Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px

Actualitat > Entrevistes > Ela Gandhi

Entrevistes

Ela Gandhi
Totes les entrevistes#fun_eti('entr_entrevistas')#
L'entrevista


 
04/08/2004

Ela Gandhi


Exdiputada al Parlament sud-africà i activista per la pau.
«Ara sovint veig més tolerància i comprensió a Occident que a Orient.»


Quin paper tenen les religions en les societats d'avui?
Les religions hi tenen un paper molt important perquè la religió i l'espiritualitat guien la teva vida i si vius segons les seves normes saps que tens valors morals. Si no tens una fe forta en aquests valors, la teva vida no té sentit, no veus per què has d'actuar basant-te en aquests valors i pots fer coses antisocials, deshonestes i corruptes que al final fan que et sentis malament amb tu mateix, comences a perdre la identitat i el respecte per tu mateix. Molts dels grans problemes que veiem al món són causats pel trencament de la fe forta.

¿Creu que hi ha un xoc de civilitzacions entre Orient i Occident?
El xoc ve bàsicament perquè molta gent a Occident ha començat a aferrar-se als símbols de les religions i no als ensenyaments. Vas a l'església i sents que has fet el millor que podies fer anant-hi i llegint la Bíblia, però el missatge de la Bíblia no ha entrat en la teva vida diària i no pots dir que estiguis vivint segons la Bíblia. Molta gent diu que és difícil viure segons les doctrines de la religió, sigui quina sigui. És difícil fer-ho, però no pots deixar buit aquest objectiu i has de tenir algun tipus d'autocontrol. Si no tens autocontrol violes els drets dels altres. Aquesta ha estat la diferència històrica entre Orient i Occident: històricament Orient aplicava més els valors a la vida diària. Però avui sovint veig més canvis a Occident que a Orient. Hi veig més tolerància, més comprensió, més compassió, s'hi viu una vida més simple. Espero que més gent seguirà aquest camí. És l'única esperança per al món.

Sovint els conflictes estan lligats a la religió i moltes vegades són conseqüència del fonamentalisme. Com poden lluitar les religions contra el fonamentalisme?
Per una falta de comprensió de les creences dels altres hi ha moltes tensions entre els grups religiosos. Com més oberta sigui la nostra societat, més aprendrem els uns sobre els altres i més ens respectarem i més possibilitat hi haurà d'harmonia. Però això no significa que hagis de desfer-te de la teva religió i adoptar-ne una altra. Tenim diversitat al món i totes les religions aporten aquesta diversitat. Però al final tots creiem en Déu o en quelcom que dóna un significat a la nostra vida. No obstant això, crec que es necessita més comprensió, més respecte entre les diferents religions, i no tancar les portes dient «Aquesta és la millor i tothom l'ha de seguir», això causa tensió. A Sud-àfrica ens van dividir per races. Quan passa això no hi ha comprensió i comencem a desconfiar dels altres i a fer distincions entre els grups racials.

¿Creu que amb el diàleg interreligiós n'hi ha prou perquè les persones d'una comunitat religiosa comprenguin les de les altres comunitats?
A la gent que no coneix altres religions el diàleg els obre la porta i aquesta és la manera de començar a conèixer les altres religions. I li explicaré que jo mai havia sentit a parlar d'algunes religions i per primera vegada he conegut aquí [a Barcelona] persones que les practicaven. Quan coneixes algú que practica una religió que desconeixies comences a entendre què creu i sovint veus que creu en els mateixos valors que tu, que només el mètode de culte és diferent. Aquest és el segon Parlament de les Religions en què participo i hi he après moltes coses.


¿No creu que alguns mitjans de comunicació i líders polítics vinculen massa a la lleugera la religió amb el terrorisme?
Primer crec que s'ha de definir la paraula terrorisme. Per què si grups fora del govern fan determinades accions els diuen terroristes, però a un govern que fa el mateix no se l'anomena terrorista?


