Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Actualitat > Notícies > Gadi Baltiansky: «la ciutadania està preparada per al diàleg al Proper Orient, però no els seus líders»

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies


 

27 / 06 / 2004
Gadi Baltiansky: «la ciutadania està preparada per al diàleg al Proper Orient, però no els seus líders»

Les 141 preguntes del Fòrum (49): «Després de mig segle de violència, no toca parlar-ne?» L’israelià Gadi Baltiansky i els palestins Elias Zananiri i Amneh Badran han escenificat avui els reptes i les dificultats a les quals s’enfronta el procés de pau al Pròxim Orient. Baltiansky i Zananiri han coincidit a destacar l’oportunitat que ofereixen els acords de Ginebra per encarar amb optimisme el conflicte: «El futur és més important que el passat.»

Més informació de les 141 preguntes

El periodista Gadi Baltiansky, excap de premsa del gabinet del primer ministre israelià Ehud Barak, ha defensat la necessitat «d’un diàleg urgent entre les dues parts» i ha afegit que «la ciutadania està preparada per al diàleg, però no els seus líders».

Baltiansky, que ha recordat el dret del poble jueu a disposar d’un estat propi, cosa que segons la seva opinió neguen molts palestins, ha afirmat que «el futur és més important que el passat. Per això ens hem reunit a Ginebra per parlar sobre les perspectives de futur». Ha afegit que «molts israelians pensen que els seus veïns són terroristes o donen suport al terrorisme. La violència va començar molt abans del 1967, tant les ocupacions com el terrorisme de l’OLP. L’important, tanmateix, és que israelians i palestins ens reunim en una mateixa taula per parlar, tal com hem fet a Ginebra».

Baltiansky ha presentat els acords de Ginebra com un bon camí. «Sabem la solució del conflicte, però no quan arribarà. Tots els problemes tenen solució, no ho hem d’oblidar. Els dos pobles tenen por i pateixen. Els acords de Ginebra representen una esperança.» També ha valorat especialment els esforços del govern de Sharon en el procés obert de desmantellament d’assentaments il·legals a Gaza. «Israel és una democràcia i si Sharon no s’encamina cap a la pau, el canviarem», ha afirmat.

Amneh Badran, del Jerusalem Center for Women, ha insistit que la principal responsabilitat és d’Israel, «l’ocupant de Palestina des del 1967. Sí, hi ha d’haver diàleg però a diferents nivells. Els responsables de l’ocupació són els israelians, no nosaltres». Per la seva part, el periodista Elias Zananiri, representant de l’Oficina Palestina per la Iniciativa de Ginebra, ha afirmat que «hem de deixar de parlar del passat per parlar del futur. La pau és un repte per a tots nosaltres i necessitem el suport de la comunitat internacional».