Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Actualitat > Notícies > Els experts afirmen que el mercat laboral actual està pensat per als homes

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies


 

29 / 06 / 2004
Els experts afirmen que el mercat laboral actual està pensat per als homes

Participants en el diàleg «Cultures del treball» coincideixen en la necessitat de canviar els tradicionals conceptes de treball, ja que en els conceptes actuals es manté la segregació de les dones

Més informació de Cultures del treball

Jill Rubery, de l’School of Management de Manchester, Regne Unit; Cecilia Castaño, de la Universitat Complutense de Madrid, i Saida-Dorra Maafoudh Draoui, de la Facultat de Ciències Humanes i Socials de la Universitat de Tunis han exposat aquest matí les tesis sobre la feminització del treball i les maneres com es poden tornar a elaborar els conceptes laborals d’avui dia sense que continuïn implicant una segregació de la dona.

No obstant això, les tesis coincideixen que «mercat laboral d’avui està pensat per als homes, perquè ha estat elaborat en un moment en què la incorporació de la dona al treball encara no s’havia generalitzat com ara i el patró es va establir a partir de l'home, a temps complet, cap de família, sense responsabilitats casolanes».

És per això que es necessiten «noves formes de regularització i institucionalització del mercat laboral, tenint en compte aquests canvis en el mercat laboral mundial», segons paraules de Saida Dorra Maafoush, de la Facultat de Ciències Humanes i Socials de la Universitat de Tunis. Igualment ha expressat que «no es pot deixar que el mercat laboral decideixi per si mateix, sinó que cal anar més lluny de la tradicional negociació col·lectiva».

Segons la seva opinió «cal un sistema de formació i seguretat social diferent perquè de la manera actual el mercat laboral es troba en una tensió constant que dificulta la conciliació familiar i laboral per a les dones».

Saida Dorra Maafoudh ha denunciat que alguns països promouen l'emigració femenina, perquè les dones que emigren aconsegueixen treball més fàcilment i envien diners als familiars, la qual cosa perpetua el rol tradicional de les dones.

En la seva intervenció durant el seminari «La feminització del treball», Hill Rubery, de l’School of Management de Manchester, Regne Unit, ha exposat la teoria segons la qual «les dones han d'assumir els valors masculins si volen arribar a ocupar les posicions que controlen els homes». I encara que ha reconegut que no és l'escenari ideal, és el que hi ha en aquest moment i aquesta és la manera d'aconseguir la feminització del treball.

No obstant això, ha insistit que «la flexibilitat horària per a les dones no és tan favorable com sembla, perquè redueix els salaris no només de les dones sinó també dels homes, i algunes empreses assumeixen la flexibilitat perquè els resulta convenient».

D’altra banda, Cecilia Castaño, de la Universitat Complutense de Madrid, va exposar la seva tesi segons la qual «el mercat laboral no està preparat per canviar, la feminització tradicional relega les dones a condicions precàries i pitjor remunerades». Ha apuntat que «a Espanya, el país amb menys flexibilitat laboral, hi ha sectors que es resisteixen a la feminització, entre els quals trobem el de les noves tecnologies, la indústria i l'educació».

Segons les seves paraules, «actualment hi ha menys segregació horitzontal, és a dir, les dones accedeixen a més llocs de treball en sectors diferents però es manté la segregació vertical, és a dir, no poden accedir als llocs més alts i els salaris continuen sent més baixos. El diàleg «Cultures del treball» continuarà fins dijous 1 de juliol.