Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Actualitat > Notícies > Els sindicats demanen a la Unesco que declari el trebal digne patrimoni de la humanitat

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies


 

02 / 07 / 2004
Els sindicats demanen a la Unesco que declari el trebal digne patrimoni de la humanitat

Conclou el Diàleg «Cultures del treball» amb l'inici de la unificació dels principals sindicats internacionals i el llançament de 1.000 globus negres en contra de la precarietat i els accidents laborals.

Més informació de Cultures del Treball

Les principals organitzacions de treballadors del món fan causa comuna en la seva lluita contra l'actual procés de globalització i s'han compromès, al Fòrum Barcelona 2004, a promoure la seva unitat des del pluralisme per fer més efectiva la seva causa. Una imatge el reflex de la qual ha estat la presentació de les conclusions del Diàleg «Cultures del treball», que ha comptat amb la participació d’Emilio Cabaglio, director internacional del Diàleg, Cándido Méndez, secretari general de la UGT, el seu homòleg de CC.OO. José María Fidalgo, els secretaris generals de les organitzacions sindicals internacionals CIOSL i CMT, Guy Ryder i Willy Thys, respectivament, i María Elena Andrés, de la Confederació Europea de Sindicats (CES).

El Diàleg «Cultures del treball» ha reunit al Fòrum Barcelona 2004 uns 2.300 participants que han representat 76 confederacions sindicals de diferents països del món i comitès d'empresa de diverses multinacionals. El Diàleg, que conclou avui, ha impulsat la denominada Declaració de Barcelona, en què se sol·licita a la UNESCO que el treball digne sigui declarat Patrimoni de la Humanitat. «És una provocació perquè no sabem si entra dins les regles de la UNESCO, de la qual esperem una resposta a aquesta petició del moviment sindical internacional», ha afirmat Cabaglio. «Sense treball digne no hi ha res», ha sentenciat José María Fidalgo.

L'altra conseqüència destacada de la celebració d'aquest Diàleg és l'inici d'un incipient procés d'unitat entre les dues grans organitzacions internacionals de treballadors, la Confederació Internacional d'Organitzacions Sindicals Lliures (CIOSL) i la Confederació Mundial del Treball (CMT). «Anem pel bon camí i abordarem el nostre congrés mundial del pròxim mes de desembre amb la ferma intenció d'unificar el moviment sindical internacional», ha afirmat Ryder per part de la CIOSL. «L'esperança existeix perquè les discussions informals prèvies són bones. Decidirem a l'octubre», ha afegit Thys, de la CMT.

«En molts casos, les multinacionals menyspreen els drets dels treballadors i és útil que el moviment sindical faci pinya i recompongui la unitat internacional perduda fa 50 anys», ha indicat Cabaglio. Els màxims responsables dels sindicats majoritaris espanyols han secundat la proposta. Fidalgo ha destacat que aquest procés d'unitat internacional permetria un apropament a la Unió Sindical Obrera (USO), el tercer sindicat d'Espanya, mentre que Méndez ha subratllat que «l’invent de la unitat d'acció» és la principal aportació de les organitzacions espanyoles a aquest procés.

No a aquesta globalització

María Elena Andrés ha remarcat que en el Diàleg ha quedat patent l'oposició dels sindicats «a la globalització d'avui dia, que només beneficia les grans empreses i obvia el repartiment de la riquesa, un problema comú al Nord i al Sud del planeta». «Diem sí a la globalització de la justícia, dels drets humans, de la sanitat, de l'educació, a la mundialització dels drets dels treballadors i a no deixar reduït el procés a la lliure circulació dels capitals», ha afegit Méndez.

Segons Cabaglio, la globalització és el «gran desafiament» d'avui, «un avió que necessita un pilot que defensi els interessos dels pobles i no els d'uns pocs». «Fa falta un poder públic mundial que democratitzi la globalització, i el moviment sindical està en aquesta dinàmica», ha dit el director del Diàleg, visiblement satisfet pel procés d'apropament produït entre la CIOSL i la CMT en el Fòrum. «És molt bona notícia que el sindicalisme creï instruments mundials per representar els treballadors davant el Banc Mundial, el Fons Monetari Internacional o l'Organització Mundial del Comerç», ha apuntat Fidalgo.

1.000 globus negres

Posteriorment, i ja a la Fira del Recinte Fòrum, els assistents a la roda de premsa han participat, al costat d'altres desenes de ponents del Diàleg «Cultures del Treball», en el llançament de 1.000 globus biodegradables de color negre en contra de la precarietat laboral i els accidents de treball. Només a Catalunya, durant l'any passat es van registrar 170.000 accidents laborals que van costar la vida a 149 treballadors, han recordat els organitzadors de l'acte. En la seva memòria, el cel del Fòrum Barcelona 2004 s'ha poblat aquest migdia de globus negres.