l’Àfrica. Amb estudiosos, acadèmics, militants, polítics, etc que discuteixen els problemes i busquen solucions.

Quin desig demanes al Fòrum Barcelona 2004? Com t’agradaria que acabés?
Una ciutat com Barcelona que es mobilitza per tenir en compte demandes locals, problemes urbanístics, per buscar solucions i també que intenta donar resposta a demandes internacionals. Una ciutat que se solidaritza amb les qüestions generals que es plantegen del sistema internacional i que reuneix aquí representants d’arreu del món com altres fòrums han fet. Crec que el que surti del Fòrum estarà en aquesta línia de projecció d’un moviment internacional que busca consolidar-se. El Fòrum Barcelona 2004 ajudarà a plantejar una nova posició, una nova esquerra, una comunitat de resposta als problemes causats per la globalització. Crec que el Fòrum Barcelona 2004 està en aquesta línia.

Zona Multimèdia

< Anteriores
Siguientes >

Gilberto Gil i el Fòrum sobre la política
un món millor test

El test
Un lloc per viure / visitar
Bahia
El millor invent
L’avió
Què volia ser de petit?
Metge i abans músic
Què es posa per dormir?
Res
Un somni
Una mort tranquil·la
Plat preferit
«Chin Chin di galinha»
Una mania
La bondat
Un llibre
Antología de la realidad del xilè Francisco Maturana
Sent admiració per...
Per molta gent, Caetano Veloso per exemple
Una dita
El silenci és el llenguatge diví, la resta és mala traducció