Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px

Actualitat > Entrevistes > Juan Baixeras

Entrevistes

Juan Baixeras
Totes les entrevistes#fun_eti('entr_entrevistas')#
L'entrevista


 
01/07/2004

Juan Baixeras


Director de Màrqueting i del Fòrum Virtual del Fòrum Universal de les Cultures – Barcelona 2004.

Quines estratègies de màrqueting s’han utilitzat a l’hora de promoure el Fòrum Universal de les Cultures – Barcelona 2004?
S’han utilitzat diferents estratègies complementàries alhora que han donat a conèixer un esdeveniment completament desconegut sense precedents a través dels mitjans de comunicació. Hem dut a terme diferents campanyes de comunicació a TV que van començar el mes de juny del 2003, quatre grans campanyes en quatre períodes que s’han acompanyat de la campanya de mitjans de comunicació, del màrqueting on-line i tot el que hem fet a Internet per donar a conèixer el Fòrum. Tenint en compte que no hi havia precedents, havíem de ser molt didàctics a l’hora d’explicar què era el Fòrum i realment què oferiria als visitants. Vam inventar i imaginar com seria el Fòrum i per a això vam recórrer a una comunicació més emocional i emotiva per donar-lo a conèixer. Hi havia diferents maneres de fer-ho. La televisió era la manera més complexa ja que tens només un espot de 20 o 30 segons, i en ràdio també tens unes cunyes determinades. Per això, hem fet molt màrqueting de publicacions. Vam arribar a uns acords amb una sèrie de publicacions nacionals i locals de Catalunya per donar-lo a conèixer.


Quin ha estat el mitjà més eficaç per explicar què és el Fòrum?
El mitjà on es concentra una major audiència és la televisió, sens dubte. Això no vol dir que sigui el mitjà més eficaç, sinó que és el mitjà més massiu. Els més eficaços han estat els encartaments i Internet. Amb Terra tenim una pàgina amb moltíssim contingut i a més interactiva, i tot el màrqueting on-line que hi hem posat per incrementar les visites.


A Internet hem fet una política molt activa. També hem tingut dificultats, però a Internet tenen major possibilitat de fantasia, vídeos en 3D, etc. Per això crec que els encartaments i Internet han estat els mitjans més bons per explicar el Fòrum.

Parlem del logotip del Fòrum, de la seva evolució fins al significat de l’actual logotip de les mans.
Qualsevol esdeveniment evoluciona. Per això la comunicació que es desprenia del primer logotip tenia unes virtuts molt més febles que el logotip que finalment es va adaptar. El de les mans és l’apropament a les diferents cultures. Vam fer quasi 20 jocs de mans per poder expressar que el Fòrum era un compendi de cultures i diàlegs. La unió d’una mà renaixentista amb una altra mà més tecnològica és l’apropament de dos mons, de dues èpoques històriques diferents.

Què s’espera del Fòrum Universal de les Cultures – Barcelona 2004?
Pràcticament a Catalunya el coneix un 100% de les persones i a Espanya més d’un 50%. Crec que, per estar treballant des de fa quasi dos anys el màrqueting, hem assolit uns objectius per sobre de les expectatives. El Fòrum és un esdeveniment on la gent ve a descobrir coses però també a passar-ho bé i no decebrà les expectatives de ningú. A més, va més enllà: has de prendre consciència dels 3 eixos temàtics que planteja el Fòrum.

Quina opinió li mereixen els anomenats grups «antiFòrum»?
Jo crec que cal respectar les opinions de tothom. El Fòrum ha intentat aproximar-se a tots els grups que estiguin més o menys d’acord amb les idees del Fòrum. A mi m’encantaria que hagués estat possible trobar el finançament del Fòrum amb el que es pot considerar «diners ètics». No sé per què es considera que uns diners d’una empresa determinada que està donant suport al Fòrum no són ètics. Una vegada que aquests diners arriben aquí es converteixen en enormement ètics, perquè la finalitat del Fòrum és vendre les idees que aquí són subjacents. Tots aquests grups han estat contactats prèviament, s’han fet reunions i se’ls ha intentat explicar què és el Fòrum. Les seves idees són seves i les continuaran mantenint. Nosaltres intentarem potenciar les nostres, sempre que pugui ser en convivència amb les seves. Crec que fins que no vinguin i vegin què és això, no tindran prou judici per poder enfrontar-se al Fòrum.

Zona Multimèdia

< Anteriores
Siguientes >

Estrategies de màrqueting Sobre el Fòrum
El test

El test
Un lloc per viure / visitar
Formentera
El millor invent
La cervesa
Què volia ser de petit?
Bomber
Què es posa per dormir?
Res
Un somni
La felicitat de la meva família
Plat preferit
Els percebes
Una mania
Estimar la meva filla
El que més li molesta
Que em despertin a mitjanit
Sent admiració per...
Per molta gent, Paul Klee, William Faulkner...
Una dita
El qui troba bon padrí, ja ha corregut mig camí