Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Actualitat > Notícies > David Crystal: «Cada dues setmanes mor una llengua»

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies


 

21 / 05 / 2004
David Crystal: «Cada dues setmanes mor una llengua»

El X Congrés de Linguapax s’emmarca en el diàleg «Diversitat lingüística, sostenibilitat i pau» que des d’avui i fins el proper diumenge 23 tindrà lloc al Fòrum. El lingüista David Crystal ha presentat les seves tesis juntament amb Albert Bastardas, professor de Lingüística de la Universitat de Barcelona.

La necessitat de preservar les llengües minoritàries i la seva convivència amb les llengües franques seran els eixos centrals del diàleg que es presenta avui al Fòrum. Precisament un dels seus reconeguts ponents i lingüistes, David Crystal, ha explicat que «cada dues setmanes mor una llengua». En aquest sentit el president de la UK National Literacy Association, ha recordat que «ara fa deu anys el perill d’extinció de moltes llengües es va posar sobre la taula, ara és el moment d’organitzar una resposta madura».

Crystal ha apuntat que en aquests deu anys els acadèmics «s’han preocupat seriosament per moltes llengües, ara falta estendre la preocupació a un nivell més popular i polític». El lingüista gal·lès ha avançat que la solució es troba en els joves: «Necessitem que estiguin convençuts dels nostres arguments i els mitjans de comunicació són la clau per transmetre-ho».

Sobre la situació del català, Crystal ha explicat que en el seu país «la lluita del català és el model a seguir» atès que el gal·lès és ara quan comença a renéixer. «Perquè una llengua sobrevisqui cal una economia pròspera que permeti dedicar-li temps», ha afegit.

En aquest sentit, el director del diàleg i president de Linguapax, Félix Martí, ha apuntat que «la Constitució Europea ha de reconèixer el català i la diversitat lingüística del continent; nosaltres creiem en l’ordre de cultures i no en l’ordre dels estats». Martí ha explicat que encara queda molt a fer: «La Declaració de Barcelona presentada a la Unesco l’any 1996 és només un primer pas».

De la seva banda, Albert Bastardas ha explicat que «la societat catalana no pot renunciar a la seva llengua d’interacció, la llengua habitual hauria de ser el català, el castellà ja té les seves funcions». El professor de Lingüística de la Universitat de Barcelona creu que així com la gent es mobilitza i sensibilitza per la preservació del medi ambient «s’hauria de trobar mecanismes per a la salvació de la diversitat lingüística».