Forum Barcelona 2004 | Español | English |
Mida text   petita 11px   mitjana 14px   gran 17px
 
IniciInformació PrácticaAjudaMapa de contingutsRegistra´tCorreu Web
  Troba:
Actualitat > Notícies > El IV Fòrum d’Autoritats Locals de Porto Alegre reuneix a Barcelona més de 120 alcaldes de tot el món

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies


 

08 / 05 / 2004
El IV Fòrum d’Autoritats Locals de Porto Alegre reuneix a Barcelona més de 120 alcaldes de tot el món

Avui s’ha inaugurat oficialment el IV Fòrum d’Autoritats Locals per a la inclusió social de Porto Alegre (FAL), que per primera vegada té lloc fora de la ciutat brasilera. La trobada, que s’emmarca en el programa dels diàlegs del Fòrum, compta amb la participació de més de 120 alcaldes de tot el món i prop de 1.000 inscrits. Entre avui i demà, el IV Fòrum d’Autoritats Locals de Porto Alegre discutirà i aprovarà la proposta d’Agenda 21 de la Cultura, just abans de la inauguració del Fòrum demà a la tarda.

L’obertura oficial del IV Fòrum d’Autoritats Locals per a la inclusió social de Porto Alegre ha comptat amb la participació de Manuel Bustos, president de la Federació de Municipis de Barcelona; Pierre Sané, director general adjunt de Ciències Socials i Humanes de la UNESCO; Celestino Corbacho, president de la Diputació de Barcelona; Anna K. Tibaijuka, directora executiva de l’agència de Nacions Unides UN-Habitat; Joao Verle, alcalde de Porto Alegre (Brasil), i Joan Clos, alcalde de Barcelona i president del Fòrum. Federico Mayor Zaragoza, president de la Fundació Cultura de Pau, ha pronunciat la conferència «La cultura i el desenvolupament: L’elaboració de l’Agenda 21 de la Cultura».

Manuel Bustos i Pierre Sané han coincidit a destacar la importància que té la constitució, el passat cap de setmana a París, de l’associació que integra les principals xarxes de ciutats de tot el món, i han subratllat la importància dels ens locals en la millora de les condicions i qualitat de vida dels ciutadans. Sané ha recordat que les trobades de Porto Alegre han contribuït, des que es va fundar l’any 2001, a aprofundir en les dinàmiques de creixement urbà i en la participació ciutadana, i ha reclamat un nou contracte social per a les ciutats basat en els drets humans. El representant de la UNESCO ha afirmat que «efectivament, el desenvolupament de les ciutats crea riquesa i oportunitats, però també desigualtats socials». Sané considera que «la ciutat ha de ser l’espai col·lectiu per excel·lència per a la inclusió social de les persones».

El president de la Diputació de Barcelona, Celestino Corbacho, ha donat la benvinguda als participants en nom dels 311 municipis que integren la Diputació, i els ha convidat a fer un treball profitós en benefici de tots els ciutadans del planeta. Corbacho ha afirmat que «volem una globalització a escala humana» i ha dit que «això serà possible si es fan servir de manera encertada els nombrosos recursos existents». Ha recordat que l’Agenda 21 de la Cultura, sorgida de les sessions del primer diàleg del Fòrum, Interacció’04, és una declaració de principis per a tot el món.

L’Organització de les Nacions Unides (ONU) està representada al FAL per la directora executiva de UN-Habitat, Anna K. Tibaijuka, que ha afirmat que se sent feliç de ser a Barcelona just abans de la inauguració del Fòrum Universal de les Cultures, i pocs dies després de la constitució a París de l’organització que integra totes les ciutats. També ha afegit que el IV FAL permetrà que tot el món aprengui alguna cosa de l’experiència de Barcelona. Tibaijuka ha demanat esforços per millorar les condicions de vida de tots els ciutadans, especialment dels més desfavorits, com ara els habitants dels suburbis de ciutats de tots els continents, especialment de l’Àfrica, Àsia i Amèrica Llatina.

L’alcalde de Porto Alegre, Joao Verle, ha recordat que el III Fòrum d’Autoritats Locals, en el marc del Fòrum Social Mundial, va llançar l’any passat una crida mundial contra la guerra i a favor de la pau. Desgraciadament, malgrat les manifestacions per la pau a nombroses ciutats d’Europa, que van mobilitzar milions de persones, no es va impedir l’atac imperialista contra l’Iraq. Verle ha proclamat que la reinvenció de la pau mundial és l’objectiu de les ciutats de tot el món: la pau és el valor suprem de la humanitat i per això ens hem d’oposar a la guerra a l’Iraq, una guerra basada en mentides i que ha creat encara més desestabilització.

Verle, que ha recordat que l’objectiu del FAL és apropar la cultura a la preocupació sobre la inclusió social, ha afirmat que són els grups socials de les ciutats i les regions els que han experimentat l’afecte de la globalització sobre la cultura. Segons Verle els ens locals són els més preparats per fer-hi front.

En la cloenda de la inauguració del IV Fòrum d’Autoritats Locals, Joan Clos ha destacat que «al Fòrum, Porto Alegre i Barcelona es donen la mà». Clos ha afirmat que «la profecia neoliberal que identificava més desenvolupament econòmic amb més progrés social s’ha demostrat que era falsa». Segons Clos, l’evidència de les ciutats és que necessiten recursos econòmics però també una societat civil que els estructuri: si no hi ha capital social i humà de base, això no serà possible.

Després de fer un recorregut històric sobre les formes de cultura popular a casa nostra en els últims tres segles, destacant el paper del sindicalisme i la lluita obrera, Clos ha afirmat que «els alcaldes progressistes del món ens preguntem com fomentar una cultura popular inclusiva. Som un territori capaç de crear bones polítiques culturals, cohesió social i prosperitat. Els ajuntaments democràtics i progressistes volem polítiques de cultura popular que no comparteixin els valors dominants que difonen els mitjans de comunicació de masses».