Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Actualitat > Notícies > Adolfo Pérez Esquivel: «Els pobles que obliden tornen a cometre les mateixos errors»

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies


 

14 / 05 / 2004
Adolfo Pérez Esquivel: «Els pobles que obliden tornen a cometre les mateixos errors»

Les 141 preguntes del Fòrum (5): «Perdonar i oblidar? Perdonar i no oblidar? Ni perdonar ni oblidar?» Adolfo Pérez Esquivel, premi Nobel de la Pau de 1980, s’ha mostrat d’acord amb el perdó, mai en l’oblit. Esquivel ha definit el Fòrum com «un espai molt vàlid per a la reflexió i el diàleg».

El premi Nobel de la Pau, Adolfo Pérez Esquivel, ha explicat que per arribar a perdonar els assassins, els torturadors, els que causen tragèdies i penúries, «cal que hi hagi abans un pas de penediment, de dret a la veritat i a la justícia, un pas per reparar el mal que s’ha causat». En canvi, s’ha mostrat contrari a l’odi perquè «ens porta a la nostra pròpia destrucció». Esquivel considera que és necessari que es mantinguin obertes les portes per a la reconciliació, però ha insistit que cal recordar i tenir memòria, per evitar que es cometin una altra vegada els mateixos errors i per comprendre els temps actuals.

Durant la intervenció en el debat de les 141 preguntes per a 141 nits, Pérez Esquivel ha dit que el Fòrum és un espai molt vàlid per a la reflexió i el diàleg. Ha destacat que el balanç final d’aquest gran esdeveniment dependrà en gran part dels ciutadans, de la manera com introdueixin aquesta experiència en la vida quotidiana.

En l’espai de la Haima, la participació dels assistents ha propiciat un continu diàleg obert, en el qual s’ha parlat molt de l’ONU i del paper que juga en el gran escenari internacional. Tan bon punt ha subratllat que el principal objectiu de les Nacions Unides és preservar la pau, Pérez Esquivel ha manifestat que cal reformar i democratitzar aquesta organització perquè, entre altres coses, es puguin evitar actuacions impunes d’alguns dels països membres: «cal consolidar l’ONU perquè assumeixi el rol que li correspon», ha conclòs Pérez Esquivel.

Com a resposta de les preguntes sobre la greu situació de l’Iraq, Esquivel ha denunciat les violacions sistemàtiques dels drets humans i ha fet una crida a la indignació, ja que les tortures es produeixen sota la bandera de països i governs que es proclamen democràtics.

Com a persona que ha rebut el premi Nobel de la pau, un dels assistents al debat li ha demanat sobre alguns dels seus companys del premi. Esquivel ha destacat la col·laboració intensa que manté amb alguns d’ells, però ha assegurat que, per exemple, amb Henry Kissinger, exsecretari d’Estat dels Estats Units, no hi té res a veure: «no comparteixo res, amb ell».

Pérez Esquivel, que també és president del Servei Pau i Justícia (SERPAJ), coordinadora iberoamericana que defensa els drets humans, ha recordat que cada dia moren al món més de 35.000 infants. Davant de realitats com aquesta, ha defensat el paper actiu que juguen els pobles per resoldre situacions que mostren tanta injustícia. I pel que fa a les tragèdies que pateixen els infants, Esquivel ha acabat explicant el seu somni: «que tots els infants puguin somriure a la vida».