Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Actualitat > Notícies > Els activistes per la pau afirmen que pot aconseguir-se el rebuig a tota mena de violència a través de petites accions quotidianes

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies
 

25 / 06 / 2004
Els activistes per la pau afirmen que pot aconseguir-se el rebuig a tota mena de violència a través de petites accions quotidianes

Les 141 preguntes del Fòrum (47): «Creiem més en la pau que en aquells que l’han de defensar?» Cora Weis, presidenta de l’International Peace Bureau (Ginebra), i Alfons Banda, president de la Fundació per la Pau (Barcelona), han coincidit a dir que tots els ciutadans poden contribuir a construir un món sense guerres: «Nosaltres, les persones lliures de veritat perquè no estem sota la pressió de grans interessos, som els únics que podem fer canviar les coses», ha dit Alfons Banda. La sessió d’avui de les 141 preguntes ha acabat amb la intervenció de Fakhri Karim Ahmad, president del Consell Iraquià per la Pau i la Solidaritat: «La presència contínua de les forces d’ocupació sols aconseguirà perpetuar la violència a l’Iraq», ha assegurat en el decurs de la lectura del manifest conjunt que han elaborat aquest nou consell iraquià i l’International Peace Bureau.

Més informació de les 141 preguntes

Cora Weis, presidenta de l’International Peace Bureau, ha destacat avui a l’Escenari de la Haima la importància del Fòrum: «Hem de demanar-nos com fer possible que aquest esdeveniment i els seus objectius siguin una inspiració per a tots els ciutadans en la recerca i defensa de la pau». Per a ella, totes les persones poden mobilitzar-se contra la guerra i la violència: «N’hi ha prou de queixar-se perquè ens emboliquen un regal amb paper d’estampat militar o d’incloure els nostres fills i néts en les converses que parlen de pau i tolerància.» Cora Weis ha fet esment dels nens i nenes d’una escola de Cambodja: «Han creat un museu per a la pau; és un museu de present perquè es demanen què cal anar aportant per contribuir a una vida no violenta.»

La presidenta de l’International Peace Bureau ha insistit que «arribar a la pau és urgent o no tindrem demà». Ha recordat que la humanitat, en el decurs de la història, ha rebutjat l’esclavatge i el colonialisme, «dues institucions que rebien el suport de la llei», i que, per tant, «és possible un altre camí distint al que marca la institució de la guerra». «Hem d’aprendre a dir “no”», ha conclòs.

Alfons Banda, president de la Fundació per la Pau, ha subratllat que la pau és un horitzó possible: «La humanitat, per fi, ha fet aquest gran descobriment», ha observat. Ha incidit en el fet que tots els ciutadans poden contribuir a construir un món sense guerres: «Nosaltres, les persones lliures de veritat perquè no estem sota la pressió de grans interessos, som els únics que podem fer canviar les coses.» També ha declarat que la pau només serà possible quan es refusi globalment la idea que la violència aporta solucions: «No hi haurà pau mentre ens guardem la violència com a últim recurs.»

El president de la Fundació per la Pau ha estat d’acord que la vida quotidiana ens presenta l’oportunitat de manifestar-nos en contra de la violència i ha denunciat que hi hagi noms de carrers dedicats a «autèntics carnissers humans». Per a ell, la cultura de la pau ha de canviar conceptes: «No hem d’associar seguretat i força; estem segurs quan el nostre veí està bé», ha explicat.

La sessió d’avui de les 141 preguntes ha acabat amb la intervenció de Fakhri Karim Ahmad, president del Consell Iraquià per la Pau i la Solidaritat. Karim Ahmad ha llegit una declaració conjunta d’aquest nou consell iraquià i l’International Peace Bureau. En el manifest es diu que «la presència contínua de les forces d’ocupació sols aconseguirà perpetuar la violència a l’Iraq». També afirma que «la sobirania completa és l’única base per a la democràcia» i fa una crida perquè el poble iraquià controli el seu país. La declaració, que ha merescut l’aplaudiment unànime de tot el nombrós públic assistent, comparteix la iniciativa de la societat civil iraquiana d’organitzar congressos per a la democràcia i la independència.