Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px

Actualitat > Entrevistes > Oriol Comas

Entrevistes

Oriol Comas
Totes les entrevistes#fun_eti('entr_entrevistas')#
L'entrevista


 
10/06/2004

Oriol Comas


Entrevista amb Oriol Comas, responsable dels Jocs del Fòrum Barcelona 2004. "Hem convertit alguns espais del recinte en zones de joc. Els visitants hauran de convertir de forma lúdica les coses que aniran veient. A part hem fet dos jocs de tauler que expliquen el Fòrum."

Ets el responsable del programa Jocs del Fòrum, m’expliques que tens pensat per a aquest esdeveniment? Què hi trobarà el visitant?
Els visitants hi trobaran espais dedicats exclusivament al joc. Hi ha una àrea amb tallers on es pot aprendre i jugar a jocs de tot el món, jocs de tauler d’arreu i també joguines que els nens poden construir amb material reciclable. A més, hi haurà uns animadors, els jòquers, que convidaran els visitants a participar-hi.

Qui hi pot participar? Nens de 3 a 99 anys?
Hi pot participar tothom. De fet no solament els nens. Els jocs que proposen els jòquers també són per a tots. A partir de 4 o 5 anys tothom hi està convidat.

A part del programa de tallers de Jocs del Fòrum, has creat jocs per al Fòrum? Quins són i de què tracten?
Hem convertit alguns espais del recinte en zones de joc. Els visitants hauran de convertir de forma lúdica les coses que aniran veient. A part hem fet dos jocs de tauler que expliquen el Fòrum: un és el joc Terra, creat per un dels més grans inventors del món, Julio Faidutti. Els jugadors han de resoldre els conflictes actuals del món. Guanya un jugador però amb la col·laboració de tots i si no se soluciona cap conflicte, tots perden. L’altre és un joc per als petits, els Arreglaembolics de les Tres Bessones, on les 3 petites tenen embolics amb la Bruixa Avorrida.

A l’hora de plantejar un joc, com et vénen les idees?
Les idees es busquen i en un joc et planteges dues coses: de què vols que tracti el joc i com vols que sigui, amb més o menys atzar. És tenir una idea o tema sobre el que desenvolupes el joc i comences a pensar amb els mecanismes que millor s’escauen al tema. Una cosa important és fer proves del joc. En el cas de les Tres Bessones vam estar molt temps provant el prototipus del joc amb nens de 6,7 i 8 anys.


Tens algun joc preferit?
Jugo molt i m’agrada conèixer jocs nous. Tinc dos jocs que els tinc especial afecte: un és el Barricada que ja hi jugava quan era petit. L’altre és diu Eleusis i és un joc de cartes on en cada partida cada jugador crea noves normes i els altres han d’esbrinar-les a través d’uns mecanismes determinats.


Et prens la vida com un joc?
Algunes vegades m’agrada pensar les coses en termes de regles diferents de les que ens fan moure cada dia.

Jugues per guanyar? Ets mal perdedor?
No jugo per guanyar, però m’agrada molt quan guanyo. Jugo per passar una bona estona.

De quina manera els jocs estan relacionats als 3 eixos del Fòrum: diversitat cultural, desenvolupament sostenible i condicions de la pau?
El joc al Fòrum s’adequa molt bé als seus 3 eixos, ja que el joc és una gran mostra de diversitat cultural, es juga des de sempre i a tot el món. És sostenible ja que si tens cura del joc dura tota la vida i és un gran exercici de pau, perquè quan un juga oblida els problemes i t’has de posar d’acord amb els altres jugadors en unes regles diferents.

Quina repercussió creus que tindrà el Fòrum una vegada s’hagi acabat?
Quan hagi acabat el Fòrum espero que deixi a totes les persones que hi han participat la idea que entre tots es poden fer les coses de manera diferent i la curiositat per conèixer com som tots en diferents parts del món.

Zona Multimèdia

< Anteriores
Siguientes >

Els Jocs al Fòrum Sobre els Jocs
El test

El test
Un lloc per viure / visitar
Barcelona i també m’agrada molt París
El millor invent
Hauria de dir el joc, però crec que és el llibre
Què volia ser de petit?
Volia aprendre moltes coses i era curiós
Què es posa per dormir?
Res, son
Un somni
Tenir temps per viatjar
Plat preferit
M’agrada molt tot, massa
Una mania
Sóc molt desendreçat
El que més li molesta
La mentida i la gent que arriba tard
Sent admiració per...
Les persones que dediquen la vida a una idea i ho aconsegueixen
Una dita
Tot va bé si acaba bé