Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Actualitat > Notícies > Alain Touraine, pensador francès: «Cal impulsar un nou moviment social. Ningú desitja que l'única lògica imperant sigui l'econòmica»

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies


 

02 / 07 / 2004
Alain Touraine, pensador francès: «Cal impulsar un nou moviment social. Ningú desitja que l'única lògica imperant sigui l'econòmica»

Les «141 preguntes» del Fòrum (54): «La globalització hauria de supeditar-se a la garantia dels drets socials dels treballadors?» Alain Touraine, director d'Estudis a l’École des Hautes Études en Sciences Sociales (París), ha explicat que la globalització és excloent perquè «separa l'economia, que està a dalt, dels processos socials, que estan a sota». Touraine ha precisat que la Unió Europea necessita una estratègia de política mundial que permeti trobar solucions diferents de les que es proposen des dels Estats Units: «La nostra responsabilitat és crear una relació amb el món islàmic que s'allunyi del model de les guerres preparades amb mentides», ha declarat.

Més informació de Cultures del Treball

Alain Touraine, director d'Estudis de l’École des Hautes Études en Sciencies Sociales (París), ha destacat avui a l'Escenari de la Haima que «la globalització és el capitalisme extrem; és el domini absolut del capital sobre la resta de la societat». Aquest pensador i sociòleg francès ha afirmat que hem de buscar el procés que doni l'oportunitat de subordinar la globalització al desenvolupament dels drets socials. Ha exposat el cas de Finlàndia com un dels exemples que cal seguir: «Juga en el mercat internacional, però té en compte les minories i les desigualtats; l'Estat aplica impostos molt alts, que és la millor manera de redistribuir la riquesa», ha raonat.

Per a Alain Touraine, en els últims quinze anys hi ha hagut un excessiu avanç liberal i global que ens ha fet perdre el control en assumptes fonamentals: «En molts països l'activitat universitària només es respecta si obté resultats econòmics. Aquesta visió economicista de l'educació és inacceptable», ha conclòs.

El director d'Estudis de l’École des Hautes Études en Sciencies Sociales ha assenyalat que, enfront de la globalització, «cal impulsar un nou moviment social». Segons la seva opinió, aquest nou moviment social ha de sorgir dels sentiments més profunds de les persones. Ha assegurat que «ningú desitja que l'única lògica imperant sigui l’econòmica» i que les actuals grans demandes de la societat s'ubiquen a l'espai de la cultura, on convergeixen els interessos i les reivindicacions de les dones, dels joves, de les minories ètniques: «En aquest àmbit més obert és on hi ha passió. I aquesta passió es troba en moltes parts del món».

Pel que fa a la recent ampliació de la Unió Europea, Alain Touraine ha assenyalat que «era absolutament lògica», però també ha advertit que «evidentment, 25 països tenen molt poca capacitat de decisió». Ha observat que el debilitament d'Europa s’ha d’acceptar sempre que es compleixi la condició fonamental que obliga a dibuixar una estratègia de política mundial que permeti trobar solucions diferents de les que es proposen des dels Estats Units: «La nostra responsabilitat és crear una relació amb el món islàmic que s'allunyi del model de les guerres preparades amb mentides», ha finalitzat.

Alain Touraine (1925, Hermanville-sud-Mer, França) ha estat un dels protagonistes del Diàleg «Cultures del treball» que s'ha desenvolupat al Fòrum del 28 de juny a l’1 de juliol.