Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px

Actualitat > Entrevistes > Johnny Tarradellas

Entrevistes

Johnny Tarradellas
Totes les entrevistes#fun_eti('entr_entrevistas')#
L'entrevista


 
01/02/2004

Johnny Tarradellas


Johnny Tarradellas, manàger del projecte Som la Rumba, i 3 components del grup.

Us presenteu?

Sóc en Johnny Tarradellas, una mica el pare del projecte Som la Rumba, un projecte que agafa tots el rumberos que hi havia, que hi ha i els que vindran. Amb mi han vingut alguns components del Som la Rumba:

Joan Batista, Rocky, representant del grup Ole con Ole. Fem fusió de rumba, salsa passant pel flamenc.

Jack Tarradellas, nosaltres fem la nova era de la rumba, ja que és més fusió que rumba.

Iván Amaya, sóc fill del Pepe dels Amaya i formo part del grup Chipimaya amb en Jack Tarradellas.

Quin aspecte del Fòrum t’ha fet decidir a participar-hi?

El fet que és un esdeveniment important, un intercanvi cultural amb el qual estic molt d’acord i molt content que es pugui fer a Barcelona; és molt interessant que hi participi la rumba catalana. Per a nosaltres la rumba és tan catalana com ho pot ser la sardana o una havanera i he fet tot el possible per formar part de l’esdeveniment.

Quina ha estat la teva implicació en aquest esdeveniment?

M’hi he implicat i he intentat que no es perdi aquesta música tan nostra. He recuperat gent que estava retirada de l’àmbit musical i gent que tenia moltes ganes de fer coses i que ningú no els havia donat la possibilitat de fer-ho. El projecte Som la Rumba recull tota la rumba catalana de Barcelona.

Creus que quan s’hagi acabat el Fòrum, s’haurà canviat la manera de veure el món segons els tres eixos del Fòrum?

Això seria el millor! Espero que els 3 eixos no durin només uns mesos sinó que hi hagi una continuïtat i que serveixi per a alguna cosa, perquè hi hagi un enllaç amb altres cultures i altres països.

Heu participat en altres esdeveniments semblants? Quins?

Semblants, bé hem participat en unes olimpíades, hem fet moltes inauguracions de places i rambles, però, esdeveniments d’intercanvi cultural com aquest, no.

Ets músic, rumbero que vas formar grup amb el Peret Reyes. Explica’m una mica la teva trajectòria musical.

Sóc català, espanyol, europeu, terrestre i flamenc. La meva trajectòria ha estat sempre la música, la rumba i avui en dia em dedico a fer produccions. Ho havia deixat una mica de costat, però, fa un any i mig em vaig plantejar recuperar tot allò que tenia una mica deixat de banda. Ha estat l’últim projecte que m’ha liat la manta al cap i ho he tirat endavant.

En què consisteix el projecte Som la Rumba · All Star?

És el mateix que Som la Rumba afegint-hi convidats, com és el cas del Fòrum. Serà un gran espectacle en què no només hi haurà rumberos catalans sinó que convidem gent que fa boleros, salsa, flamenc i ho fusionem en un escenari, representarem l’ètnia gitana. Els Som la Rumba · All Star és més que un espectacle, és una actuació. Farem un desenvolupament de la rumba des dels inicis en què es gravaven els discos tocant palmes, un cendrer, una ampolla d’Anís del Mono i una cadira fins avui en dia, fent fusions amb el funky i el ritme llatí. Amb els Som la Rumba · All Star explicarem a la gent l’evolució d’aquesta música tan nostra.

On i quan neix la rumba?

Hi ha controvèrsies en això, però jo sóc del barri i ho he vist i ho he mamat. Al barri hi havia un gitano que li deien l’Orelles que feia tanguillos que és un temps de rumba, atresillat. Aquest gitano va arrodonir aquest temps i va crear el que avui anomenem el "ventilador". El "ventilador" o rumba neix a Barcelona al carrer la Cera.

Quina diferència hi ha entre la rumba catalana i les altres rumbes?

Cada lloc té les seves arrels i els seus accents. La rumba és tot, però no tot és rumba catalana. Durant molt temps deien que a Madrid feien rumba, i no ho era. Era sambra, com el Manzanilla que en feia; musicalment és un altre temps. La rumba catalana és el "ventilador", tota la resta és rumba amb influències flamenques o depèn del lloc d’on vinguin.

Què s’hi pot trobar en el vostre recent i únic treball? Quan temps heu trigat a treure’l al mercat?

És el primer i ens ha portat una bona feinada, ja que en el CD hi ha 78 artistes. Hem trigat un any i mig per fer-lo. Hem recuperat la gent que feia rumba al principi, abans de Peret, també gent que hi va treballar com els Amaya, el Chacho...fins a l’actualitat. Hem agafat tota aquella gent i l’hem fet passar per l’estudi, n’hi ha de 88 anys i també de 12 anys. No hauríem pogut fer aquest treball si no ho haguéssim fet a l’estudi de casa. Per fer-ho amb el caliu amb què s’ha fet s’havia de fer a casa, entre família.Què en queda del boom dela rumba del 92?

