Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Actualitat > Notícies > Josep Maria Rañé: «És difícil arreglar el que desarregla el mercat»

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies


 

01 / 07 / 2004
Josep Maria Rañé: «És difícil arreglar el que desarregla el mercat»

El conseller de Treball i Indústria de la Generalitat de Catalunya ha afirmat que encara que els poders públics han de compensar les desigualtat creades pel mercat laboral, també cal l'autoregulació i la negociació col·lectiva en les empreses

Més informació de Cultures del treball

Josep María Rañé, conseller de Treball i Indústria de la Generalitat de Catalunya, ha expressat aquest matí que «és difícil per als poders públics arreglar el que desarregla el mercat», encara que va reconèixer la responsabilitat de «generar serveis com la salut, l’educació, la despesa pública que cobreixin i compensin les desigualtats».

Ha insistit, no obstant això, que encara que els poders públics ho aconsegueixin, «sempre arribarem tard per arreglar el que desarregla el mercat». En la intervenció d'aquest matí en el diàleg «Cultures del treball», Rañé ha apuntat que «no podem esperar que tot provingui de les lleis, sinó que cal l’autoregulació i la negociació col·lectiva i alhora organitzacions que actuïn de manera activa per controlar els efectes de la globalització».

Segons la seva opinió, «els poders públics han de prendre mesures per organitzar un concepte d'igualtat, ja que actualment si bé és clar que totes les persones són iguals, no són iguals en el món laboral, i és responsabilitat dels poders públics compensar aquest desequilibri».

D'acord amb les seves paraules durant el seminari «Poders públics i ocupació», «el creixement econòmic ha provocat un creixement de les desigualtats i en l'actual món globalitzat moltes empreses transnacionals tenen més poder que els governs nacionals».

En aquest sentit, ha demanat que «els governs exigeixin a les empreses el compliment de la responsabilitat social i que no continuïn esperant que tot es compensi a nivell de despesa pública».

Irene Boruta, de la Universitat Cardenal Stefan Wyszynski de Polònia, també present al seminari ha dit que «cal reduir els impostos a la mà d'obra, que l'impost es desplaci cap al capital i altres ingressos, perquè fins ara les polítiques d'ingrés s'han preocupat per l'estabilitat, però ara s’han dirigir-se cap al desenvolupament».

Al seminari, també hi han participat a més el senador italià Tiziano Treu, que ha expressat que «el concepte de sistema de benestar ha de canviar i no anar dirigit únicament als desocupats sinó que ha de garantir la possibilitat d'una ocupació per a tota la vida», i Claudio Dedecca, de la Universitat de Campinas, Brasil, que ha explicat l’actual situació del seu país «on el creixement econòmic es basa en el creixement de les empreses financeres i no de les productives, cosa que significa que no creix la inversió sinó l'especulació».