Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Actualitat > Notícies > Gorbatxov adverteix que el tancament de plantes nuclears crearia el caos

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies


 

03 / 06 / 2004
Gorbatxov adverteix que el tancament de plantes nuclears crearia el caos

El vicepresident de Toyota aposta per l’hidrogen com a principal alternativa al petroli.
La crisi del petroli ha protagonitzat la roda de premsa de presentació del Diàleg «Energia i desenvolupament sostenible» que se celebra al Fòrum Barcelona 2004. En l’acte, hi han intervingut Mikhail Gorbatxov, president de Green Cross International, els també membres d’aquesta organització Mark Petersen i Ángel Luis del Castillo, i Akihito Sato, vicepresident de Toyota Motors Corporation.


L’expresident de la URSS i premi Nobel de la Pau, Mikhail Gorbachov, ha reiterat al Fòrum Barcelona 2004 la seva postura favorable a l’ús de l’energia nuclear i ha advertit de la situació caòtica que es generaria si es renunciés a la seva utilització. «Vaig ser testimoni de l’accident de Txernòbil, però malgrat el seu perill no dono suport a les postures contràries a l’energia nuclear. El tancament de plantes provocaria el caos. Com viurien països com el Japó o França sense energia nuclear?», s’ha preguntat l’artífex de la «perestroika».

Gorbachov, que ha qualificat l’energia nuclear de «font molt important d’energia», exigeix que les centrals siguin segures i estiguin ben defensades i lamenta la passivitat existent en la cerca de finançament per al desenvolupament d’energies alternatives. «Un finançament que sí que es dóna a les guerres», ha apuntat àcidament. Gorbachov també ha assenyalat que la seva defensa de l’energia nuclear no és contrària a la seva sensibilitat pel medi ambient i ha subratllat que destacats dirigents «verds» britànics coincideixen amb els seus plantejaments.

En el marc de la presentació del Diàleg «Energia i desenvolupament sostenible» que se celebra al Fòrum Barcelona 2004, Gorbachov ha reclamat una «reflexió internacional» davant l’escalada dels preus dels carburants i l’impacte «molt negatiu» que suposa per a les economies. «La guerra d’Iraq és una equivocació dels Estats Units: ha afectat la producció de petroli i ha empitjorat les coses. Cal buscar energies alternatives. No podem seguir cremant tant petroli perquè només tenim reserves per a 40 anys», adverteix l’exdirigent soviètic.

Cotxes d’hidrogen
Akihito Sato, vicepresident de la multinacional Toyota Motors Corporation, ha abordat la problemàtica de les energies alternatives i s’ha proclamat partidari de l’hidrogen. «Pot ser l’alternativa definitiva perquè es pot produir a partir de moltes fonts», ha assenyalat l’executiu japonès. Per a Sato el petroli, tot i que és una font d’energia molt eficient, és un combustible limitat. Així, el responsable de Toyota ha indicat que la recerca de diferents substituts també apunta cap al camp dels combustibles sintètics i els biocombustibles.

Sato ha subratllat que els fabricants d’automòbils tenen molta responsabilitat en la consecució d’una tecnologia ecològica i han lamentat les altes emissions de diòxid de carboni que es registren en la producció dels anomenats «vehicles sostenibles» que s’alimenten d’hidrogen. «Hem de pensar en tecnologies alternatives menys contaminants. La productivitat ha d’anar associada a la màxima reducció possible del consum d’energia», ha afirmat Sato com a exemple del compromís de les multinacionals amb la sostenibilitat.

Energies renovables
Mark Petersen, de Green Cross International, ha reclamat una solució descentralitzada per als dos mil milions de persones sense accés a les energies. En aquest context, ha sol·licitat més subvencions governamentals i més suport de les empreses al foment de les energies renovables. Ángel Luis del Castillo, també representant de Green Cross, ha informat que aquesta organització centra la seva activitat a Espanya en projectes de cooperació internacional i tasques pedagògiques.

Més informació de Energia i desenvolupament sostenible

Video