Hem de començar a parlar de violència, a preguntar-nos si és la manera de resoldre els conflictes, de solucionar els problemes a casa. No m'agrada la paraula terrorisme perquè no sé què s'entén exactament per terrorisme. La violència s'ha d'eliminar perquè està causant els principals problemes al món, inclosa la devastació de la terra, dels seus recursos. Fabriquem armes nuclears i químiques. Què li estem fent a la terra? Què deixarem a la pròxima generació? La violència s'ha d'aturar i s'ha de començar eliminant-la a casa. Si s'atura aquesta violència s'aturarà tota. Podem començar a ensenyar el camí de la pau a la família. Hem d'aprendre a resoldre els conflictes de forma no violenta i a dur un estil de vida no violent.

El seu avi va ser el líder de la no-violència i Nelson Mandela va aconseguir que a Sud-àfrica, tot i haver-hi molta violència, no hi esclatés un conflicte greu. ¿Els líders són factors clau per evitar o causar conflictes i tenen més pes que els pobles per canviar la història?
Esdevenen líders i poderosos si els donem el poder, si els el prenem deixen de ser-ho. En molts casos els hem votat, els hem escollit d'alguna manera. Per què no actuem? La gent, el poble ha de començar a adonar-se que té molt de poder. Els moviments socials han demostrat que poden fer veure a tots els líders del món que les coses canvien. La qüestió clau és que tenim el poder a les mans i organitzant-nos el podem utilitzar i ho hem de fer de manera no violenta. Hauríem d'assegurar-nos que tota la gent del nostre poble o comunitat no és violenta, perquè si practiquem la violència no tindrem la simpatia de ningú i no serem capaços de canviar les coses.

Com és un dia qualsevol en la vida d'Ela Gandhi?
Generalment em llevo entre les 5 i les 6 del matí, depèn de quin temps faci, de la meva salut i de l'hora que m'hagi anat a dormir. Quan m'aixeco llegeixo una mica, d'hora al matí, escolto les notícies, després faig la neteja de casa i durant el dia, generalment, tinc un munt de cites! (riu), així que surto de casa en funció de l'hora que tinc les cites. Generalment em connecto a internet i faig la feina d'ordinador durant la nit perquè el telèfon és més barat de nit i jo estic jubilada, sóc pensionista. Vaig deixar el Parlament i el gran salari que em representava.

Per què ha deixat el Parlament?
Perquè crec que s'ha de deixar lloc a la gent jove i de totes maneres estic treballant en la comunitat. He fet un Pla d'Ajuda per la Violència Domèstica, que és un pla d'ajuda de 24 hores, he fundat el Gandhi Development Trust i porto un diari mensual, que encara que no surti cada dia dóna molta feina, i sóc membre de la Comissió d'Afers Religiosos, tinc afiliacions polítiques, segueixo en contacte amb el meu partit, el Congrés Nacional Africà (CNA) i hi col·laboro perquè no vaig dimitir del partit, vaig dimitir del Parlament. Crec que el nostre partit està fent una tasca molt bona. Sempre intento assegurar que les opinions de la gent arriben perquè puguem influir el Parlament. Així que tot això em pren molt de temps i energia...! Així és el meu dia! (riu)

Quin tipus de publicació és la que vostè porta?
Es diu Satyagraha, in pursute of truth, és un website ww.satyagraha.za, és el diari de la nostra comunitat. Crec que els mitjans són molt útils, però necessitem mitjans alternatius. Nosaltres tenim la política de no criticar ningú, critiquem idees o polítiques, però no persones, no critiquem els éssers humans perquè la qüestió no són les persones sinó el que s'està fent. No publiquem notícies sensacionalistes, ni escàndols. Els mitjans poden crear un líder o destruir-lo, però nosaltres no volem fer aquest tipus de coses.

Vostè treballa tant que no deu tenir temps lliure per a les seves aficions... per anar al cine...
Sí (riu)... Bé, sí que tinc una mica de temps, m'agrada el cinema, m'agraden les bones peŀlícules, de vegades les veig a la televisió, de vegades surto. Tinc dos néts que sempre em reclamen, generalment els veig almenys un cop per setmana o moltes vegades més...

Quants anys tenen?
El petitó té un any i el gran, quatre.

I quants fills té vostè?
Tinc tres filles i un fill. En tenia dos de fills, però un me'l van assassinar durant les violències a Sud-àfrica... és una cosa que no pots oblidar mai... Perdre la teva pròpia vida és més fàcil que la d'un fill...