Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Actualitat > Notícies > La Universitat Oberta de Catalunya (UOC) crea la versió virtual de l'exposició del Fòrum «Veus»

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies


 

17 / 05 / 2004
La Universitat Oberta de Catalunya (UOC) crea la versió virtual de l'exposició del Fòrum «Veus»

El grup de recerca Òliba de la Universitat Oberta de Catalunya ha creat la versió virtual de l'exposició del Fòrum «Veus», que complementa la mostra presencial que acull el Centre de Convencions del recinte del Fòrum Universal de les Cultures – Barcelona 2004 fins al 26 de setembre. Aquest web presenta 64 càpsules de contingut sobre la comunicació humana i la diversitat lingüística i cultural, que presenten vídeos, animacions, jocs, àudios, textos, fòrums de debat o, fins i tot, un llibre de signatures. L’adreça de la versió virtual de l’exposició és: http://veus.barcelona2004.org

A principi del segle XX, al món es parlaven 10.000 llengües. A final d’aquest mateix segle, 5.000. I només 120 d'aquestes llengües tenen més d'un milió de parlants. Davant d'aquesta situació, George Steiner va afirmar que «quan desapareix una llengua, desapareix un món». El Fòrum Barcelona 2004 s’ha apropiat d’aquesta sentència per elogiar, no ingènuament, la diversitat lingüística del planeta per mitjà de l'exposició «Veus».

La mostra virtual ( http://veus.barcelona2004.org), complement de l’exposició presencial, es divideix en tres apartats: Signes —amb informació sobre les grafies—, Xarxa —sobre mitjans— i Veus —sobre les llengües. El visitant digital pot escollir entre tres menús de navegació per accedir a les 64 càpsules de continguts: una xarxa de ferrocarrils —itineraris—, un conjunt de satèl·lits al voltant d'un planeta —univers— o el clàssic índex. El lloc web existeix en quatre llengües: català, castellà, anglès i francès.

Vídeos, animacions, cites, imatges, àudios i textos volen fer reflexionar el visitant, jugar o accedir a informació sobre els llenguatges no verbals, l'evolució de les llengües, la bondat de l'existència d'una sola llengua o el paper dels mitjans en aquest tema. Així, els internautes podran saber que la Torre de Babel va existir realment, i també que la llengua amazònica záparo —de cinc parlants— és reconeguda com una de les primeres Obres Mestres del Patrimoni Oral i Immaterial per la UNESCO, o podran escriure una notícia digital sobre la diversitat lingüística.

La mostra virtual «Veus» ofereix un fòrum, un llibre de signatures i una enquesta d'avaluació als visitants per tal que facin arribar la seva opinió sobre aquests temes. Ha estat creada pel grup de recerca de la UOC, Òliba, i ha comptat amb la col·laboració d'un grup d'estudiants del Graduat Multimèdia d’aquesta institució.