Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Actualitat > Notícies > Humberto Maturana: «La democràcia és una intenció de convivència, està fundada en el respecte mutu»

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies


 

14 / 06 / 2004
Humberto Maturana: «La democràcia és una intenció de convivència, està fundada en el respecte mutu»

Les 141 preguntes del Fòrum (36): «Per què el mot “democràcia” és femení i el mot “poder” masculí?» Humberto Maturana, biòleg i científic xilè, afirma amb contundència que «no té res a veure amb el gènere humà sinó amb la gramàtica: és per culpa de la gramàtica castellana»

Més informació de les 141 preguntes

La sessió d'avui de les 141 preguntes, moderada pel periodista Francesc Cruanyes, ha estat caracteritzada per l'alta participació del públic. La breu intervenció inicial de Maturana ha donat lloc a les preguntes del nombrós públic que ha participat en aquesta trobada, que avui ha tingut lloc a cobert a la sala 117 del Centre de Convencions del Recinte Fòrum.

Humberto Maturana ha afirmat que «el poder està fundat en l'obediència, el que obeeix concedeix poder al que ordena». Ha afirmat que «els homes i les dones podem ser discriminats de la mateixa manera, no depèn del gènere. Depèn de la relació que els éssers humans establim entre nosaltres. Es tracta de maneres de conducta relacional, és una manera de relacionar-se, no té res a veure amb el gènere masculí o femení. No és una qüestió biològica sinó cultural».

Maturana ha citat l'exemple de la musaranya, animal molt comú a l’Europa Central. Aquest animal, ha explicat, repeteix cada dia el mateix camí i s’ha demostrat que si el modifica, la musaranya torna a la cova i comença de nou el camí. «Primer se sorprèn, després repeteix el camí i finalment se n'inventa un de nou. Als éssers humans també ens passa alguna cosa semblant. Quan allò a què estem acostumats no es compleix, ens desorientem, però al final tirem endavant, som creatius».

En resposta a la pregunta d'un participant, que li ha recordat una frase que se li atribueix («l'amor és abans que res respectar la legitimitat de l'altre»), Maturana ha afirmat que «l'amor no té res a veure amb un sentiment, és una manera de conducta relacional». El biòleg i científic xilè ha insistit que el valor semàntic de les paraules no en condiciona el sentit, sinó l'emoció des de la qual es rep. «El problema no radica en el gènere masculí i femení, es troba en la relació de poder i submissió que s'estableix». Maturana ha afegit que «la democràcia és una intenció de convivència, està fundada en el respecte mutu. La democràcia és un acte intencional: és una acte creatiu, una obra d'art que es construeix cada dia».

Responent a una altra intervenció del públic, Maturana ha volgut deixar clar que no nega els gèneres masculí i femení, però defensa que la manera de relacionar-se entre els éssers humans es pot modificar, «és una qüestió d'actitud». La història de la humanitat, ha dit, no sempre ha estat de tipus patriarcal. Així, ha recordat els casos de cultures de centre Europa del període 8.000-5.000 abans de la nostra era, de la qual se’n conserven testimonis arqueològics que mostren que no hi havia diferències entre homes i dones. «Som el present de la nostra història, però no sempre ha estat així. Cal respectar les diferències perquè aquestes existeixen: som homes i dones, però tots som éssers humans». Segons l’opinió de Maturana, les relacions que establim entre nosaltres són d’una altra índole. Cal intentar canviar aquest tipus de relacions i, per això, és necessari començar amb l'educació dels més petits.