Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Actualitat > Notícies > Ramesh Thakur: «necessitem l'autoritat de l'ONU, però també el pes diplomàtic dels Estats Units per legitimar-la. L’Iraq ho ha trastocat tot»

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies


 

23 / 06 / 2004
Ramesh Thakur: «necessitem l'autoritat de l'ONU, però també el pes diplomàtic dels Estats Units per legitimar-la. L’Iraq ho ha trastocat tot»

La primera jornada del Diàleg «Cap a un món sense violència» s'ha dedicat monogràficament a aprofundir en la resolució pacífica de conflictes. A la sessió «Els conflictes armats avui: guerres, violència i terrorisme» hi han participat HortenceMpako Foaleng, analista de conflictes de l’Àfrica del Norwegian Refugee Council; Ramesh Thakur, de la United Nations University de Tòquio, i Manuela Mesa, del Centre d'Investigació per a la Pau. Els tres han coincidit a assenyalar que cal enfortir el multilateralisme internacional que l'Organització de Nacions Unides representa.

L'analista de conflictes de l’Àfrica del Norwegian Refugee Council, HortenceMpako Foaleng, ha dibuixat un panorama caracteritzat per la guerra i la violència permanent. Ha reflexionat sobre el procés de fragmentació interna, ocorregut durant el procés de descolonització del continent africà, que va provocar l'aparició de nombroses faccions i senyors de la guerra que ha tingut conseqüències determinants en la desestabilització del mapa polític africà en les últimes dècades. Segons la seva opinió, després del final de l'era bipolar (Estats Units-Unió Soviètica) la distinció entre forces governamentals i forces paramilitars s'ha desdibuixat. Un altre dels problemes que apunta Foaleng és la privatització de la seguretat de molts estats, així com l'ús de mercenaris, en la seva majoria antics soldats que treballen indistintament per a estats i rebels, i que es desplacen per tot Àfrica occidental.

Després d'enumerar els nombrosos conflictes que afecten la majoria de països africans, Foaleng s'ha mostrat convençuda que «a l’Àfrica, des de la Segona Guerra Mundial, no hi ha massa raons per ser optimista. El problema de fons es troba en l'estructura política i funcional dels estats africans».

Ramesh Thakur, professor a la Universitat de les Nacions Unides a Tòquio, ha reclamat un major paper per a l'ONU. Segons la seva opinió, durant la segona meitat del segle XX s'ha avançat notablement en la prevenció de conflictes per la via política. «Desgraciadament les guerres arbitràries, com la d'Iraq, encara són una realitat. Cal confiar més en l'Organització de les Nacions Unides, que és qui estableix les regles del joc». Thakur ha assenyalat que una de les prioritats fonamentals per a la millora de les condicions internacionals és el compliment dels Objectius del Mil·lenni de les Nacions Unides.

En els últims 200 anys, segons Thakur, la guerra-patró ha estat la guerra entre estats. No obstant això, des del final de la Guerra Freda, han aparegut noves formes de conflicte. Encara que les democràcies inclusives s'han duplicat en les últimes dècades i la justícia internacional és més important que mai, el terrorisme continua sent una amenaça. A mitjan dècada dels vuitanta es comptabilitzaven uns 650 actes terroristes. L'any 2002 aquesta xifra era d'uns 200. «Encara que atemptats com el de l’11-S a Nova York van tenir un nombre de víctimes importantíssim, no cal oblidar les massacres de desenes de milers de morts que hi ha hagut a l’Àfrica.» Segons la seva opinió cal limitar el suport que certs estats brinden a grups no governamentals. «Osama Bin Laden va ser creat per Estats Units com un instrument, en la seva guerra contra l'enemic», ha afirmat. Thakur també creu que «existeix una paranoia sobre els grups terroristes i la possessió d'armes de destrucció massiva» i ha afegit que la guerra d'Iraq ha intensificat el terrorisme internacional.

Thakur creu que el desarmament i control de les armes són fonamentals per a la millora de la situació internacional. «És impossible convèncer un estat que no posseeixi armes nuclears quan està demostrat que és útil per al que les posseeix». Thakur ha afirmat que la dinàmica dels últims anys ha suposat un «pas endarrere» en el control i desarmament d'armes. També ha recordat que alguns autors assenyalen que «l'atac a l’Iraq ha estat possible perquè aquest país no tenia armes de destrucció massiva, però sí petroli, a diferència de Corea del Nord». La guerra d'Iraq, segons Thakur, ha danyat les Nacions Unides, la Unió Europea i l’OTAN; ha danyat la relació entre l'ONU i els Estats Units. Thakur ha afirmat que «necessitem l'autoritat legítima de l'ONU però també el pes diplomàtic dels Estats Units per fer possible aquesta autoritat. Iraq ho ha trastocat tot».

Manuela Mesa, del Centre d'Investigació per a la Pau, ha denunciat el debilitament del sistema de Nacions Unides després de la guerra d'Iraq i ha lamentat l'abandonament del consens i el pacte del panorama internacional: «els grans problemes globals requereixen acords globals. Iraq és un greu precedent per al futur». Mesa també ha criticat que en l'actualitat les aliances internacionals es mesuren per la col·laboració o no en la guerra contra el terrorisme, impulsada pels Estats Units. Ha subratllat la contradicció de les ajudes que es concedeixen a països com Pakistan, «un règim dictatorial que ara rep ajudes impensables fa dos anys».

Mesa ha posat a debat alguns arguments a favor del multilateralisme. Ha afirmat que la guerra d'Iraq ha desestabilitzat el mapa polític mundial. «Estats Units no pot autoassignar-se el dret a trencar les regles del joc perquè ara no serà possible exigir aquestes regles a altres països», ha dit. Ha recordat que les guerres no acabaran amb el terrorisme, com ho han fet patent els atemptats de Madrid, Casablanca, Istanbul i Karachi. Mesa, que ha afirmat que el terrorisme es basa en el fanatisme polític, ha demanat una reforma de l’ONU per poder gestionar en el futur el multilateralisme internacional. «Ara mateix, no obstant, les Nacions Unides és el millor que tenim», ha afirmat.

D'entre les intervencions del públic a la sessió, ha destacat la d'un jubilat que ha afirmat que el terrorisme es nodreix de «quatre terrorismes dels quals mai no es parla: la injustícia, les desigualtats socials, la fam i l'analfabetisme», ha dit.