Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px

Actualitat > Entrevistes > José Manuel Pinillo

Entrevistes

José Manuel Pinillo
Totes les entrevistes#fun_eti('entr_entrevistas')#
L'entrevista


 
29/03/2004

José Manuel Pinillo


Entrevista a José Manuel Pinillo, responsable del projecte Mapapoètic del Fòrum Universal de les Cultures – Barcelona 2004.

Ets el creador del projecte Mapapoètic per al Fòrum Barcelona 2004, un poema i una acció cada dia durant un mes a la ciutat de Barcelona. M’expliques una mica el que esteu preparant?

El que estem preparant són 26 accions, una cada dia, basades en 26 poemes, de 26 poetes diferents. El que hem fet és seleccionar 26 poemes d’autors que curiosament tots estan morts, no va ser una cosa premeditada. Ho hem fet entre diverses persones i després hem proposat a d’altres creadors que escullin un d’aquests poemes i facin una proposta que vagi més enllà del que es fa normalment amb els poemes en els festivals, que és recitar-los. D’aquesta manera, podem tenir poemes sonors, gràfics, biològics, astronòmics, arquitectònics... Poemes de tot tipus. D’alguna manera, el que estem fent és posar un poema cada dia a la ciutat, de 26 maneres diferents, aquí hi ha la gràcia.

Quina ha estat l’aposta més arriscada?

Doncs, per exemple, l’acció de Marcelí Antúnez, que consisteix en una gravació de fragments d’un poema de Foix sobre un esquelet, es cobreix aquest esquelet amb matèria orgànica, es tanca en una urna i a mesura que es vagi descomponent la matèria orgànica s’anirà revelant el fragment del poema.

Com se us va ocórrer aquesta idea?

Aquesta idea se’m va ocórrer fa molt de temps. Fa deu anys anava pel metro de Nova York, i una cosa que després s’ha generalitzat a moltes ciutats del món era el Poetry Motion, i hi havia poemes en el metro. Em sembla una cosa que està molt bé, ja que vas en el metro i pots llegir alguna cosa més que els anuncis d’acadèmies d’idiomes o coses així. Llavors vaig pensar que estaria bé ampliar aquesta idea, anar una mica més enllà, no quedar-nos solament en el text i posar el poema a la ciutat d’una manera diferent. Va començar com fa 10 anys, la idea ha anat evolucionant i el Fòrum m’ha donat l’oportunitat de poder-la portar a terme.

De quina manera la vostra proposta enllaça amb els valors del Fòrum Barcelona 2004?

La idea del Fòrum en el projecte Lema Poètic no sé si està realment tan vinculada al Fòrum, potser al tema de la diversitat sí, perquè hi ha una gran diversitat de creadors que toquen diversos àmbits, els poemes són molt diferents, són de totes les èpoques i, en aquest sentit, crec que respon a algun dels eixos que tracta el Fòrum.

Qui va escollir els poemes per a Mapapoètic?

Els poemes els van escollir Víctor Nubla, respon-sable dels projectes transversals al Fòrum; Eduard Escofet, director del festival Propost; Dolors Udina, crítica literària, i jo mateix. Els quatre vam fer una selecció de 50 poemes, és a dir, més dels que necessitàvem per oferir un ventall ampli als creadors.

Hi ha alguna proposta d’acció relacionada amb un poema que no hagueu pogut portar a terme i per quin motiu?

La que està causant més problemes és la de Sergio Caballero, ja que ell vol muntar les lletres d’un poema il·luminant les finestres d’un edifici de set plantes. És complicat perquè hem de coordinar els permisos de l’edifici, dels inquilins, del propietari de l’edifici, i el sistema tècnic és una mica complicat. Totes les idees són idees senzilles encara que algunes tenen una execució més complicada. Les accions són molt diverses, algunes poden tenir un caràcter permanent, altres duraran unes hores, altres, uns dies. Esperem que la gent d’alguna manera se les trobi i que si les busca les col·leccioni. Volem donar una postal amb cada acció, de manera que si algú fa el recorregut pel mapa al final tindrà les 26 postals de les 26 accions, com un col·leccionable d’aquest mapa.

Quina ha estat la vostra implicació i la de tots els creadors del Mapapoètic en el Fòrum?

Jo crec que podria ser qualsevol altra ciutat, el que sí que és cert és que Barcelona té una especial sensibilitat per a aquest tipus de projectes. En esdeveniments de gran magnitud, com per exemple el Fòrum, és normal que una ciutat com Barcelona reservi racons de la seva capacitat o del seu pressupost o programa per a accions d’aquest tipus, que en principi no es preveuen majoritàries encara que després a vegades hi ha sorpreses ja que impacten més profundament en la gent, també perquè en estar disseminades per la ciutat i no estar concentrades en el Recinte Fòrum, pot ser que siguin més pròximes de manera diària als ciutadans.

Quin criteri heu seguit per escollir els 26 creadors i les seves propostes?

El criteri que he seguit ha estat la diversitat, buscar gent de tots els àmbits, en aquest sentit també hi ha cert gust personal pel que puguin fer o pensar, també que s’adaptessin molt bé a una petició d’aquestes característiques. Quant a les seves propostes, les propostes en general, gairebé en tots els casos, sorgeixen d’ells mateixos. La majoria de les propostes són dels autors, són lliures, i en tot cas el que sí que sempre és d’ells és l’execució, i ells sempre fan el que volen. Naturalment hi ha una cosa que és fonamental i és el pressupost, hi ha un límit de diners i d’allà no es pot passar.

La poesia es converteix en una notícia diària a la ciutat. Quin és el missatge que intenteu transmetre amb aquest projecte?Missatge no, el que sí que necessitem d’alguna manera és donar certa difusió a la poesia en general, perquè la selecció dels poemes ni tan sols té una pretensió antològica, no hem decidit intentar ser exhaustius, o equilibrar, que hi hagi dones i homes. No. Ha estat una mica el gust personal i també el fet de pensar que fossin poemes que s’adaptessin a una experiència així. Més que missatge, és una reflexió que fa cada autor sobre un poema i el posarem allà, i ja veurem què en queda, i fins que no ho fem no sabrem el que hem estat fent.

La vostra proposta artística està lligada al Fòrum des del punt de vista de la diversitat cultural. Creus que un cop acabat el Fòrum Barcelona 2004 canviarà alguna cosa en la manera de pensar de les persones?

No ho sé, no en tinc ni idea, de totes maneres crec que grans esdeveniments o grans impactes sempre tenen una repercussió en el que pensa la gent, no?, si han estat ben formulats. Si mirem Porto Alegre, jo crec que sí que ha canviat la manera de pensar de moltes persones o com a mínim d’enfocar els problemes, jo crec que el Fòrum també ho aconseguirà.

Zona Multimèdia

< Anteriores
Siguientes >

El test

El test
Un lloc per viure / visitar
Londres
El millor invent
La llet en pols
Què volia ser de petit?
Gran
Què es posa per dormir?
Pijama
Un somni
Una illa
Plat preferit
El fricandó
Una mania
Moltes, moltes, la meva mania és ser maniàtic
El que més li molesta
La indiferència
Sent admiració per...
Per les mares, així en general
Una dita
«És quan dormo que hi veig clar», és un poema de Foix