Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px

Actualitat > Entrevistes > Aiguaviva Quartet

Entrevistes

Aiguaviva Quartet
Totes les entrevistes#fun_eti('entr_entrevistas')#
L'entrevista


 
31/08/2004

Aiguaviva Quartet


Araceli Aiguaviva és la veu del grup de jazz Aiguaviva Quartet. La seva veu serena es barreja amb els ritmes del swing, el blues o les melodies brasileres. Aquesta barcelonina contraresta el que ella anomena «manca d’estudis musicals» amb un veu i una capacitat d’improvisació i atracció del públic dignes de ser admirades.

Araceli Aiguaviva, la veu del grup de jazz Aiguaviva Quartet, ha sabut combinar perfectament la serietat que exigeix la judicatura amb la improvisació que marquen els temps del jazz. El resultat és un treball de jazz sobri, obert de bat a bat a la improvisació, però amb un alt grau de disciplina.

Sobre el seu passat
De dia, Aiguaviva és jutgessa del jutjat penal número 17 de Barcelona, però a les tardes, «quan hi ha concert», assaja amb el seu grup Aiguaviva Quartet, que va formar el 1994. «Fa molts anys que estem junts i això no és gaire habitual en un grup de jazz», afirma orgullosa. Amb aquest grup, amb el qual va enregistrar el primer treball discogràfic amb el segell Satchmo Jazz Records, Araceli Aiguaviva recrea composicions clàssiques del swing i estàndards dels anys trenta en endavant, blues i ritmes brasilers. Ara, el quartet prepara un segon disc que, a diferència del primer, inclourà temes inèdits escrits per diversos compositors catalans sobre lletres del poeta català Joan Margarit, «que té una part de poesia dedicada al món del jazz».


És llicenciada en Dret i actualment magistrada, i fa temps que es va trobar amb el jazz. «Quan vaig sentir aquesta música, em vaig enganxar. No sé per quin motiu, ni quan ni com», assegura. El swing, la improvisació, el ritme, tot lligat amb els ritmes brasilers.


«Trobo que és apassionant. Hi ha molta percussió. El jazz s’assembla molt a temes brasilers de bossa i samba. El blues és una altra branca de la mateixa arrel, la dels esclaus que van portar a Amèrica.» Però no és tan sols el jazz el que ha atret aquesta barcelonina. Araceli Aiguaviva també forma part de Mousse de veus, un quintet de cinc dones que canten a capela acompanyades per instruments de percussió. «Les veus són fonamentals. Fem molta improvisació sobre cançons pròpies i músiques de tot el món, des de l’Índia fins a Amèrica o l’Àfrica.»

L’espectacle
L’espectacle inclou una mica de tots aquests ritmes, temperats amb una veu melòdica i un grup compacte i sincronitzat que demostra que fa molt temps que marquen junts el ritme. El contrabaix, el piano, la bateria i la veu d’Araceli Aiguaviva aconsegueixen que el públic respiri aquests ritmes tan llunyans. «És evident que no és música de masses: no és pop ni rock, però l’experiència que tinc jo és que en espais reduïts el públic s’enganxa amb facilitat, cosa que es nota a mesura que avança l’actuació: puja el clima, i això és el que més m’agrada», afirma.

Aquesta cantant que exerceix de jutgessa i, viceversa, es lamenta de l’escassa infraestructura especialitzada en jazz que hi ha a Barcelona i a Catalunya. «Proporcionalment, amb la quantitat de grups i músics que existeixen, hi ha pocs llocs per a aquesta música, com ara clubs de jazz. A més —continua—, no hi ha estructures organitzades per gestionar els concerts perquè econòmicament no se’n treu gaire.»

El jazz és sinònim d’improvisació en el cas d’Aiguaviva Quartet. «Ara faig piano d’acompanyament, que implica una base de solfeig, rítmica i teoria general. Però no tinc estudis musicals complets. Canto d’oïda i d’escoltar moltíssima música.» Això és, precisament, el que li permet improvisar damunt de l’escenari i fer que el públic participi en aquest joc. «El jazz és molt creatiu i hi ha dues maneres d’improvisar: una perquè tens uns coneixements i saps què pots fer diferent a partir del que sona, i l’altra és una mica d’oïda natural. Hi ha músics molt coneguts que sabien solfejar i que tocaven i improvisaven d’allò més bé.»

Zona Multimèdia

< Anteriores
Siguientes >

Aiguaviva Quartet