Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Actualitat > Notícies > Antoni Mir vaticina que el gran avenç en la difusió del català serà en el sector privat

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies


 

24 / 05 / 2004
Antoni Mir vaticina que el gran avenç en la difusió del català serà en el sector privat

El secretari de Política Lingüística de la Generalitat, Antoni Mir, ha exposat aquesta tarda al Fòrum 2004 quin serà el model de política lingüística de l’administració del tripartit. El mallorquí Mir ha anunciat que, en els propers quatre anys, «el gran avenç» en la difusió del català «s’ha de fer en el sector privat», perquè no és possible que avui dia encara hi hagi comerços o multinacionals incapaços d’adreçar-se al consumidor en català.

Antoni Mir ha participat a dos quarts de sis de la tarda en l’acte de cloenda del diàleg «Diversitat lingüística, sostenibilitat i pau», que ha tingut lloc del 20 al 23 de maig al Centre de Convencions de Barcelona (CCB). El representant del govern català ha explicat que «tot comerç o empresa representada a Catalunya s’ha de poder pronunciar en català», i que l’administració està disposada a parlar «del com i del quan», però que rebutjarà les argumentacions que es feien fins ara sobre la «coacció» que pateix el sector privat.

Mir ha apuntat que no és just parlar de coacció, perquè estem parlant d’un «dret de la ciutadania». En aquest sentit, el responsable de Política Lingüística ha dit que si existeix el dret a la sanitat o a una bona alimentació, també ha d’existir el «dret legítim a viure en català». «El català només té el nostre territori, perquè no hauria de tenir tot el dret a ser la nostra llengua comuna?», s’ha preguntat retòricament. El secretari de la Generalitat ha recordat que el català encara no es pot qualificar com a llengua d’ús públic, perquè hi ha àmbits en els quals encara es penalitza.

Antoni Mir ha apuntat que en els propers quatre anys «la llengua catalana ha d’entrar sense problemes en tots els àmbits» de la societat. Per aconseguir-ho, el responsable de Política Lingüística pensa que la Generalitat ha d’exercir un «rol exemplar». El Govern de Pasqual Maragall adscriurà la política lingüística, de manera que tota l’acció de l’Executiu es destinarà a afavorir la llengua catalana. Per posar un exemple, Mir ha recordat que la Generalitat és el principal client de Catalunya, i que en els contractes que es facin els pròxims anys, defensar la llengua territorial serà la prioritat. La darrera mesura presa fa referència al contracte de telefonia mòbil firmat per la Generalitat: es va exigir «ple servei en català» i AUNA va guanyar el concurs en col·laboració amb Siemens.

L’objectiu del Govern català serà potenciar la llengua en tres àmbits socials: les relacions interpersonals, la tecnologia i l’economia. Tot això sense excloure altres llengües, perquè Mir ha afirmat que «Catalunya és una societat multilingüe» que ha desenvolupat sistemes d’aprenentatge d’altres llengües. Això no ha d’impedir, ha assegurat, que tothom que vingui al nostre país vegi el català com «l’instrument d’obertura del cor de Catalunya». Finalment, Antoni Mir ha conclòs que si existeix «llibertat de triar», aquesta llibertat «tan sols es podrà garantir si hi ha una oferta en català suficient».