Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Actualitat > Notícies > El PEN Club denuncia que després de l’11-S es va reactivar la persecució d'escriptors i periodistes a tot el món

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies
 

18 / 05 / 2004
El PEN Club denuncia que després de l’11-S es va reactivar la persecució d'escriptors i periodistes a tot el món

«Actualment hi ha més de 700 casos greus, mentre que al 2000 no arribaven a cent», assegura Eugene Shoulgin, coordinador del Comitè Internacional d’Escriptors Empresonats del PEN Club Segons Joan Smith, periodista i presidenta del comitè de l’organització mundial d’escriptors, «no es respecten els drets humans ni tan sols a molts països democràtics»

Més de 700 periodistes i escriptors pateixen actualment greus situacions de persecució o empresonament, una xifra molt superior a la registrada l’any 2000. Aquestes dades tan reveladores han estat exposades aquest migdia durant la presentació als mitjans de comunicació del diàleg del Fòrum «El valor de la paraula», que s’obre oficialment a les 7 de la tarda amb una conferència a càrrec de l’escriptor britànic Salman Rushdie.

Els atemptats de 11 de setembre a Nova York han motivat la reactivació d’aquesta persecució, segons ha explicat Eugene Shoulgin, coordinador del Comitè Internacional d’Escriptors Empresonats del PEN Club. Shoulgin ha afegit que «si l’any 2000 coneixíem l’existència de menys d’un centenar de casos greus de persecució, avui dia aquesta xifra supera els 700». Cinc investigadors del quarter general que l’Organització Internacional d’Escriptors (PEN) té a Londres es dediquen a recórrer el món cercant situacions denunciables. Per a Shoulgin, no només a països com Iran, Xina, Zimbabwe, Vietnam o Cuba es vulneren els drets humans en aquest sentit, sinó que succeeix el mateix a estats democràtics. «Moltes democràcies ens donen l’esquena», ha assegurat.

Joan Smith, periodista i presidenta del Comitè Internacional d’Escriptors Empresonats del PEN Club a Anglaterra, ha posat alguns exemples: el dels Estats Units, on ha titllat d’«horrorós» que existeixi «la Llei Patriota contra el terrorisme, que obliga els ciutadans a informar l’FBI sobre persones que compren determinat tipus de literatura»; el de Xina, on «33.000 persones es dediquen específicament a clausurar webs d’internet»; o el d’Espanya, on es va tancar el diari Egunkaria i «una persona encara és a la presó en relació amb aquest fet». Smith ha alertat que «les ingerències en els drets humans d’aquests col·lectius estan augmentant, fins i tot a països que presumeixen de respectar els drets fonamentals».

El PEN treballa des de 1960 en defensa dels escriptors empresonats per motius ideològics. Eugene Shougin ha comentat que els que més necessiten el seu suport són els professionals menys coneguts, i ha recalcat que «sembla impossible que algú pugui sobreviure reclòs en algunes presons de Turquia, Yemen, Corea del Sud o Perú», i que sovint visiten els presos amb el propòsit de donar-los esperança i fer-los saber que algú es preocupa d’ells.

A la roda de premsa, celebrada en el Centre de Convencions de Barcelona, hi han participat també el director del diàleg «El valor de la paraula», Carles Torner, i el portaveu del Fòrum, Oleguer Sarsanedas.