Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Actualitat > Notícies > Jim Garrison: «Els conflictes del futur naixeran de la globalització i no de l'enfrontament entre estats»

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies


 

14 / 05 / 2004
Jim Garrison: «Els conflictes del futur naixeran de la globalització i no de l'enfrontament entre estats»

El president del World Forum crida la societat civil a erigir-se com a contrapoder dels estats i les institucions internacionals, que segons comenta són incapaces de donar resposta als problemes crònics del món. Garrison pensa que, després dels atemptats de l’onze de març, la societat espanyola s’ha erigit com a «líder moral del món civilitzat»

El president del World Forum, Jim Garrison, i l’imam Musa Admani de la London Metropolitan University, han protagonitzat la roda de premsa de conclusions del diàleg «El món, avui», celebrada al Centre de Convencions del Recinte Fòrum. Garrison s’ha mostrat molt crític amb els poders nacionals, de qui ha dit que actualment no tenen capacitat per fer front als problemes crònics del món, com ara el crim organitzat, el genocidi, la pobresa o l’epidèmia de la sida. Garrison pensa que «els conflictes del futur naixeran de la globalització i no de l’enfrontament entre estats».

Jim Garrison ha afirmat que actualment hi ha entre vint i trenta globalitzacions, que abracen camps com l’ecologia o les finances, i que han produït crisis mundials cròniques. El denominador comú d’aquestes crisis és que les institucions internacionals ja no les poden resoldre perquè han perdut la capacitat de reacció. El representant del World Forum assegura que el gran problema és que els poders democràtics han estat privatitzats.

Per aquest motiu, el nord-americà Garrison considera que un nou conflicte mundial, hipotèticament parlant, no serà fruit de l’enfrontament entre nacions sinó dels problemes globals. Un exemple de conflicte naixent seria l’estratègia de terror forjada per la xarxa terrorista Al-Qaeda, que ha demostrat que és tan forta com un sol estat.

El president del World Forum considera que el món ja ha començat a dirigir-se cap a una profunda transformació, cap a una transició que es basa en la presa del poder per part de les persones. Un exemple seria el Tribunal Penal Internacional, nascut a partir de les iniciatives de diverses associacions.

Jim Garrison també ha tingut paraules molt dures per al president dels Estats Units, George W. Bush. De fet, el conferenciant ha iniciat la roda de premsa assegurant que «avui dia, ser nord-americà s’està convertint en un problema». Malgrat tot, ha puntualitzat que la societat nord-americana està polaritzada i que Bush no parla per tots els nord-americans. Cada dia que passa, el president dels Estats Units perd popularitat, i l’últim revés s’ha esdevingut per la difusió de les fotografies en què soldats nord-americans torturen presoners a l’Iraq. Garrison ha explicat la manera com s’ha arribat a aquestes tortures: «Quan un president trenca la llei internacional, els seus subordinats es creuen amb dret a fer el mateix.»

Finalment, Garrison ha aprofitat per cridar els nord-americans a utilitzar les eleccions presidencials del novembre vinent per fer el mateix que Espanya i l’Índia, que per mitjà de les urnes han donat el poder als partits contraris a la guerra a l’Iraq. Es més, el conferenciant ha assegurat que, després de les eleccions del març passat, l’Estat espanyol s’ha convertit en líder moral per a la resta del món.

El president del World Forum s’ha mostrat solidari amb les víctimes de l’onze de març (dia de l’atemptat a Madrid) i les de l’onze de setembre (dia de l’atemptat a Nova York). Ha manifestat que tenim un trauma en comú, i que ningú no estava preparat. Lamentablement, ha dit, España i els Estats Units han reaccionat de manera oposada: els espanyols han votat majoritàriament per un govern contrari a la guerra, mentre que l’administració nord-americana ha fet dues guerres: una, a l’Afganistan, i una, a l’Iraq.

D’altra banda, l’imam Musa Admani, que també participa al diàleg «El món, avui», ha comentat que «la llibertat d’expressió de les persones és la base de la democratització de les nostres societats», i que la religió tan sols ens pot ser útil quan respecta els valors humans.

La roda de premsa, celebrada a la Sala Mezzanino, ha estat moderada pel portaveu del Fòrum, Oleguer Sarsanedas, i per la directora del Fòrum Diàlegs, Mireia Belil.