Forum Barcelona 2004 | Español | English |
Mida text   petita 11px   mitjana 14px   gran 17px
 
IniciInformació PrácticaAjudaMapa de contingutsRegistra´tCorreu Web
  Troba:
Actualitat > Notícies > Patrick Viveret: ''necessitem un canvi en la cultura política per reconèixer la riquesa social de la nostra societat''

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies
 

05 / 05 / 2004
Patrick Viveret: ''necessitem un canvi en la cultura política per reconèixer la riquesa social de la nostra societat''

El filòsof francès Patrick Viveret ha reclamat, en la seva conferència plenària d’avui al Diàleg del Fòrum Interacció 2004, un canvi en la cultura política de la societat occidental que integri els nous indicadors d’avaluació de la riquesa social, com ara el desenvolupament sostenible.

El cinquè dels seminaris que integren el programa del Diàleg Interacció 2004, «La participació en la vida cultural», l’encapçala la conferència de Patrick Viveret sobre els mecanismes d’avaluació de la riquesa social. Aquest seminari està destinat a reconsiderar, entre altres aspectes, la riquesa social a partir de la capacitat de les persones i col·lectius per a construir lligams socials, mecanismes de cooperació i intercanvi i formes diverses d’enriquir les relacions entre les persones.

Segons Patrick Viveret, assessor del Tribunal de Comptes de França, tradicionalment la nostra societat ha avaluat la riquesa social en termes economicistes, exclusivament monetaris, el que comporta proporcionar no solament una visió reductora de la riquesa social sinó també ometre les polítiques positives per a desenvolupar-les.

Viveret ha començat la seva argumentació referint-se al valor afegit a l’entorn d’accidents i catàstrofes que repercuteixen de forma positiva, paradoxalment, sobre el Producte Interior Brut (PIB) i s’ha referit concretament al cas de la catàstrofe del Prestige. Ha reflexionat sobre el fet que hi ha béns naturals, com ara l’aire o l’aigua, que no són considerats béns econòmics fins que es produeixen accidents que els degraden. El filòsof francès ha denunciat que els sistemes de comptabilització nacional estiguin construïts a partir de criteris productivistes (industrials i agrícoles), que marginen els factors socials i culturals. En l’actualitat, segons Viveret, aquesta situació és insostenible.

Per a Viveret la revolució copernicana del nostre temps serà acceptar que la qualitat ha de primar sobre la quantitat. Denuncia el que ell anomena la «riquesa grollera» que no té en compte els veritables valors de l’ésser humà, que no són comptables econòmicament ni quantitativament. Viveret proposa nous mecanismes i indicadors, «termòmetres» en paraules de Viveret, per avaluar la riquesa social de la nostra societat, seguint la metodologia de treball del Premi Nobel d’Economia, Amartya Sen.

Aquests nous indicadors consideren factors com ara la salut social (santé social) o el desenvolupament sostenible. Viveret creu imprescindible «el bon ús de les teories del capital cultural, humà i social», alhora que reconeix les dificultats de les administracions públiques per assumir aquesta nova metodologia. Patrick Viveret afirma que és imprescindible un canvi en l’actual cultura política per integrar aquests nous valors de riquesa social i que la problemàtica de fons és política, no tècnica.
Més informació dels Diàlegs