Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Actualitat > Notícies > Els Premis Nobel reunits en el diàleg “La memòria compartida” fan una crida a canviar el món

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies


 

14 / 05 / 2004
Els Premis Nobel reunits en el diàleg “La memòria compartida” fan una crida a canviar el món

“Si no canvia l’ordre mundial no hi ha sortida”. Aquesta frase de la premi Nobel de la Pau Rigoberta Menchú resumeix la perspectiva unànime dels participants en el Diàleg “La memòria compartida”. La majoria han coincidit en la sessió d’obertura en què un altre premi Nobel de la Pau, Adolfo Pérez Esquivel, ha fet una crida a la “resistència cultural” per construir un món millor.

A més de Menchú i Pérez Esquivel, l’inici de “La memòria compartida” ha comptat amb la presència del ministre de Cultura del Brasil, Gilberto Gil; del president de la Fundació Cultura de Pau, Federico Mayor Zaragoza; de la presidenta de France Libertés, Danielle Miterrand; de la directora executiva adjunta de la UNICEF, Karin Sham Poo; de la rectora de la Universitat Nacional de Costa Rica, Sonia Mora, i de la periodista Montse Armengou. L’advocat Miquel Roca i Junyent ha moderat la sessió.

Adolfo Pérez Esquivel ha arremès contra els Estats Units als quals ha acusat de rebutjar la defensa de la vida i ha denunciat l’existència d’un “terrorisme econòmic” que mata més que les guerres. “És la bomba silenciosa de la gana. Cada dia, més de 35.000 nens moren al món per aquesta causa”, ha dit el premi Nobel argentí que ha lamentat que no es parli del terrorisme d’estat i sí del “terrorisme islàmic”. “L’islam no és terrorisme. Cal respectar aquesta gran religió”, ha afirmat.

Rigoberta Menchú ha assenyalat que vivim en una època de “preocupació per les noves tecnologies i els negocis i de menyspreu per la cultura i els drets humans”. La premi Nobel de la Pau guatemalenca s’ha preguntat si es pot dialogar amb les multinacionals i el Govern nord-americà i ha qualificat Europa de “llum d’esperança per al diàleg” si té voluntat política d’apartar-se del “guerrerisme” dels Estats Units.

Menchú també ha mostrat la seva solidaritat amb el president brasiler Lula da Silva i ha acusat de “mentider” el periodista nord-americà que ha revelat la suposada afició a la beguda del mandatari sud-americà. Gilberto Gil, ministre de Cultura del Brasil, ha obviat aquesta polèmica. En la seva intervenció, l’artista i polític ha advertit que les decisions unilateral acaben sent costoses i ha afirmat que la gran aportació del segle XX per a la història ha estat la creació de les Nacions Unides.

Federico Mayor Zaragoza ha reclamat una democràcia a escala mundial amb unes Nacions Unides “profundament reforçades”. Karin Sham Poo ha recordat que 120 milions de nens no poden anar a l’escola i Danielle Miterrand s’ha preguntat si l’aigua trobada a Mart no recull la memòria d’una anterior civilització “esplendorosa”, ara desapareguda per l’ambició de poder. Pel que fa a això, Sonia Mora ha apuntat que “grans majories de la població han perdut la fe en governants i institucions”.

La periodista Montse Armengou s’ha qüestionat la qualitat de la democràcia espanyola. “Amb l’oblit tenim un preu molt alt a pagar: una democràcia precària”, ha afirmat. Miquel Roca i Junyent també ha volgut aportar les seves conclusions assenyalant que “el combat d’avui és contra la indiferència”. Una mica abans, Rigoberta Menchú havia canalitzat els sentiments dels presents en exclamar que “Ningú no pot triomfar sol. La gran esperança de la humanitat és la participació de la gent”.