Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Actualitat > Notícies > Rafael Ribó, Síndic de Greuges: «En alguns països, els ombudsmen encara corren el risc de ser empresonats»

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies


 

03 / 07 / 2004
Rafael Ribó, Síndic de Greuges: «En alguns països, els ombudsmen encara corren el risc de ser empresonats»

El Fòrum acull, entre avui i demà, la primera taula rodona d’ombudsmen regionals europeus. Durant la sessió d'inauguració, els ponents han coincidit a destacar la necessitat de democratitzar els mètodes de nomenament d'aquesta figura en certs països i la conveniència de treballar en xarxa per enfortir la seva autoritat davant la dels governs.

«L'existència dels ombudsmen no és cap luxe de la democràcia», en paraules del comissari per als Drets Humans del Consell d'Europa, Álvaro Gil Robles. L'exdefensor del poble espanyol ha reconegut que, en ocasions, «aquesta figura és fins i tot molesta per als governs, ja que a pocs governants els agrada sentir la veritat».

La sessió inaugural de la primera taula rodona d’ombudsmen ha girat sobre la importància de l’existència d'aquest servei i del seu paper fonamental per garantir els drets dels ciutadans. El recent nomenat síndic de greuges català, Rafael Ribó, ha assegurat que «no és veritat que no existeixi un dret concret d'un ciutadà si no pot exigir-se davant els tribunals». Ribó ha advertit que cal avançar cap a un progressiu reforç de l'autoritat dels ombudsmen, perquè «en alguns països, les persones que ostenten aquest càrrec encara són empresonades». Sobre això, el secretari de la Comissió de Venècia del Consell d'Europa, Gianni Buquicchio, ha assenyalat que «actualment, la institució no es posa en qüestió, però sí és cert que els mètodes per nomenar l’ombudsman en alguns països no són sempre democràtics».

No obstant, «no resulta fàcil la creació d'oficines regionals d’ombusmen a tot Europa, i en ocasions, és difícil convèncer les administracions públiques de la conveniència de crear la institució», segons l'opinió de Giovanni Di Stasi, president del Congrés d'Autoritats Locals i Regionals del Consell d'Europa. Per a Stasi, «és imprescindible la creació d'una xarxa d’ombudsmen per poder treballar junts, ja que el seu paper en la societat serà cada vegada més important».

Per part seva, el president del Parlament, Ernest Benach, ha afirmat que «la figura de l’ombudsman ha estat present en la història de Catalunya des de fa centenars d'anys», però ha advertit que fa falta donar un gir a aquest càrrec amb la finalitat d’augmentar el seu nivell d'eficàcia i eficiència.

A la sessió inaugural de la trobada, organitzada pel comissari per als Drets Humans i el Congrés d'Autoritats Locals i Regionals del Consell d'Europa, ha intervingut també Pilar Vallugera, consellera per a temes relacionats amb les dones i els drets civils.