El rescoldo, les brases només. La rumba catalana la tenim una mica oblidada i gràcies a la nova rumba o rumba bastarda com ara la dels Gipsy Kings, la rumba catalana va fent a poc a poc, però no crec que tingui al lloc que es mereix.A quin punt es troba actualment la rumba catalana?

Al de sempre, en la tercera dimensió. La primera l’ocupen els grups nous i els paios que fan rumba catalana.

Més comercials potser?

Ja ho volen fer, però per fer rumba catalana s’ha de ser gitano i català, entre cometes.

Quins projectes tens en un futur pròxim?

Com que espero que el Fòrum vagi molt bé i hi hagi molts intercanvis culturals amb altres països, espero que des de fora de Catalunya vegin que hi ha uns gitanos catalans que estan disposats a anar per tot el món, viatjant amunt i avall, per poder fer intercanvis musicals. És el que m’agradaria. Al marge d’això, estem començant a fer un segon treball de Som la Rumba, potser no tan complet com el primer CD; serà com una continuació.

3 RUMBERS DE SÓM LA RUMBA

Els vostres orígens i la trajectòria.

Joan : Des de petits ja hem mamat la rumba sense voler-ho; va sorgir i, a poc a poc, hem anat fent, amb moltes ganes. Vam passar de Vilanova i la Geltrú a Barcelona, Mataró i fins i tot Girona, hem anat per tot Catalunya. L’últim CD que m’he comprat: el del Moncho.

Jack : Nosaltres, des de petits, quan teníem 6 anys, ja picàvem de mans i cantàvem en festes amb les guitarres. Fa dos anys que estem junts musicalment i fem projectes de mesclar la rumba amb altres ritmes, percussions llatines i també la salsa, però hem tornat a la rumba, amb una mica de salsa. L’últim CD que m’he comprat: Guaco. Aquí no és gaire conegut; és salsa, funky i jazz de Veneçuela.

Iván : Fa dos anys que formem part dels Som la Rumba. Abans d’això intentàvem fer maquetes i discos i, a poc a poc, ens hem anat superant. L’últim CD que m’he comprat: el dels Ketama.

Hi ha algun prototip de rumber?

Joan: N’hi ha molts! Això ho marca el públic. Com el Pescaílla i el Peret, o com els Estopa i el Queco, va per èpoques.

Consideres que els Estopa fan rumba?

Jack : La rumba catalana vol dir festa i alegria, i la rumba dels Estopa, que és semblant a la dels Chichos, és una rumba que parla més de la marginació i la prostitució, està orientada de manera diferent.

Has fet sempre rumba catalana?

Iván : Sí, des de ben petit. M’agrada moltíssim la rumba catalana.

Teniu algun ideal, algú en qui us inspireu?

Iván : El meu pare.

Jack : La meva idea de rumba ha estat sempre un bongo, algú picant de mans i una guitarra. M’han inspirat el Peret, el Pesca i l’Orelles, a qui no vaig conèixer, jo no hi era.

Joan : A més del Johny Tarradellas, m’inspiro en la salsa.

Els vostres projectes de futur?

Joan : Encara s’ha de veure. En primer lloc, treure el disc del meu grup, Ole con Ole, i el dels Som la Rumba i, després, sobre la marxa.

Jack : Si fer la volta al món fos un projecte... però potser és més una il·lusió.

Iván : Jo dic el mateix que en Jack.

Johnny : Jo voldria afegir una cosa: avui dia la música la fan amb l’ordinador, canvien la guitarra pel teclat, i jo continuo dient que a més de les fusions i les arrels que hi pugui haver i com quedi de maco, el resultat no és rumba. La rumba catalana no es fa amb l’ordinador, es fa picant de mans i en un moment en què estiguis feliç i content, tota la resta és guarnir-ho.

Zona Multimèdia

< Anteriores
Siguientes >

Qui sou? Test
La rumba i el Fòrum Sobre la rumba
3 rumberos de Som la Rumba Això és rumba

El test
Un lloc per viure / visitar
París, és la ciutat de la llum i l’amor.
El millor invent
La dona.
Què volia ser de petit?
Cantant ·«Pare vull ser cantant»·, la música em dóna vida.
Què es posa per dormir?
Res.
Un somni
M’agradaria que tots parléssim el mateix idioma,que ens estiméssim i ens ajudéssim els uns als altres.
Plat preferit
La cuina italiana...
Una mania
Sóc bastant simètric i quadrat. Tot al seu lloc!
El que més li molesta
El desordre.
Sent admiració per...
Tothom pot ser admirat, no tinc cap ídol. Si te’n digués un, em deixaria 33 milions de persones.
Una dita
«¡Ai carai!»