Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px

Actualitat > Entrevistes > José Natividad González Parás

Entrevistes

José Natividad González Parás
Totes les entrevistes#fun_eti('entr_entrevistas')#
L'entrevista


 
21/09/2004

José Natividad González Parás


Governador de l'estat de Nuevo León, Mèxic.

Després de la reunió celebrada a la seu de la UNESCO de la delegació de Monterrey amb el secretari de la UNESCO, podem considerar que ja s'ha obtingut l'aval i que ha començat el compte enrere per a Monterrey 2007?
Això mateix. Hem celebrat una trobada amb el director general de la UNESCO, acompanyats per la delegació de Nuevo León, de Mèxic, i per la delegació d'Espanya i el conseller delegat del Fòrum de Barcelona. En aquesta trobada hem parlat sobre la propera edició del Fòrum Universal de les Cultures que serà l’any 2007 a Monterrey i hem remarcat la importància de consolidar una trobada universal de les idees, que feia falta a la humanitat en l’agenda mundial i que s'inicia a Barcelona. Hem discutit l'orientació temàtica d'aquest Fòrum que seria sobre cultura i coneixement i sobre la importància de debatre temes com el desenvolupament del coneixement i la distribució equitativa d’aquest coneixement, l'accés per als diferents grups, pobles i nacions com un prerequisit de desenvolupament, i les moltes modalitats de coneixement, ciència i tecnologia que tenen una gran influència en el comportament dels éssers humans, dels pobles i de les nacions. Hem rebut una expressió de simpatia per part del director general de la UNESCO, el seu suport anticipat al projecte, el compromís de portar-lo a la reunió del Consell Directiu que tindrà lloc el mes d'abril i la predisposició per començar a treballar des d'ara de manera preliminar en el desenvolupament temàtic de l'agenda i en la participació conjunta que tindríem amb els integrants de la Fundació de Barcelona i amb els representants d'aquest organisme internacional.

Es continuaran reflectint els eixos de l'edició actual, que són: pau, diversitat cultural i desenvolupament sostenible?
D'alguna manera sí. En realitat, el Fòrum del 2007 de Monterrey continuarà sent el Fòrum Universal de les Cultures, però el desenvolupament temàtic vincularà el tema de les cultures amb el tema del coneixement. Ara bé, els principis filosòfics que han animat a celebrar aquesta trobada mundial de les idees hi continuaran presents: diversitat cultural, la recerca del desenvolupament de la humanitat i les fórmules per trobar la pau i el progrés de les nacions.

Aquests dies hem vist que l'elecció de Monterrey s’ha destacat en tota la premsa mexicana. Voldríem saber quina ha estat la reacció del govern federal del president Fox i si en el projecte s'hi implicaran també econòmicament, com ho han fet a Barcelona els tres nivells de l'administració espanyola.
Sí. Tenim el suport total del Govern de la República del president Vicente Fox, no tan sols administratiu i governamental sinó també financer. I la presència del delegat representant del govern de Mèxic davant la UNESCO i l’expressió del suport públic del president ho confirma. Penso que l'esforç que es va fer a Espanya amb el Fòrum Barcelona 2004, d'alguna manera, es repetirà a Mèxic amb el suport i l'organització conjunta del govern nacional, el govern local i el govern municipal. A més, tindrem el suport de la UNESCO, cosa que es formalitzarà en la propera reunió del consell el mes d'abril.


Monterrey ja té prestigi en matèria d'educació superior de qualitat, en indústria moderna, i volem especialitzar-nos en matèria de coneixement, en centres d'investigació i d'alta tecnologia, en transferència tecnològica al sector industrial. I el Fòrum representa en certa manera un moment estel·lar d'aquest projecte que assumim amb visió d'estat, de societat i de govern per a les futures generacions.


Durant l’estada a Barcelona, en la roda de premsa, va comentar que volien arribar a un acord amb Texas. Ens podria precisar un mica més quin tipus de col·laboració volen aconseguir?
Bé, no exactament. Mèxic, el Govern de l'Estat de Nuevo León i la metròpolis de Monterrey organitzaran l’edició del 2007 del Fòrum Universal de les Cultures. No obstant això, en el context d'un acord d'impuls per al desenvolupament regional integral, les entitats governamentals dels estats del nord-est de Mèxic i del sud dels EUA tindran una representació en aquest Fòrum i també hi participaran.

A partir d'ara hi haurà algun tipus de protocol en la relació entre Monterrey i Barcelona? De quina manera caminaran conjuntament fins a la pròxima edició les dues ciutats?
Sí. Hi ha la intenció d'ampliar i enfortir la fundació del Fòrum Universal de les Cultures, de la qual en formarien part, per descomptat, i amb una participació molt rellevant, els pares fundadors de la idea, els que van tenir aquesta iniciativa i els que integren actualment la fundació de Barcelona. Ara ens hi agreguem nosaltres, els representants de Mèxic i en particular un servidor, el governador de l'estat de Nuevo León, i de manera conjunta, amb la participació de la xarxa internacional de ciutats i de la UNESCO fixarem les bases constitutives i els criteris normatius que regularan aquesta trobada mundial que comença a suscitar un gran interès de diferents països i ciutats del món.

Com a última pregunta, al marge dels objectius del Fòrum pel que fa al benefici mundial, voldríem saber quins objectius es planteja Monterrey com a ciutat, i Nuevo León com a estat amb el Fòrum 2007, en relació amb la posició internacional, el desenvolupament econòmic, el desenvolupament tecnològic, etc.
Per a nosaltres, la celebració del Fòrum no és únicament la satisfacció i l'orgull de preparar un esdeveniment de primer ordre internacional. També està vinculat amb una visió estratègica d'equipament i desenvolupament urbà i de rehabilitació d'una part important de l'àrea metropolitana de Monterrey. Hi ha tot un projecte que volem desenvolupar al llarg d’aquests tres anys, i el Fòrum serà un motiu, el detonador, un referent obligat per poder-lo concloure: noves instal·lacions culturals, nous centres d'exposicions en matèries de ciència i tecnologia, que tindran un actiu permanent. D'altra banda, el Fòrum està relacionat també amb alguns dels projectes a llarg termini i de gran visió que s'ha proposat l'estat de Nuevo León, com ara fer de Monterrey una ciutat internacional del coneixement. I en tercer lloc, considerem que Monterrey, com a metròpolis intermèdia de vora quatre milions d'habitants, amb muntanyes boniques, amb espais culturals, amb una indústria molt moderna, ha arribat a la majoria d'edat per a la projecció internacional com a metròpolis intermèdia de qualitat mundial, i el Fòrum Universal de les Cultures del 2007 serà un moment important per a la projecció del nom i de la imatge de la ciutat i del país vers la resta del món.

Zona Multimèdia

< Anteriores
Siguientes >

Fòrum 2007 a Monterrey Imatges de Monterrey
La candidatura Entrevista amb el governador de Nuevo León