Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Actualitat > Notícies > Arcadi Oliveres: «Votaré un “No” rotund a la Constitució Europea perquè és una constitució armamentista»

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies


 

28 / 06 / 2004
Arcadi Oliveres: «Votaré un “No” rotund a la Constitució Europea perquè és una constitució armamentista»

Les 141 preguntes del Fòrum (50): «Parlem de pau mentre financem la guerra?» Arcadi Oliveres, economista i president de Justícia i Pau, i Jaime David Fernández Mirabal, exvicepresident de la República Dominicana, han fet una anàlisi geopolítica i econòmica de les fonts de finançament de la guerra. Tots dos han coincidit a destacar que amb els pressupostos que els països destinen a la indústria bèl·lica es podrien solucionar molts dels grans problemes que afecten actualment la humanitat

Més informació de Les 141 preguntes

Més informació de Cap a un món sense violència

Jaime David Fernández Mirabal ha exposat la seva teoria de les tres a que justifiquen la guerra i el finançament de la guerra: l’ambició dels poderosos, l’apatia dels pobles que veuen passar els problemes amb indiferència i l’ambigüitat de les classes polítiques que es tradueix en un discurs que no coincideix amb la pràctica, la qual cosa ha provocat la indiferència de la ciutadania davant de la política. En la mateixa línia, Arcadi Oliveres ha denunciat que països com ara Espanya destinen anualment uns 220.000 milions de les antigues pessetes a projectes de cooperació, mentre que les grans empreses espanyoles que operen a l’Argentina, per exemple, aconsegueixen 320.000 milions en beneficis. «Amb una petita part del pressupost que els estats destinen als exèrcits es podrien solucionar molts problemes que afecten a les persones del planeta.»

Fernández Mirabal, que ha estat vicepresident de la República Dominicana, ha afirmat que «els governs tenen una doble moral. Vivim en una època de crisi ètica i de valors humans. A la pràctica política llatinoamericana hi ha poques diferències entre els partits. Els polítics ens movem entre el pragmatisme i l’eclecticisme» i ha exigit que la ciutadania consideri la participació pública «com un deure. Els ciutadans reclamem molts drets però molt sovint ens oblidem dels nostres deures. Hem de ser una ciutadania responsable».

Oliveres ha explicat que la ciutadania té mitjans a l’abast per intentar contribuir en el rebuig de la indústria armamentista, com ara fer boicot a determinades entitats: «per exemple, no posar els estalvis al BBVA, del qual depenen dues empreses que són indústries bèl·liques, ni al Banco Santander, que a través d’Unión Fenosa participa amb l’empresa Soluciona, que construeix casernes de l’exèrcit dels Estats Units a l’Iraq». El professor d’economia mundial a la Universitat Autònoma de Barcelona ha explicat, a una pregunta del públic, que «fins fa poc temps la Caixa també estava implicada en un consorci bancari mundial que operava en la reconstrucció de l’Iraq, però ara, després d’una campanya popular en contra, se n’ha retirat». I ha afegit que «la Caixa és el segon accionista del Deutsche Bank, que té grans interessos en la indústria armamentista. Ara sembla que també s’estan desfent de les accions que tenen en aquesta empresa».

En opinió d’Oliveres, «el millor que es pot fer per tornar a equilibrar el panorama polític mundial no és armar Europa sinó desarmar els Estats Units». Tanmateix, i com a resposta a una pregunta del públic, el president de Justícia i Pau ha afirmat contundentment que votarà un «no rotund a la Constitució europea perquè és una constitució armamentista». Oliveres ha reclamat un canvi de les polítiques nacionals dels països per reconvertir les indústries bèl·liques i convertir-les en indústries civils i generar riquesa tal com, segons Oliveres, es va fer a la Xina després del règim de Mao Tze Thung.