Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Actualitat > Notícies > Jean Michel Cousteau: «L’accés a l'aigua és al nostre abast, només cal un canvi de mentalitat»

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies
 

01 / 06 / 2004
Jean Michel Cousteau: «L’accés a l'aigua és al nostre abast, només cal un canvi de mentalitat»

El Diàleg «L’aigua: vida i seguretat» ha continuat aquesta tarda amb una sessió plenària a la qual han assistit Jean Michel Cousteau, Hideaki Oda, José Luis Jové i Daniel Zimmer i en la qual s’han tractat temes com el medi ambient i la salut relacionats directament amb l’aigua».

Jean Michel Cousteau ha explicat que el seu pare, el famós oceanògraf Jacques Cousteau, va prendre consciència de la importància de l’aigua per a la vida en tenir set. I precisament aquest concepte és el que l’ha ajudat a comprendre i assegurar que «l’aigua dóna seguretat a la vida». En aquest sentit, el president d’Ocean Futures Society creu que «la solució perquè tothom hi tingui accés és a les nostres mans, només cal un canvi de mentalitat en la cultura». Cousteau ha parlat en concret de lleis que garanteixin el dret a l’aigua. I ha afegit que «més de 3 milions de persones moren a l’any per no tenir accés o per les males condicions de l’aigua, i això ja no és una qüestió de set, sinó de supervivència».

Una de les solucions per a Jean Michel Cousteau és que la societat civil ha de fer canvis profunds de costums que vagin per sobre de l’economia i la política, «la societat civil ha de partir d’iniciatives locals amb visió global». Durant el Diàleg Cousteau ha presentat un vídeo divulgatiu sobre la catàstrofe del Prestige per conscienciar de la importància de l’educació i dels mitjans de comunicació en aquest procés de canvi.

De la seva banda Hideaki Oda, president del Fòrum Mundial de l’Aigua del Japó, ha explicat que «cada societat té diferents formes d’entendre l’aigua: per als europeus és només per beure, de consum humà, mentre que els asiàtics són conscients que forma part de la natura». Oda ha dit que cal reflexionar sobre la situació de l’aigua en el món i que precisament al Fòrum de les Cultures es vol aprovar un document creat per la convenció de l’aigua que estableixi els principis sobre el dret de l’aigua i la seva protecció i així aconseguir «un món més segur».

José Luis Jové, conseller delegat del Grup Agbar, ha explicat que «la implicació del sector privat en la gestió de l’aigua comporta més èxits que fracassos, tot i que aquests últims han tingut més ressò mediàtic». Jové ha defensat que aquesta intervenció en millora la qualitat i l’accés. En aquest sentit Jové ha explicat que a Santiago de Xile es va passar en un període de quatre anys del 2% al 73% d’aigües tractades per una depuradora, i per tant potable, amb la consegüent disminució de riscos sanitaris i millora de les condicions dels rius. Economia i sostenibilitat no es poden separar.

Daniel Zimmer, director executiu del Consell Mundial de l’Aigua, ha explicat «la importància de la millora en l’accés a l’aigua ja que en molts països subdesenvolupats les nenes no poden anar a l’escola ja que dediquen massa temps a transportar l’aigua». Per a Zimmer, és important també entendre l’aigua com a «instrument de sanejament ja que actualment hi ha el doble de persones que els manquen equipaments de sanejament que no a les persones amb accés a l’aigua potable». Zimmer ha proposat sistemes d’evacuació adequats i xarxes de sanejament ja que «no hi ha mesures en aquest sentit», ha conclòs.

Més informació de L´aigua: vida i seguretat