Forum Barcelona 2004 | Español | English |
Mida text   petita 11px   mitjana 14px   gran 17px
 
IniciInformació PrácticaAjudaMapa de contingutsRegistra´tCorreu Web
  Troba:
Actualitat > Notícies > Federico Mayor Zaragoza: “Porto Alegre és l’esperança per a un món millor”

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies


 

08 / 05 / 2004
Federico Mayor Zaragoza: “Porto Alegre és l’esperança per a un món millor”

L’exsecretari general de la UNESCO i actual president de la Fundació Cultura de la Pau, Federico Mayor Zaragoza, ha pronunciat aquest matí la conferència inaugural del IV Forum d’Autoritats Locals per a la Inclusió Social de Porto Alegre, que té lloc al Fòrum durant els dies 7 i 8 de maig. Mayor Zaragoza ha afirmat que l’Agenda 21 de la cultura serà una “guia fonamental per a la reflexió cultural i social en el futur”.

Quatre poetes catalans —Salvador Espriu, Miquel Martí i Pol, Jesús Massip i Joan Maragall— han servit a Federico Mayor Zaragoza per reflexionar sobre la llibertat, la visió de conjunt de la societat, la participació ciutadana i la mesura humana de les ciutats, grans i petites, els centres i les perifèries.

Mayor Zaragoza ha recordat el vers d’Espriu, “Els homes no som si no som lliures”, per afirmar a continuació que “això no és possible sense educació”. Segons Mayor Zaragoza, educació significa “l’alliberament de l’ésser humà per poder decidir de forma lliure en un espai col·lectiu, la ciutat, que és el fonament de la democràcia genuïna”.

L’exsecretari general de la UNESCO ha criticat el concepte de “guerra preventiva”. En la seva opinió el que cal és “educació per escoltar, educació per comprendre, per ser lliure i solidari, amb consciència de la globalitat del món, amb memòria del passat i sobretot memòria del futur; mòbils entre el local i l’universal, el públic i el privat, la identitat i la diversitat”. Mayor Zaragoza ha afirmat que a Barcelona “vivim un moment extraordinari, amb la constitució de l’associació de ciutats de tot el món —que tindrà la seva seu permanent a la capital catalana—, la trobada del Forum d’Autoritats Locals de Porto Alegre i el Fòrum Universal de les Cultures”. En la seva opinió, “Barcelona podria ser una ciutat idònia per tenir un registre mundial de ciutadania, per als ciutadans que, a més de ser ciutadans de la seva ciutat, volen ser-ho del món”.

Mayor ha encetat la segona reflexió de la seva intervenció a partir del vers de Martí i Pol “qui som sinó tots...”. Segons Mayor, “s’han d’unir totes les veus si volem que siguin escoltades” i ha afegit que Porto Alegre “significa la possibilitat d’un altre món”. També ha recordat les paraules d’Antonio Machado quan deia que “si vols ser universal, estima el teu poble” per després afirmar que els éssers humans som “tots diferents, tots iguals”. I ha recordat el primer article de la Declaració dels Drets de l’Home, que estableix que “tots som iguals, tots germans, tots lliures”. Mayor Zaragoza ha insistit en el fet que, en l’època de l’eclosió dels mitjans de comunicació i les noves tecnologies, vivim una “època de culturització al mateix temps que de desculturització: avui, més que mai, nos-altres hem de com-pendre, com-partir, con-viure”.

Mayor Zaragoza ha reclamat una ciutadania activa, participativa, instruïda, i ha recordat el vers de Jesús Massip “quan tornin, que les hores no ens trobin dòcils”. La necessitat d’una cultura de compromís és, per a Mayor, una necessitat del nostre temps i ha afegit que “l’Agenda 21 de la cultura marcarà un nou camí”. Ha mostrat la satisfacció pel fet que la trobada del Forum d’Autoritats Locals de Porto Alegre se celebri en l’avantsala de la inauguració del Fòrum Barcelona 2004. “Un altre món és possible i per això necessitem un nou contracte social, mediambiental, cultural i ètic.”

El vers del poeta Joan Maragall, “Home sóc i és humana la meva mesura”, ha permès Mayor Zaragoza afirmar que “la cultura és el principal monument de tots els éssers humans” i ha celebrat que aquest sigui, precisament, l’objectiu del Fòrum Universal de les Cultures – Barcelona 2004.