Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Actualitat > Notícies > Loretta Napoleoni, economista i periodista experta en terrorisme internacional: «l'abolició dels paradisos fiscals seria el primer pas per acabar amb el finançament del terrorisme»

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies
 

23 / 06 / 2004
Loretta Napoleoni, economista i periodista experta en terrorisme internacional: «l'abolició dels paradisos fiscals seria el primer pas per acabar amb el finançament del terrorisme»

Les «141 preguntes» del Fòrum (45): «¿Qui fa negoci amb el terrorisme?» Loretta Napoleoni (Roma, 1956), ponent en el Diàleg «Justícia Internacional», ha manifestat que «el terrorisme és una realitat econòmica». Ha dit que després de la Segona Guerra Mundial es va desenvolupar el sistema econòmic internacional que avui sosté el terrorisme internacional: «Tothom fa negoci amb el terrorisme», ha conclòs.

Loretta Napoleoni, economista i periodista, experta en terrorisme i món àrab, ha destacat avui a l'Escenari de la Haima que «l'abolició dels paradisos fiscals seria un cop molt dur per al terrorisme». Per assecar les seves fonts de finançament, ha destacat que també s'hauria de «bloquejar tant el contraban de narcòtics com el de productes electrònics». Loretta Napoleoni ha subratllat que els atemptats del 11-S i del 11-M «no s’han d’entendre's com un intent de destruir Occident; responen a un atac contra els poders econòmics i polítics que mantenen els règims corruptes del món musulmà».

Ha raonat que l'oposició de la societat espanyola a la guerra de l'Iraq no va ser suficient per evitar l'atemptat del 11-M «perquè Al-Qaida va veure un país coalitzat amb Bush i Blair». Pel que fa a les esmentades actituds d'oposició, ha qualificat d’«error dels europeus» l'abandonament d'aquelles demostracions de rebuig una vegada acabada la guerra.

Loretta Napoleoni ha assenyalat que Al-Qaida és una organització transnacional, que genera diners a diversos països: «És un fenomen relacionat amb la globalització del terrorisme que es va iniciar a principis dels anys noranta, coincidint amb el procés de regularització dels mercats internacionals». Com a resposta a les preguntes del nombrós públic assistent, ha explicat que, en efecte, Al-Qaida utilitza internet per a comunicar-se i activar futures accions terroristes: «No necessiten cap camp d'entrenament; elaboren documents que, a través de la xarxa, mostren com procedir per perpetrar atemptats», ha explicat.

Napoleoni ha fet referència a la guerra de l'Iraq com un clar exemple de manipulació del fenomen terrorista: «Es van utilitzar arguments falsos com les armes de destrucció massiva i la relació de Sadam amb Al-Qaida per a fins hegemònics i de poder». Ha negat que a cap govern l’afavoreixi l'acció terrorista al seu país i ha recordat que, abans del 11-S i segons un document de l'ONU, el 20% del Producte Interior Brut (PIB) d'Aràbia Saudita va servir per finançar l'actuació d'Al-Qaida fora d'aquest territori.

En relació amb la banda terrorista ETA, ha explicat que aquesta organització sempre s'ha autofinançat: «ETA ha pagat sous molt baixos als seus membres perquè es vegin forçats a buscar diners entre familiars i amics. El salari dels pares dels activistes va arribar a finançar a l’organització».

Loretta Napoleoni, autora del llibre Jihad. Com es finança el terrorisme en la nova economia, va ser la primera periodista que va aconseguir una entrevista amb membres de les Brigades Roges italianes. Economista i periodista, des dels anys vuitanta ha estat corresponsal de diaris i revistes italianes. Després de treballar per a diferents entitats bancàries, una raó de caràcter personal la va portar a estudiar el fenomen del terrorisme: una amiga seva de la infantesa va ser detinguda per pertànyer a les Brigades Roges.