Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Actualitat > Notícies > Emilio Gabaglio, exsecretari general de la Confederació Europea de sindicats: «Europa té el capítol de els drets socials al nivell més alt possible»

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies


 

01 / 07 / 2004
Emilio Gabaglio, exsecretari general de la Confederació Europea de sindicats: «Europa té el capítol de els drets socials al nivell més alt possible»

Les «141 preguntes» del Fòrum (53): «I dels drets laborals, què en diu la Constitució europea?» Emilio Gabaglio, exsecretari general de la Confederació Europea de Sindicats (CES), ha destacat que «els drets dels ciutadans europeus tenen vigència jurídica». Ha assenyalat que Europa ha d'advocar a favor d’un desenvolupament social i sostenible que permeti l'accés a llocs de treball dignes, i ha observat que el moviment sindical «s’ha d’obrir-se més i cobrir nous espais» per augmentar el grau de representativitat entre els treballadors

Més informació de Les 141 preguntes

Més informació de Cultures del treball

Emilio Gabaglio, una de les figures sindicals més rellevants del segle XX, ha manifestat avui a l'Escenari de la Haima que Europa ha de preservar el model social i, a la vegada, intentar explotar les condicions que li ofereix el marc legal d’avui dia: «Hem aconseguit que el tractat constitucional inclogui els drets fonamentals dels ciutadans i que el capítol dels drets socials estigui al nivell més alt possible». Després de recordar que els sindicats europeus compten amb seixanta milions de treballadors afiliats, ha assenyalat que «Europa no pot ser una illa feliç en un mar de misèria. Els sindicats han de posar la força al servei dels que pateixen l’absència de llibertats socials i sindicals».

Pel que fa al supòsit sota percentatge de treballadors sindicats, Emilio Gabaglio ha recordat que en alguns països europeus s'arriba al 60% o al 70%, que a Alemanya o Itàlia aquesta xifra se situa entre el 35% i el 40%, i que a França es troba el pitjor percentatge a causa de l’excessiva fragmentació del moviment sindical «i al fet que objectius com el de les 35 hores es van aconseguir mitjançant una llei, sense que hi intervinguessin les centrals sindicals». Ha negat que els sindicats hagin perdut «poder d'atracció» entre els treballadors: «Molts s’hi afilien, però també molts ho deixen després del primer any. Cal que ens preguntem per què no continuen», ha conclòs.

Amb tot, Gabaglio ha reconegut que els sindicats «s’han d’obrir més i cobrir nous espais» per obtenir una major representativitat entre els treballadors. En aquest sentit, s'ha referit a les reivindicacions de les dones treballadores, a la integració dels immigrants i a les preocupacions dels joves com a eixos d'atenció prioritària.

El que va ser secretari general de la CES entre 1991 i el 2003 ha assenyalat que davant del fenomen de la deslocalització, els països més desenvolupats han de projectar alternatives: «Cal que es porti a terme una política industrial capaç d'innovar i de generar noves oportunitats d'ocupació.» Ha lamentat «l’aspecte patològic» que caracteritza alguns processos de deslocalització: «Les empreses creen desocupació quan se'n van i generen explotació o subocupació allà on s'implanten. Hem d'aconseguir que el moviment sindical impedeixi aquest tipus de situacions.»

Ha assenyalat que Europa ha d'advocar a favor d’un desenvolupament social i sostenible que permeti l'accés a llocs de treball dignes: «No hem de renunciar a la plena ocupació si ho entenem com el resultat de les oportunitats que el desenvolupament pot oferir per mitjà de reduccions de jornada i combinant períodes de treball amb períodes de formació».