Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Actualitat > Notícies > Fidel Castro Díaz-Balart: «No és ètic acusar el sud de contaminar quan és el nord que hi ha establert les tecnologies contaminants»

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies


 

07 / 06 / 2004
Fidel Castro Díaz-Balart: «No és ètic acusar el sud de contaminar quan és el nord que hi ha establert les tecnologies contaminants»

Les 141 preguntes del Fòrum (29): «La sostenibilitat s’entén igual al Nord que al Sud?» La intervenció de Fidel Castro Díaz-Balart, que ha despertat un gran interès entre els visitants del recinte del Fòrum, s’ha centrat en les diverses perspectives dels països del Sud i del Nord respecte de la sostenibilitat. Segons Castro Díaz-Balart, és el Nord que ha d’aportar solucions per al desenvolupament sostenible del planeta

Fidel Castro Díaz-Balart ha intentat, per mitjà de nombroses dades estadístiques, mostrar com, segons la seva opinió, són els països del Nord els que han de buscar solucions per al desenvolupament sostenible del planeta.

Castro Díaz-Balart ha fet referència, en diverses ocasions, a la necessitat de tenir en compte els nous mecanismes d’avaluació de la riquesa social pel que fa als nous indicadors impulsats pel filòsof francès Patrick Viveret, que ha participat recentment en els diàlegs del Fòrum. «No es pot parlar de sostenibilitat sense cognom, cal tenir en compte l’educació, la cultura, les aspiracions de l’home, etc., molts elements que no són presents en els indicadors del PIB. La sostenibilitat va més enllà del desenvolupament tecnològic. A més, per establir el criteri de desenvolupament cal tenir present el context geopolític».

«Els límits als quals s’enfronta el desenvolupament sostenible s’han tractat en els diàlegs organitzats pel Fòrum al llarg d’aquests últims dies: l’aigua, l’energia, la salut, etc. El 80% de la humanitat viu al Sud, on hi ha uns 900 milions d’analfabets. Al Sud, però, tan sols s’hi consumeix el 20% de l’energia de tot el planeta. Caldrà veure si la revolució verda serà una resposta per aquests països.». Ha afegit que «no hi ha solucions universals ni receptes úniques. En les trobades internacionals com la de Kioto o Johannesburg no s’han donat receptes definitives».

Castro Díaz-Balart, que actualment és catedràtic, investigador superior i professor de l’Acadèmia de Ciències de Cuba, i assessora diversos ministeris del país i també el president del Consell d’Estat, ha contestat a una pregunta del públic dient que «no és ètic ni correcte acusar els països del Sud de contaminar quan és el Nord que hi ha establert les tecnologies contaminants». Ha afirmat que «abans que res cal posar fi a l’analfabetisme clàssic i després a l’analfabetisme digital». L’accés a la informació, segons la seva opinió, serà fonamental per garantir el desenvolupament dels països del Sud en les properes dècades.

Duran la intervenció i com a resultat d’una altra pregunta del públic, Castro Díaz-Balart ha advocat a favor d’un ús pacífic de l’energia nuclear. Ha afirmat que tecnològicament els residus nuclears tenen solució, però en l’àmbit polític i social, no». Físic nuclear format a la Unió Soviètica i a Cuba, Castro Díaz-Balart ha estat secretari executiu de la Comissió d’Energia Atòmica de Cuba i de la Secretaria Executiva d’Afers Atòmics de Cuba entre 1980 i 1992, any en què el règim cubà va fer avortar la construcció de la planta d’energia nuclear. Castro Díaz-Balart també és autor del llibre Energía nuclear: ¿Peligro ambiental o solución para el siglo XXI? (1997), publicat originalment en anglès i traduït al castellà, al francès i a l’italià. En aquest llibre defensa les aspiracions de Cuba per disposar d’energia nuclear.

Més informació de les 141 preguntes