Forum Barcelona 2004
| Español | English |
  Troba:
 
Actualitat > Notícies > L'exposició del Fòrum ''Veus'' celebrarà la diversitat lingüística del planeta

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies


 

23 / 02 / 2004
L'exposició del Fòrum ''Veus'' celebrarà la diversitat lingüística del planeta

L'exposició de producció pròpia del Fòrum «Veus» és una aposta a favor del coneixement de la diversitat lingüística al món, comissariada per Vicenç Villatoro i dissenyada per l'estudi novaiorquès de Ralph Appelbaum. En l'actualitat, el 95% de les 5.000 llengües que existeixen al món corren perill d'extinció. L’exposició «Veus» és un elogi no ingenu de la diversitat lingüística del planeta, que els milions de visitants que espera rebre el Recinte Fòrum podran veure al Centre de Convencions.

L'exposició Veus ha estat presentada avui per Vicenç Villatoro, comissari de l'exposició, Olga Subirós, coordinadora de la mostra, i Teresa Fèrriz, responsable de la versió virtual de Veus. Tal com ha explicat el comissari de l'exposició, Vicenç Villatoro, l'objectiu de Veus és celebrar el fet de la comunicació humana i la diversitat lingüística i cultural. L'exposició adverteix sobre les condicions de llibertat individual i col·lectiva que són a la base del diàleg necessari entre les diferents cultures. La reflexió suggerida ha de permetre apel·lar al compromís i a la responsabilitat individual perquè la comunicació des de la igualtat i la pluralitat sigui possible. Es planteja com un elogi de totes les formes de llibertat d'expressió i pluralisme: llengües, llenguatges, cultures, punts de vista, mitjans de comunicació, etc.

Villatoro ha afirmat que és una exposició «que vol encarnar conceptes, és una exposició sobre idees». També ha subratllat que «és una exposició de celebració, però no ingènua». Es calcula que al món hi ha més de 5.000 llengües, el 95% de les quals es troben en perill d'extinció. Villatoro ha assumit la sentència de George Steiner «quan desapareix una llengua, desapareix un món».

Per Villatoro, «aquesta exposició no creu en el mite de Babel: no considera que la multiplicitat de llengües sigui un càstig, ben al contrari». És un elogi de la diversitat lingüística i dels ponts de comunicació, com ara la traducció simultània automàtica. «La tecnologia –ha dit Villatoro—no és un problema per a la diversitat lingüística». A més, ha afegit que «els mitjans de comunicació són una gran oportunitat per a les “veus” del món. No obstant això, també són un risc».

Per la seva banda, Olga Subirós, coordinadora de l'exposició, ha detallat la singularitat del disseny de l'exposició, a càrrec de l'estudi novaiorquès de Ralph Appelbaum. Un element semiesfèric de 12 metres d'altura i 30 de diàmetre dóna caràcter i ordena tota l'exposició. En la paret corba que tanca la sala es presenta un panorama de les llengües del món; entre la semiesfera i la paret corba tenim diverses taules en les quals se'ns parla del món de la comunicació i de les formes en què les persones i les llengües estan en contacte. Segons Subirós, «l'exposició serà molt innovadora, amb 46 projeccions audiovisuals sincronitzades amb el sistema Watch Out, inèdit a Europa». Es calcula que podran visitar l'exposició unes 1.000 persones cada hora.

Teresa Fèrriz ha explicat els continguts de la versió virtual de l'exposició i ha afirmat que «no serà clònica a la versió, tindrà un llenguatge propi. Serà un mosaic de 64 peces, cadascuna amb un idea darrere». Fèrriz ha subratllat que es tracta d’una exposició virtual dissenyada per a tots els públics, i especialment per al jove. És una aposta per les noves tecnologies i la cultura».