Forum Barcelona 2004
| Español | English |
  Troba:
 
Actualitat > Notícies > El llibre "Inmigración y procesos de cambio" ofereix arguments per a noves polítiques d'immigració

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies


 

09 / 03 / 2004
El llibre "Inmigración y procesos de cambio" ofereix arguments per a noves polítiques d'immigració

La Fundación José Ortega y Gasset de Madrid va acollir el passat 3 març la presentació del llibre Inmigración y procesos de cambio. Van participar en l’acte Andreu Claret, director de l'IEMed (Institut Europeu de la Mediterrània), Joaquín Arango, director del Centro de Estudios sobre Ciudadanía y Migraciones de l'Instituto Universitario Ortega y Gasset, i Fernando Vallespín, catedràtic de Ciència Política i de l'Administració de la Universidad Autónoma de Madrid.

Aquesta publicació, dirigida per Gemma Aubarell (IEMed) i Ricard Zapata (Universitat Pompeu Fabra), analitza, a partir de les contribucions d’importants experts, els moviments migratoris en la conca mediterrània i presenta arguments per a noves polítiques d’immigració. L’acte de presentació ha constituït una activitat prèvia al Congrés Mundial Moviments Humans i Immigració (MHI) que se celebrarà del 2 al 5 de setembre en el marc del Fòrum Universal de les Cultures – Barcelona 2004 (www.barcelona2004.org).

En la presentació a Madrid, Gemma Aubarell va aprofitar per avançar que el Congrés MHI reunirà 50 ponents i un miler de participants procedents de l’àmbit universitari, d’organismes internacionals, de l’administració governamental, municipal i regional, de les ONG, d’associacions d’immigrants, etc., amb l’objectiu de proposar noves idees per a la intervenció dels poders públics en la qüestió de la immigració.

Immigració i processos de canvi: Europa i la Mediterrània en el context mundial (IEMed. Barcelona, 2003). L’interès d’aquest llibre, dedicat al fenomen de la immigració i a les seves implicacions polítiques, prové no només del renom dels seus autors, experts en la matèria, sinó també de l’espai vers el qual s’orienten les seves reflexions: la Mediterrània, un autèntic laboratori de la globalització. A més, la immigració és un tema que té un abast internacional. Es tracta d’un factor determinant del calendari mundial i que, segons es gestioni d’una o altra manera, pot determinar la resposta als reptes que aquest calendari presenta a principis del segle XXI. D’aquí ve el valor afegit d’una publicació com aquesta, que vol incidir en una perspectiva regional oferint una visió total del fenomen migratori i de les polítiques destinades a posar ordre als fluxos migratoris i a determinar les polítiques d’integració dels immigrants en el si de les societats de destí. Aquest punt de vista guia els enfocaments sobre l’admissió i la integració continguts en aquest volum. Així, evita que aquests enfocaments caiguin en visions estereotipades, ja que es produeixen en un context estimulant, el de la zona mediterrània i de la perspectiva de la seva articulació amb el projecte europeu.

També tracta les característiques de les migracions que es constaten avui dia en el si d’aquesta zona –la complexitat creixent, ja sigui per les causes o les modalitats d’integració– així com els reptes plantejats per la seva gestió, tant en el si dels països d’origen com dels països d’acollida.

La singularitat i la importància de les migracions actuals resideixen en el fet que es produeixen en el si d’un espai central del procés de recomposició de l’ordre mundial. Això sens dubte afavoreix una interpretació més complexa del fenomen migratori, que deixa de ser un factor exogen pertorbador de l’estabilitat i la cohesió dels països d’acollida, i comença a mostrar-se com un component actiu per a la construcció de futurs escenaris basats en la integració regional, la modernització política i el diàleg cultural.

La immigració, com a actiu, pot constituir un antídot contra el declivi demogràfic anunciat en l’espai europeu, en benefici dels Estats Units i de la conca del Pacífic. En aquest sentit, alguns analistes han assenyalat la necessitat de «reinventar» Europa a partir de les seves fronteres actuals, les de l’Europa dels 25, aprofundint en l’associació amb els mons àrab i otomà en el si de la Mediterrània, i amb Rússia cap a l’Est. Un projecte d’aquesta natura hauria d’implicar polítiques migratòries d’abast més gran perquè les aportacions d’aquest llibre es confirmin, així, com a útils.