Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Actualitat > Notícies > Johan Galtung, expert en negociacions de pau: «El principal terrorista del món actual és a Washington»

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies
 

16 / 06 / 2004
Johan Galtung, expert en negociacions de pau: «El principal terrorista del món actual és a Washington»

Les 141 preguntes del Fòrum (38): «Podem negociar amb el terrorisme? Hem de fer-ho?» El noruec Johan Galtung, professor d'Estudis de la Pau, ha respost amb ironia que «sempre es pot negociar... amb els Estats Units». Ha destacat que el terrorisme mai no es pot justificar i que la violència sorgeix d'un conflicte que encara no ha estat resolt. Segons la seva opinió, Espanya encara ha d'afrontar un procés de reconciliació necessari després de la Guerra Civil. «Aquest procés de reconciliació també contribuiria a acostar posicions entre els governs de Madrid i de Vitòria», ha assenyalat

Més informació de Els conflictes en la vida quotidiana

Johan Galtung, professor d'Estudis de la Pau a la Universitat de Hawaii, a la Universitat de Witten/Herdecke, a la Universitat Europea de la Pau i a la Universitat de Tromsoe, ha destacat avui a l'Escenari de la Haima que els Estats Units, des de la Segona Guerra Mundial, ha portat a terme setanta intervencions militars que han causat la mort d'entre dotze i setze milions de persones, el 95% de les quals eren civils. «Hitler va ocasionar la mort d'onze milions de persones. No hi ha cap dubte que el principal terrorista del món actual és a Washington», ha raonat.

Davant dels cinc-cents assistents a l'acte i sempre amb un discurs amè, Galtung ha dit que per resoldre molts dels problemes que assolen l’Iraq «cal alliberar Sadam amb una condemna moral, buscar la reconciliació amb el partit Baas, entendre la situació d'un país impossible i que els Estats Units compensin al poble iraquià amb tres-cents milions de dòlars, i si cal, a aquesta xifra hi poden contribuir tots els països que han participat en la guerra».

Johan Galtung, negociador en molts escenaris de crisis (Rwanda, Corea, l’Iraq, Irlanda del Nord, etc.), ha recalcat que per resoldre un conflicte sempre cal preguntar-se primer on es troba i segon, buscar la forma de resoldre’l. Pel que fa als mètodes, aquest expert en cercar solucions per a la pau, ha explicat que existeixen tres fases: «En primer lloc conèixer els participants, saber-ne els objectius i trobar-ne les contradiccions; en segon lloc, distingir entre objectius legítims i il·legítims; en tercer lloc, establir ponts entre posicions legítimes.»

També s'ha referit a les qualitats que han de reunir els interlocutors vàlids. Ha precisat que a vegades és preferible evitar els principals mandataris «perquè solen mantenir postures tancades; és millor buscar gent oberta, promoure el diàleg, que és una inversió de futur». Finalment, ha revelat la fórmula màgica perquè un polític entengui la solució proposada: «Mai no ha de tenir més de quatre paraules». En aquest sentit, ha recordat la seva experiència per resoldre el conflicte fronterer entre el Perú i Equador: «Es van passar cinquanta anys buscant una línia fronterera. Vaig proposar una zona binacional i un parc natural. El setembre de 1998 van firmar un acord basat en quatre paraules zona binacional, parc natural».

Respecte del problema d'Euskadi, —«em vaig posar a ballar a Melbourne quan em vaig assabentar que el PP havia perdut les eleccions; no m'imagino a ningú com Aznar agafat de la mà amb Ibarretxe»—, Galtung ha precisat que afegiria tres punts més al pla del lehendakari: «cedir l'última paraula a Euskadi però obligar-se al diàleg en cas de desacords; canviar la Constitució perquè s’hi pugui trobar una solució quan la raó no la tingui ningú; obrir un procés de reconciliació i de veritat: veritat sobre ETA, sobre el GAL, sobre qui era el senyor “x”...». En aquest context, ha afegit que Espanya hauria d'obrir també un procés de reconciliació encara pendent des de la Guerra Civil. De tornada al tema basc, ha preconitzat que «tinc 73 anys i una salut excel·lent; viuré per veure la solució».

Ha qualificat d’intel·ligents les postures de negociació pròpies dels catalans: «El seny és de llestos; la política de petits passos és fructífera, com l'esperit dels bons comerciants».

Johan Galtung, un dels protagonistes del diàleg «Els conflictes en la vida quotidiana», és matemàtic i doctor honoris causa per vuit universitats del món. Ha rebut el Right Livelihood Award (1987) i el Norwegian Humanis Prize (1988).