Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Actualitat > Notícies > Gilad Ben-Nun (Israel): «no seríem realistes si penséssim que la situació canviarà en poc temps»

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies


 

27 / 06 / 2004
Gilad Ben-Nun (Israel): «no seríem realistes si penséssim que la situació canviarà en poc temps»

El representant de War Torn Societies Project Internacional ha advocat per la necessitat d'escoltar totes les parts del conflicte israelopalestí a la sessió «Israel i Palestina: societat civil que empeny la pau». En aquesta sessió del Diàleg «Cap a un món sense violència» han intervingut israelians i palestins que treballen per la pau des de diferents organitzacions.

Més informació sobre els Diàlegs

Gilad Ben-Nun, d'Israel, representant de War Torn Societies Project Internacional ha expressat aquesta tarda que «no seríem realistes si penséssim que la situació canviarà en poc temps», a la vegada que feia una anàlisi de les condicions actuals del conflicte i comparava aquest moment històric amb el de l'inici de la Intifada.

D'acord amb la seva opinió hi ha tres factors que incideixen negativament en la situació del conflicte. «D'una banda Israel i els Estats Units estan actuant amb un pensament unilateral, la construcció del mur modifica radicalment tot el que s'havia aconseguit fins ara i l'ocupació nord-americana d'Iraq també té el seu efecte a Gaza i Cisjordània.»

El projecte en el qual treballa actualment intenta un acostament entre les dues parts, un diàleg amb les forces de les dues parts, fins i tot amb aquelles que mantenen posicions extremes. «Nosaltres hem anat a parlar amb els colons dels territoris ocupats, perquè no és legítim que estiguin allà, estan en contra de la llei, això és cert, però sense parlar amb ells no solucionarem res.»

Ha dit que cal provar diferents vies simultàniament per als diferents sectors de les societats de les dues parts del conflicte com a única manera de trobar vies per a la solució.

Per part seva Rana Taha, palestina, representant del mateix projecte de Nacions Unides ha criticat els plans d'algunes organitzacions per a la pau perquè encara que estan pel diàleg, moltes vegades no tenen idees clares de com anar més enllà en l'evolució de les seves propostes. Ha criticat els projectes persona a persona que són «per a les elits, persones que parlen llengües estrangeres, que han estudiat a Occident, persones que en la seva majoria desitgen parlar amb l'altre», però segons ella «la majoria dels palestins i els israelians no han arribat a aquest punt i és amb aquests amb els quals hem de treballar».

Ha assegurat que aquest tipus de projecte «superficial» fracassa a penes es reinicia la violència i ha demanat buscar projectes que siguin sostenibles encara que la violència es regeneri.

Així mateix ha assegurat que «treballem un projecte en el qual els israelians i els palestins puguin veure's dins de 20, 25 anys i en què es vegin tots, els exclosos, els extremistes, els refugiats».

A la sessió d'aquesta tarda també han intervingut a més Teddy Katz, de l'organització Gush Shalom, d'Israel i Amneh Badran, del Jerusalem Center for Women, de Palestina.