Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Actualitat > Notícies > Susan George, vicepresidenta d'Attac France: «El problema és que avui és un privilegi que t’explotin perquè el més greu és formar part dels exclosos»

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies


 

30 / 06 / 2004
Susan George, vicepresidenta d'Attac France: «El problema és que avui és un privilegi que t’explotin perquè el més greu és formar part dels exclosos»

Les «141 preguntes» del Fòrum (52): «La globalització és una oportunitat per universalitzar els drets laborals o és un perill?» Susan George, vicepresidenta d’ATTAC France (Associació per a la Taxació de les Transaccions Financeres i l’Acció Ciutadana), ha comentat que «aquesta és la pregunta més fàcil de respondre: la globalització és un autèntic perill; amenaça des dels drets humans fins a l’ecologia». Ha defensat les polítiques de redistribució de la riquesa i ha subratllat que l’economia ha de partir de les necessitats de les persones i no de les necessitats financeres i de les grans empreses

Més informació de Les 141 preguntes

Més informació de Cultures del treball

Susan George, una de les intel·lectuals més destacades en la defensa d’una globalització alternativa, ha declarat avui a l’Escenari de la Haima que «la mundialització neoliberal és un perill per a tothom, excepte per a una petita minoria». Ha explicat que el sistema polític ideal consistiria en una combinació de socialisme, «no un socialisme d’Estat», i de democràcia, «una democràcia molt més forta de la que tenim ara». Per a ella, aquest sistema hauria de permetre «la taxació i redistribució de la riquesa per evitar les exclusions socials». Susan George ha dit que la situació actual és alarmant perquè «avui dia és un privilegi que t’explotin perquè el més greu és formar part dels exclosos». Ha dit que l’economia hauria de partir de les necessitats de les persones i no de les necessitats financeres i de les grans empreses.

La vicepresidenta d’ATTAC ha explicat que aquesta organització intenta «escampar la democràcia arreu del món i imposar els impostos internacionals, circumstància de la qual se’n beneficiaria l’economia africana». En aquest sentit, ha recordat que Àfrica paga 28.000 dòlars per minut a causa del deute extern i ha qualificat «d’escàndol» els 3.000 milions de dòlars que els Estats Units destinen cada any per subvencionar els seus productors de cotó: «Cadascun d’aquests productors rep 130.000 dòlars l’any, una xifra que l’africà trigaria cinc-cents anys a cobrar.» Susan George ha destacat que l’Organització Mundial del Comerç (OMC) ha acceptat en primera instància la queixa presentada pel Brasil contra el proteccionisme dels EUA: «Els Estats Units apel·laran i veurem com acaba això, però de moment és una bona dada que s’hagi acceptat la queixa».

En referència al futur dels sindicats, Susan George ha assenyalat que cal remuntar els percentatges de representació: «A França representen el 9% dels treballadors i als Estats Units el 13%». Sobre l’escalfament global del planeta s’ha mostrat pessimista «perquè els països rics haurien d’impulsar programes urgents per substituir el petroli per fonts d’energia renovable, i els Estats Units no hi estan disposats perquè el petroli és el nucli de la seva economia».

Susan George, ha participat en les 141 preguntes després d’assistir, a l’Auditori de l’Edifici Fòrum, a la representació de la versió teatral del seu llibre L’informe Lugano. Aquesta versió ha estat produïda per la companyia Trilateral, el Fòrum Barcelona 2004 i la Universitat Ramon Llull. L’obra planteja una situació en la qual «els propietaris de l’univers fan que un grup d’experts estudiïn què cal fer perquè el capitalisme continuï endavant durant el segle XXI». En un món habitat per 8.000 milions de persones, els experts arriben a la conclusió que l’única manera de garantir el capitalisme és aconseguir que la població minvi: «No té res a veure amb l’holocaust nazi; es tracta de no fer res contra l’evolució de la fam, la pobresa, els conflictes, etc. L’obra és una sàtira, però trobo que cada cop s’assembla més a la realitat», ha conclòs.

En acabar la sessió, l’organització ha regalat un centre de roses a Susan George amb motiu del seu setanta aniversari. Nascuda als Estats Units però de nacionalitat francesa des de 1994, aquesta destacada intel·lectual contra la globalització ha repartit les flors entre el públic femení que avui ha assistit a les 141 preguntes.